Csonkítás helyett felszámolják az OKJ-s rendszert

  • narancs.hu
  • 2019. július 22.

Belpol

Palkovicsék jobbat gondoltak ki helyette.

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem csökkentik radikálisan az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmák számát, ehelyett az egészet megszüntetik.  Egy teljesen új rendszert állítanak fel - értesült a Magyar Nemzet.

Az alapszakmákat ezentúl kizárólag iskolarendszerben lehet majd oktatni, a felnőttképzésben viszont nem lesz korlátozás, annyi specializáció és részszakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerő­piaci helyzet éppen indokol.

A kormány korábban azt tervezte, hogy kétszáz alá kell csökkenti az iskolában tanulható szakmák számát. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) viszont úgy gondolja, hogy átalakítás helyett létrehoznak egy teljesen új rendszert.

Az Országos Képzési Jegyzékre (OKJ) épülő rendszer elavult – magyarázta a döntést Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár  a kormánylapnak. Az új struktúra reményeik szerint jobban igazodik a gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez.

A jövő évtől felálló új rendszer két lábon áll majd: az alapszakmákat iskolarendszerben, tehát az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet majd megtanulni. A másik csoportot pedig a rugalmasabb kereteket biztosító, rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítések alkotják, amelyeket kizárólag felnőttképzésben lehet oktatni.

Az alapszakmák száma a jelenleginél alacsonyabb lesz, ezek körét a gazdasági szereplők közreműködésével létrejött ágazati készségtanácsok bevonásával alakítják ki, számuk várhatóan nem haladja majd meg a 180-at. A felnőttképzéseket, specializációkat azonban nem fogják korlátozni. A gazdaság, illetve a munkaerőpiac igényei szabják majd meg, hogy mikor milyen képzések indítására van szükség.

Az alapszakmák elsajátítására továbbra is lehetőségük lesz a felnőtteknek is, sőt ők még rövidebb idő alatt is végezhetnek az államtitkár szerint. Miután iskolarendszerben a második szakma elsajátítása eddig is ingyenes volt, és ez most sem változik, így a képzés nem drágul, viszont rövidebb idő alatt lesz megtanulható.

A felnőtt képzők a közel 180 alap-szakképesítést nem oktathatják majd, viszont a részszakképesítések és az egyéb szakmai képesítések oktatásába bekapcsolódhatnak. Ez akár több mint ötszázféle képzést jelenthet.

Harmadik képzési szintként továbbra is megmaradnak a céges keretek között működő, rövid ciklusú vállalati képzések is, amelyeket szintén nem korlátoz senki.

Az OKJ-s jegyzék jelenleg összesen mintegy 760 államilag elismert szakmai képzést tartalmaz.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.