Bloomberg: ajánlatot tett a magyar kormány a Budapest Airportra

  • narancs.hu
  • 2021. július 10.

Belpol

Úgy tudni,  a piaci ár alatti összeggel próbálkoztak.

A héten ajánlatott tett a Budapest Airportra a magyar kormány – írja a Bloomberg. A lap információit sem a kormányza, sem a budapesti repülőteret üzemeltető cég többségi tulajdonosa, az AviAliance nem kommentálta. A Bloomberg úgy tudja, Palkovics Lászlóék a piaci ár alatti összeggel próbálkoztak.

A hírügynökség szerint a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérrel összehasonlítható repterek esetében a piaci ár a járvány előtti bruttó éves eredmény hússzorosa fölött lehet. A budapesti repülőtér esetében ez az összeg 2019-ben 38 millió euró volt.

Miután tavaly nyáron sikertelenül próbálkozott a budapesti reptér megvásárlásával a NER-közeli üzletember, Jellinek Dániel, az Indotek Group vezérigazgatója, a kormány májusban végén állt elő nyilvánosan az ötlettel, miszerint újraállamosítaná a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. Palkovics László korábban azt mondta, hogy"a legjobb az lenne, ha az állam nemcsak szabályozóként, a fejlesztési források gazdájaként, stratégiaalkotóként, hanem tulajdonosként dolgozhatna a szolgáltatási színvonal emelésén. Ennek érdekében mi tennénk egy méltányos ajánlatot a reptér megvásárlására. Ha ez ebben a formában nem lehetséges, akkor a Magyar Állam többségi tulajdonát szeretnénk valamilyen módon visszaállítani."

Az innovációs és technológiai miniszter akkor és azóta se részletezte, mit is takar az a "valamilyen mód". Mint ismert, a repülőtér 75 százalékát 2005-ben adta 75 évre koncesszióba a Gyurcsány-kormány, míg a maradék 25 százalékot később már az Orbán-kormány adta el.

(Bloomberg)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk