Bukarest érseke elmondta Budapesten, miért nehéz ma Krisztust követni

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. augusztus 20.

Belpol

Aurel Perca főpásztor a Szent István-bazilikában magyarul kért áldást a magyar népre.

Aurel Perca bukaresti érsek tartott ünnepi szentmisét kedden a budapesti Szent István-bazilikában. A román főpap emlékeztetett: Európa a görög-római humanizmusra és a kereszténységre épül, ma azonban meginogni látszik a keresztény kultúra, amely fejlődést, jólétet hozott, és biztosította az egyén és a társadalom kiteljesedését.

„Nagy csaták tanúi vagyunk, amelyeket az egyház és Isten ellen vívnak, mintha Európa keresztény nyomait akarnák eltörölni” – fogalmazott, hozzátéve, „amíg egyesek Isten és keresztény értékek nélküli Európát akarnak, addig Európa veszélyben van”.

Pedig a kereszténység ma is forrása az emberek közötti egyenlőség és szolidaritás eszméjének, amely nélkül nincs egészségügy, nem létezhet szociális jólét és oktatás; a kereszténységben gyökerezik a jövő nemzedékek legsikeresebb nevelését biztosító fejlődés- és családmodell is – mondta. Nem lehet véletlen szerinte, hogy éppen ezt az európai közös nevezőt érik a legnagyobb támadások.

A román főpásztor szerint nem könnyű kereszténynek lenni a mai világban, amely nyilvánvalóan elutasítja a keresztény értékeket, amely egyre inkább bezárkózik az önzésébe és a relativizmusba, amely támogatja az eutanáziát és az abortuszt és amely semmissé teszi a nemzeti kultúrák értékeit és gazdagságát.

A Krisztus-követést megnehezítő jelenségek között említette a házasság és a család értékeinek megkérdőjelezését, a gender ideológiát, a pénzkultuszt, az „arctalan gazdaság diktatúráját”, a tömegtájékoztatásban és a közösségi médiában terjedő hazugságokat és a legalapvetőbb emberi jogok megsértését.

Aurel Perca szerint ebben a helyzetben Szent István öröksége adhat útmutatást. Istvántól nemcsak a koronát örököltük, hanem ránk hagyta lelki, szellemi végrendeletét is. Ma Szent Istvánt tisztelve és közbenjárását kérve sziklára és nem homokra kell építenünk életünket és létünket. Ez a sziklára épült ház pedig nem pusztán hitbeli tanítások, törvények és tanácsok gyűjteménye, hanem mindenekelőtt a keresztény élet szilárd tanúságtétele – mondta.

A bukaresti érsek homíliája végén magyarul kérte Isten áldását a magyar népre.

A várható rossz idő miatt nem a Szent István-bazilika előtti téren, hanem a bazilikában tartott ünnepi szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezette.

A bíboros köszöntőjében úgy fogalmazott: Szent István király ünnepe összeköti múltunkat és közös jövőnket. A jövő pedig azon is múlik, hogy elfogadjuk és megértsük egyéni és közösségi hivatásunkat.

 

A bíboros közölte, az esztergomi bazilika felújítás utáni megáldását augusztus 31-én Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár fogja végezni.

A szentmise után a szokásos Szent Jobb-körmenet a közelgő vihar miatt elmaradt, helyette az oltárra helyezett Szent Jobb-ereklye előtt imádkoztak a hívek a bíboros vezetésével, amelynek végén Erdő Péter az ereklyével megáldotta a templomban lévő, majd az eseményeket a bazilika előtti téren kivetítőkön követő híveket. A szertartás végén Erdő Péter megköszönte Aurel Perca bukaresti érseknek, hogy homíliájában rámutatott, az alapvető keresztény értékekben „teljes közösségben és testvéri egységben vagyunk”. A hívektől pedig e testvériség és közösség erejének tettekre váltását kérte.

A címlapképen Aurel Perca bukaresti érsek látható a Szent István-bazilikában. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk