Interjú

„Bűnbakot keresni helytelen”

Hadházy Ákos

Belpol

Az ellenzék a 2018-as országgyűlési választásokhoz képest mindenhol rosszabbul teljesített, a Fidesznek pedig meglett az újabb kétharmad.

Magyar Narancs: Az ellenzék a 2018-as országgyűlési választásokhoz képest mindenhol rosszabbul teljesített, a Fidesznek pedig meglett az újabb kétharmad. Hogyan értékeli a választási eredményeket?

Hadházy Ákos: Ezt annyiban pontosítanám, hogy Zuglóban az előző jelölt 48 százalékkal nyert, én pedig most 53 százalékkal. Ez nem dicsekvés, hanem egy üzenet. Azt az ellenzék helyesen látta meg, hogy kell az összefogás, de annyiban becsapta önmagát és a választókat is, hogy azt hitték, az összefogás önmagában elegendő. A győzelemhez két másik folyamat is kellett volna: a megújulás és az ellenállás. Az előválasztás egy jó folyamat volt, de a lista összeállításánál már nem bízták a pártok magukat a választókra, és ez meg is látszik az eredményeken. A legnagyobb önbecsapás mégis az volt, hogy elhittük, ilyen feltételek mellett, ilyen nagy propagandagépezet és az elcsalt pénzek ellenében, ennyi szavazatvásárlás, a levélszavazatok szervezett elcsalása mellett le lehet győzni a Fideszt. Korábban többször állítottam azt, hogy nem lehet, és azt is mondtam, hogy nem szabad elindulni a választáson. A pártoknak megvoltak az érvei, hogy miért indulnak el mégis, végül én magam is így tettem. Reméltem, hogy én fogok tévedni, de sajnos nem így lett. Az összes többi részletkérdés: követtek el hibákat a résztvevők a kampány során, de még ha nagy hibák voltak is ezek, ha ez egy tisztességes választás lett volna, még a hibákkal együtt is megnyertük volna.

MN: Lejtett a pálya valóban, de 2018-hoz képest eltűnt 900 ezer ellenzéki szavazat. Ezt mivel magyarázza?

HÁ: Én is csak az elemzéseket olvasom, abból kitűnik, hogy a Jobbik lenullázta a szavazóbázisát. De látnunk kell a propaganda szerepét: minden országban, ahol ilyen propagandagépezet létezik, ki tudnak alakítani egy alternatív valóságot. A saját környezetemben is tapasztaltam, hogy sokan elhitték, az ellenzék háborút akar. Jó lenne erről méréseket látni, hogy ez mennyire befolyásolta az eredményt, de biztosan számított. Amit pedig sosem fogunk megtudni, mennyire számított az eredményben az, hogy a Fidesz szándékosan megkönnyítette a kizsarolt szavazatokat, hogy hány állami, önkormányzati (és információim szerint magán-) vállalat vezetője mondta azt az alkalmazottaknak, hogy a Fideszre kell szavazni. Korábban is volt ilyen, de akkor legálisan senki sem tudta ellenőrizni, amióta azonban a Fidesz törvényesítette a szavazólapok fényképezését – és ezzel megszüntette a szavazás titkosságának elvét –, így lehet erről bizonyítékokat gyűjteni. A szavazás előtti egy napban folyamatosan kaptam jelzéseket ilyen zsarolásokról.

MN: Azt is említette, hogy voltak hibák a kampány során. Az eredmény után rögtön elindult az egymásra mutogatás. Ön milyen hibákra gondol?

HÁ: Egyetlenegy hibáról szeretnék beszélni, ami a jövőbeli viselkedésünk miatt is fontos. Alapvető hiba volt, hogy az elmúlt időszakban nem tettünk meg mindent a tisztességes választás kikényszerítéséért. Gyakorlatilag azon kívül, hogy interjúkat adtunk erről, nem tettünk semmit. Bűnbakot keresni helytelen, ahogy azt gondolni is, hogy ha megvan a bűnbak, akkor megnyugodhatunk, mert ha ő nem lesz ott négy év múlva, akkor nyerni fogunk. A következő hetek feladata az lesz, hogy megfelelő választ adjunk arra, hogy egy nyilvánvalóan elcsalt választás után hogyan lehet bemenni a Parlamentbe, és felvenni a mandátumot.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk