Cyber hírek

  • 2000. január 13.

Belpol

Gyermekpornó-terjesztéssel gyanúsított politikusA rendőrség gyermekpornográfia internetes terjesztésével gyanúsítja Lévay Leventét, az egykori kispesti polgármestert, aki jelenleg is tagja a XIX. kerületi önkormányzati képviselő-testület SZDSZ-frakciójának.
A nyomozók szerint a kétgyermekes családapa kiskorúak meztelen fotóit helyezte el az interneten, amelyekből a házkutatás során lakásán is megtaláltak néhányat. A BRFK a német hatóságok bejelentése alapján kezdeményezte a vizsgálatot, a szóban forgó képeken - amelyeket az illetékes internetszolgáltató már eltávolított szerveréről - állítólag 4-5 éves kisgyerekekkel fajtalankodó felnőttek láthatók. A képviselő lakásán tartott házkutatás során több pedofil tartalmú mágneslemezt és egyéb bizonyítékokat is találtak a rendőrök, és szakértő vizsgálja, hogy a lefoglalt számítógépről kerültek-e fel a képek a világhálóra, vagy csupán magánemberként gyűjti őket a politikus. A szabadlábon védekező Lévay ártatlannak vallja magát, és politikai támadást vél felfedezni a vád hátterében, mert néhány hónapja "belenyúlt" a kispesti piac milliárdos felújításának ügyébe. A kompromittáló fájlokat véleménye szerint egy hacker juttatta a számítógépére. A politikus ügyvédje szerint védencét évek óta feljelentgetik politikai ellenfelei, korábban egy fegyveres fenyegetési ügybe is belekeverték, ám akkor a bíróság jogerősen felmentette a vádak alól. Az SZDSZ vezetősége közleményt adott ki az ügyről, mely szerint a képviselő párttagságát a rendőrségi vizsgálat befejeztéig közös megegyezéssel felfüggesztik. Ha a vád beigazolódna, Lévay kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Marad a 150 forintos kedvezmény Az Index értesülése szerint a híresztelésekkel ellentétben idén is él a Matáv elsősorban az otthonról internetezőknek szánt 150 forintos kedvezménye, melynek értelmében hétköznap 18-07 óráig, hétvégén 15-07 óráig egy helyi hívás tarifája legfeljebb 150 forint lehet, függetlenül a hívás hosszától. A Matáv február elsején tarifaemelést hajt végre, ez azonban nem érinti az internetezőknek szánt többi kedvezményt sem: változatlan marad a Kedvenc szám és a Kedvenc szám NET csomag, valamint a fent említett kedvezményes időszakokban az ISDN-vonalra is biztosított, helyi hívásonként legfeljebb 200 forintos tarifa is. Újdonság, hogy 2000 első félévében a Matáv egy újabb, a napközben, csúcsidőben internetező magánszemélyeknek szánt kedvezményes csomag bevezetését is tervezi.

Steve Jobs véglegesítette magát Az Apple egykori társalapítója, Steve Jobs, aki 1997 közepén mint "ideiglenes" vezérigazgató tért vissza régi vállalata élére, a San Franciscó-i Macworld kiállításon tartott beszédében bejelentette, hogy a jövőben a cég "tényleges" vezérigazgatójaként kíván tevékenykedni. A Jobs visszatérése idején a csőd szélén álló vállalat az elmúlt két és fél év során ismét nyereségessé vált, részvényeinek értéke közel megháromszorozódott, piaci pozíciója továbbra is rohamosan erősödik. Jobs az Apple mellett megtartja vezérigazgatói pozícióját a hollywoodi Pixar animációs cégnél is (lásd még: Másképp gondolkodók, MaNcs, 1999. december 23.).

Hackerek az Elendernél Január 7-én ismeretlen számítógépkalózok betörtek az Elender Informatikai Rt. (a PSINet csoport tagja) központi szerverére, kicserélték a Sulinet-programon megizmosodott, majd százszázalékos külföldi tulajdonba került internet-szolgáltató webes nyitóoldalát, és közel 2000 internet-előfizető jelszavát tették közszemlére. Bár a szolgáltató néhány órán belül helyreállította a weboldal eredeti állapotát, a nyilvánosságra került jelszavakról addigra számtalan mentés készült és tűnt fel különféle freeweb-szervereken. A jelszólista mellé applikált üzenetből az derül ki, hogy ezúttal is ugyanazok a Linux-párti kalózok, a magát Rebels Hacker Crew-nak nevező magyar csapat dolgozott, amely korábban a Microsoft Magyarország Windows NT operációs rendszeren futó honlapját törte fel, ezúttal azonban egy Solaris operációs rendszert futtató SUN szervert sikerült ellenőrzés alá vonniuk. A betörés tényét és a nyilvánosságra került jelszavak valódiságát a cég külföldön tartózkodó vezérigazgatója, Kóka János is elismerte, hozzátéve, hogy a betörők nem tettek tönkre semmit, nem töröltek, így a presztízsveszteségen túl anyagi kárt nem okoztak. Az érintett felhasználók jelszavát a szolgáltató megváltoztatta, az új jelszót csak személyesen vagy telefonos érdeklődés útján kaphatják meg, a kritikus időszakban bonyolított forgalmat viszont nem számlázzák ki nekik. Az Elender felszólította a megváltoztatott oldalról készült másolatokat tartalmazó freeweb-szerverek üzemeltetőit a jogsértő tartalom eltávolítására - aminek ők eleget is tettek -, és ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az illetékes rendőrkapitányságon.

A hálózat csapdájában Mitch Maddox, az interneten DotComGuy néven ismert 26 éves rendszergazda január elsején bevonult egy üres dallasi házba, és úgy akarja eltölteni a 2000. évet, hogy csak a laptopja és az internet segítségével szerez meg minden szükséges dolgot, a bútoroktól az élelmiszereken át a ruhákig, miközben a világ több tucat, webes élőképet közvetítő digitális kamera segítségével figyelheti a rendhagyó életmódkísérletet a dotcomguy.com internetcímen. A fiatalember nem zárja el magát teljesen a külvilágtól, hiszen látogatókat fogadhat, és a hátsó kertben sétálhat is, de feltett szándéka szerint nem hagyja el a házat jövő szilveszterig. A projektre DotComGuy Inc. néven egy céget is létrehozott, amelynek már több szponzorra is sikerült szert tennie. Ez a kibernetikus túlélőtúra egyébként nem az első, de az eddigi leghosszabb ilyen jellegű kezdeményezés.

Morze

Karácsonyi rekord az Amazonnál A karácsonyi bevásárlás időszakában naponta 5,7 millió internetező kereste fel az Amazon.com internetes áruházat, amely ezzel a legnézettebb amerikai weboldalnak bizonyult november 22. és december 26. között. A Media Metrix internetauditáló cég adatai szerint a második helyen az aukciókat kínáló eBay, a harmadikon pedig az eToys játékbolt helyezkedett el ebben az időszakban. A Time magazin egyébként Jeff Bezost, az Amazon alapítóját választotta az 1999-es év emberének, mert a rangos amerikai hetilap szerint a 35 éves Bezos "a kiberkereskedelem királya", annak ellenére, hogy az Amazon 350 millió dolláros veszteséggel zárta a tavalyi évet, és nyereség legkorábban 2002-ben várható.

Liberalizált magyar domainregisztráció Az Index értesülése szerint az Internetszolgáltatók Tanácsa március elsejétől liberalizálja a magyar domainnevek (internetcímek) regisztrációját. Jelenleg az igénylők csak saját hivatalosan bejegyzett nevüket, védjegyüket, sajtótermékük nevét vagy annak rövidítését választhatják internetcímként .hu alatt, márciustól azonban bárki bármilyen nevet bejegyeztethet, nem szükséges bizonyítania, hogy a név valamilyen módon kapcsolódik cégéhez vagy termékéhez. A regisztrációt továbbra is a domain.hu weboldalon felsorolt regisztrátorok végzik.

Újabb iMac-klónok Egy Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai expón az Apple iMac gépcsaládra hasonlító termékvonalat mutatott be a Compaq. A Presario EZ2000-es széria külalakja túlméretezett kenyértartóra emlékeztet, színe "Baja Blue", műszaki paraméterei nagyjából az iMacnek felelnek meg, újítás viszont a gépek elején helyet kapott folyadékkristályos kijelző, amelyen keresztül hardverbeállítások, tesztek futtathatók az operációs rendszer megkerülésével.

Pedofilfigyelő szolgáltatás Január végén internetes pedofilfigyelő szolgáltatást indít a holland Strop Alapítvány. A szervezet weblapján regisztrált felhasználók e-mailben kapnak figyelmeztetést, ha egy korábban kiskorúak elleni szexuális bűncselekmény miatt elítélt személy költözik a közelükbe. Hasonló szolgáltatás létezik az USA-ban is, ott Virginia és Texas állam lakói élhetnek vele.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.