Felfüggesztették a fideszes Boldog István mentelmi jogát

  • 2020. április 6.

Belpol

A fideszes képviselő a gyanú szerint jogellenesen befolyásolta az uniós pályázatok elbírálását.

A hétfői plenáris ülésen 186 igen szavazattal, 0 nem és 0 tartózkodás mellett függesztették fel Boldog István fideszes képviselő mentelmi jogát – írja az Index.

Polt Péter csütörtökön kérte a Fidesz parlamenti képviselőjének, Boldog István mentelmi jogának a felfüggesztését, ellene ugyanis vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás.

Boldog – az ügyészségi közlemény után, de még a szavazás előtt – azt mondta: tiszta a lelkiismerete. A képviselő hozzátette, úgy határozott, maga kéri a mentelmi jogának felfüggesztését, hogy az igazságszolgáltatás előtt tisztázhassa magát. Bár utóbbi csak kommunikációs trükk: a törvények szerint mindenképp a parlamentnek kellett dönteni a felfüggesztésről.

Boldog ellen a Szolnok megyei településfejlesztési operatív program pénzeinek felhasználása miatt folyik a nyomozás. A vizsgálat korábbi szakaszában négy embert előzetes letartóztatásba helyeztek, F. Petra törökszentmiklósi önkormányzati képviselőt pedig letartóztatták, majd letartóztatását megszüntetve bűnügyi felügyelet alá helyezték.

Egy másik, korábban fideszes politikus, Nagy Szilárd még tavaly, vádalku keretében elismerte, hogy polgármesterként több mint 10 millió forintot sikkasztott el. A felfüggesztett polgármester elfogadta az ellene felhozott vádakat, egyéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Boldog emellett a közösségi oldalán arra hivatkozott, hogy "hibás" döntéseit "gyakran politikai nyomás hatására" hozta meg.

A Boldog-ügyet Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő robbantotta ki még tavaly október elején. A független képviselő azt állította, Boldog István megzsarolta a választókerülete polgármestereit, hogy csak akkor kapnak uniós támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, ha hajlandók az általa preferált cégeknek adni munkát. Úgy tudja, Boldog 2017-ben Kétpóra rendelte a környék településvezetőit, és ott adta ki nekik a „parancsot”.

Hadházy szerint Boldog István korrupciós ügye miatt nyomozhat az ügyészség

Visszanyal a Cola? A Központi Nyomozó Főügyészség egy képviselőt és önkormányzatokat érintő korrupciós bűncselekmények miatt nyomoz Jász-Nagykun-Szolnok 4-es választókerületében - állítja Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, akinek Polt Péter legfőbb ügyész a napokban küldött egy szűkszavú levelet.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?