Csak hét percig beszélhet és csak egyszer szólalhat fel Orbán a jövő heti EP-vitán

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 7.

Belpol

Hogy lesz ebből szabadságharc?

Orbán Viktor ugyan felszólalhat az Európai Parlament (EP) magyarországi helyzetről szóló keddi vitájában, de csupán egyszer, és mindössze hét percig beszélhet.

A Népszava információi szerint az EP elnökét és frakcióvezetőit tömörítő Elnökök Értekezlete tegnap döntött erről. Érdekes, hogy korábban a magyar kormányfő szabadon és korlátozás nélkül beszélhetett, általában a vita elején és a végén is felszólalhatott, most azonban megkötik a kezét.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Orbán a magyar jogállam működését bemutató Sargentini-jelentésről szóló szavazás előtt beszélhet az uniós parlamentben, ugyanakkor kérdés, hogy másnap szavaznak-e a képviselők a jelentésről. Az Európai Néppárt (EPP) ugyanis szeretné húzni az időt, és az állásfoglalás jóváhagyásának formai követelményeiről kértek állásfoglalást. Bár ezt elutasították, Antonio Tajani EP-elnök kezdeményezésére azonban abban állapodtak meg, hogy sürgős állásfoglalást kérnek a kérdésről az EP jogi szolgálatától, de ha ez nem érkezik meg szerdáig, a szavazást elhalaszthatják.

Twitter-kampányban kérik az európai parlamenti képviselőket, hogy szavazzák meg a Magyarországot elítélő jelentést

Szeptember 12-én az Európai Parlament megindíthatja a 7-es cikk szerinti eljárást. Tíz civil szervezet – köztük az Amnesty International, a Human Rights Watch, a Reporters Without Borders, illetve Magyarországról a Civilizáció – közös Twitter-kampányt indított azért, hogy az Európai Parlament megszavazza a jogállamiság magyarországi helyzetéről készült jelentést, és ezzel aktiválja az úgynevezett 7-es cikkely szerinti eljárást.

Az Európai Parlament még tavaly döntött arról, hogy egyik szakbizottsága foglalkozzon a magyar jogállamiság ügyével. Judith Sargentini holland zöld párti képviselő készített erről egy jelentést, amely a 7-es cikk szerinti eljárás megindítását javasolja. A jelentést a szakbizottságban júniusban fogadták el, a plenáris ülés elé szeptember 12-én kerül. Ha legalább a képviselők kétharmada igennel szavaz, akkor formálisan is elindul Magyarország ellen a 7-es cikk szerinti eljárás.

Figyelmébe ajánljuk