Donáth Anna: Kezdeményezzük az EU-s jogállamisági mechanizmus elindítását, hogy megvédjük a Klubrádiót!

  • narancs.hu
  • 2021. február 15.

Belpol

A Momentum politikusa levélben fordult az Európai Bizottság vezetőihez.

Kezdeményezzük az EU-s jogállamisági mechanizmus elindítását, hogy megvédjük a Klubrádiót és a magyar sajtószabadságot! - jelentette be Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője Facebookon.

Orbán Viktor rendszere újabb független médiumot darál be és lehetetlenít el. Persze papíron ismét minden a legnagyobb rendben van, hiszen a piszkos munkát egy függetlennek hazudott médiahatósággal intézték el. De ezt már megszokhattuk, ebben a rendszerben minden igazságtalanság le van papírozva. Ebben a rendszerben az igazságtalanság lett alkotmányos szintre emelve – fogalmaz a bejegyzésében.

A képviselő a posztban emlékeztet: „Az Európai Parlament régóta azért harcol, hogy a mechanizmus hatálya kiterjedjen olyan, a jogállamiságot romboló intézkedésekre is, mint a médiaszabadság felszámolása. Jól működő, igazságos és emberséges jogállam ugyanis nincsen független sajtó nélkül. A kapcsolat tehát nem elképzelhetetlen: Magyarországon ugyanis az EU-s pénzek elsikkasztása központi szerepet játszott a sajtószabadság ellehetetlenítésében is, e pénzek felhasználásával építették ki ugyanis a fideszes propagandagépet – gondoljunk csak a KESMA tőkéjére. Minket, a Momentum képviselőit, azzal a felhatalmazással küldtek a választók az Európai Parlamentbe, hogy minden létező európai eszközzel harcoljanak az EU-s pénzekkel való visszaélések ellen, ezért decemberben arra tettünk ígéretet, hogy tesztelni fogjuk az európai döntéshozók elkötelezettségét. Azaz minden jogsértést, kihágást eléjük viszünk, és kezdeményezzük a jogállamisági mechanizmus elindítását. Ezt most meg is tesszük:

levelet írtam az Európai Bizottság vezetőinek, amiben kezdeményezem, hogy az Európai Bizottság vizsgálja ki, hogy milyen szerepet játszottak uniós források a médiapiac teljes átalakításában,

és állapítsa meg, hogy fennállnak-e a jogállamisági mechanizmus megindításának feltételei.”

Ahogy arról korábban beszámoltunk a Klubrádió vasárnapig használhatta az egyetlen frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et, így éjfél óta csak internetrádióként tud tovább üzemelni. 

A bíróság azzal indokolta ítéletét, hogy a Klubrádió a korábbi jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, azok jogerőssé váltak, így azok kizáró okot jelentettek a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor.

Arató András, a Klubrádió elnöke és tulajdonosa szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarországon olyan rendszer van, hogy ilyen határozatot hozhat a Médiatanács és az ilyen bírósági megítélés alá eshet. A Klubrádió jogorvoslatra készül az ítélet ellen. 

Az eljárásról, amely végül az elhallgatáshoz vezetett, itt írtunk.

 

A rádió ügyét pedig ebben a cikkben vettük végig.

 

Figyelmébe ajánljuk