Bojár Gábor támogatta, de bírálja is a Tisza Pártot

  • narancs.hu
  • 2024. július 3.

Belpol

A Graphisoft alapítója elsorolta, mi mindenben nem ért egyet Magyar Péterrel, viszont őt és pártját tartja alkalmasnak Orbán leváltására.

A Tisza Párt sajtóirodája egyelőre nem válaszolt a Media1 kérdéseire, amelyek arra vonatkoztak, kapott-e a párt segítséget a Jobbiktól, és kik azok a vagyonos magyarok, akik jelentősebb összeggel támogatták a kampányát. Arra sem érkezett válasz, hogy a támogatók között van-e Bojár Gábor, a Graphisoft és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója. 

Bojár azonban válaszolt a Media1-nek.

Az üzletember megerősítette, adott támogatást a Tisza Pártnak.

A konkrét összeget nem írja le, de mivel meghaladja a félmillió forintot, szerepelni fog a párt beszámolójában.

Bojár reméli, nem az ő dotációja a legnagyobb összegű. Családja a polgári liberális eszmék híve, ő ebben a szellemben nevelkedett, ami azt is jelenti, tiszteletben tartja más meggyőződését is, ha demokratáról van szó. A keresztény-konzervatív elveket valló embereket is tiszteli. Szerinte „a magát keresztény-konzervatívnak hazudó kormányzatunk elárulta ezeket az értékeket”, és azon pártok közül, amelyek ilyen értékek alapján határozzák meg magukat, a leghitelesebbnek a Márki-Zay Péter által vezetett Mindenki Magyarországát tartja, „úgy láttam azonban (és ebben nem voltam egyedül), hogy most Magyar Péternek nagyobb esélye van a Fidesz hatalmának megrendítésére, mint bárki másnak, beleértve az értékrendjükben hozzám sokkal közelebb álló pártokat is. Ezért vállaltam kérésére az anyagi támogatást, különös tekintettel arra is, hogy eddig még országgyűlési választáson nem indult és így – ellentétben az összes parlamenti párttal – semmiféle állami támogatásban nem részesül” – írja Bojár.

Sajnálja, hogy a támogatást más vállalkozók nem vállalják névvel. Szerinte az is az Orbán-rendszer bűne, hogy a vállalkozók nem merik ezt megtenni, pedig „a polgári mentalitáshoz hozzá kellene, hogy tartozzon nyíltan felvállalni értékrendünket, akár üzleti hátrányok árán is”. A támogatást ő nem is üzleti befektetésnek, hanem polgári kötelességnek tartja. 

Leírja azonban azt is, hogy Magyar Péter sok olyat mond, ami tőle távol áll. Nem tetszik neki, hogy a Tisza Párt politikusa nehezen viseli a kritikát és nekimegy a valóban független sajtónak is. Bojárnak a Momentumot bűnben fogantnak bélyegző Magyar-megjegyzés sem tetszett, és azt sem tartha szimpatikusnak, ahogy a többi ellenzéki pártot bírálja.

 „Végül pedig az EU-ról vallott nézetei sem egyeznek az enyémmel. Rengeteg globális kihívással kell szembenéznünk, beleértve a klímaváltozást, vagy akár a valóban egyre nehezebben kezelhető migrációs válságot is, és erre nemzeti keretek között egyszerűen nincs megoldás. Orbán Viktorral szemben (és ebben a kérdésben Magyar Péterrel szemben is) tehát nem a nemzeti szuverenitás erősítésében (ami ráadásul esetünkben csak Orbán Viktor szuverenitását jelenti), hanem az egyre mélyülő európai integrációban hiszek. De ez mind mellékes ahhoz képest, hogy a Nyugat vagy a Kelet mellett van a helyünk. És nem hiszem, hogy a Tisza Párt az EPP tagjaként folytathatná a Fidesz oroszbarát politikáját. És ez nekem most elég” – írja Bojár Gábor.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk