M. Tóth Géza egykori rektort is kizárta a Doktori Tanácsból az SZFE szenátusa

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 30.

Belpol

Az SZFE Doktori Iskolájának hallgatói petíciót indítottak, így tiltakoznak Karsai György elbocsájtása ellen.

M. Tóth Géza egykori rektort is kizárta a Doktori Tanácsból a Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa, tudta meg a Népszava.

A lap birtokába jutott az a levél, amit az SZFE Doktori Iskolájának még talpon maradt vezető oktatói küldtek a Magyar Felsőoktatási Habilitációs Bizottságnak (MAB). Mint írják: "A Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskola, mely egyedülálló, unikális doktori (DLA)-képzéseket visz, közel került ahhoz, hogy elveszítse akkreditációját, többek között a doktori törzstagok és a tudományági megfelelést mutató professzorok kritikusan alacsonnyá vált létszáma miatt". 

A levélben megjegyzik, hogy közös érdekük a nemzetközi akkreditációk megőrzése, de ez most veszélybe került azzal, hogy az SZFE új rektora, Rátóti Zoltán egyeztetés és indoklás nélkül azonnali hatállyal megszüntette Karsai György professzornak, a Doktori Iskola vezetőjének munkaszerződését.

Karsai mellett az egyetem új szenátusa egyeztetés és indoklás nélkül azonnali hatállyal visszahívta Jákfalvi Magdolna színháztörténész professzort a Habilitációs Bizottság elnöki tisztjéről, és helyére kijelölte Balázs Géza nyelvész egyetemi tanárt nevezte meg, akit egyúttal a Doktori Tanácsba is delegáltak.

A Népszava információi szerint a szenátus már korábban kizárta a Doktori Tanácsból M. Tóth Géza egykori rektort és Balázs Gábor egyetemi tanárokat, így a grémium mostanra "filmtudománymentessé" vált.

Közben az SZFE Doktori Iskolájának jelenlegi hallgatói, doktorvárományosai és frissen végzett doktorai petíciót indítottak, ezzel kifejezve tiltakozásukat Karsai György elbocsájtása ellen. Felidézik, hpgy az egyetemen 2020-ban a modellváltás erőszakosan és gyorsan zajlott le, számos tanár elhagyta akkor az egyetemet, de Karsai maradt.

Karsai tanár úr viszont tanítványai és doktorandusz hallgatói miatt maradt. A Doktori Iskolát az utóbbi két év során, ellenszélben is a hallgatók és a tudomány szempontjait a legelső helyre téve, a legmagasabb szakmai színvonalon vezette, véleményét mindig nyíltan vállalta. Az egyetemi autonómia fontosságába vetett hitét megőrizte, az új vezetéssel mindvégig egyenesen és elegánsan kommunikált.

A petíciót aláírók szerint Karsai elbocsájtása egy szakmaiságot semmibe vevő, felelőtlen döntés.

"Tiltakozunk az eljárás ellen, amely az SZFE elméleti képzésének egyik legnagyobb tanáregyéniségét méltatlan helyzetbe hozza, miközben egész életművéből az következne, hogy iskolateremtő munkájának folytonosságát professor emeritus cím adományozásával biztosítsák" - írják a petícióban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk