Vihar előtti csend az ingatlanpiacon

Ég a házad ideki

Belpol

Az ingatlanpiacot alaposan megbolygatta az infláció, az energiaárak elszállása és a folyamatosan romló gazdasági kilátások együttes hatása. Ez csak ráerősített a Magyarországot jellemző kettősségre: van egy a nyomorúságától szabadulni próbáló és egy a befektetését okosan féltő réteg. Kinek mit hozhat 2023?

Októberben befagyott az ingatlanpiac: a tranzakciószám drasztikusan, 40 százalékkal zuhant az egy évvel ezelőtti szinthez képest, miközben a kínálat országos szinten lényegében stagnált. A befektetők egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg – főként Budapesten –, mert manapság az ingatlannál sokkal jobb befektetést is találni. De a lakosság is osztott-szorzott. A lakástulajdonosok túlnyomó többsége nem a hozamok alapján, hanem adott élethelyzet okán dönt az ingatlaneladásról, de azt nagyjából mindenki látja, hogy a piac most van a csúcson. Ez pedig nyilvánvalóan hat a döntésekre is, hiszen mindenki a csúcson akar eladni – mondta a Magyar Narancsnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Persze, nagyon nem mindegy, milyen ingatlanról van szó. Magyarországon az ingatlan jelenti az abszolút vagyont, az emberek kilencven százaléka saját lakásá­ban, házában él. A befektetési célú ingatlanok aránya országos szinten 20–30 százalék, ezt a piacot lényegében Budapest adja. Ebből az következik, hogy bár a globális folyamatok egyformán hatnak minden háztartásra, a tranzakciókat sok esetben más mozgatja a fővárosban (illetve a nagyvárosokban) és a kisebb településeken.

A térkép szélén

Mennyiért lehet ma házat, lakást venni Magyarországon? Olcsón – és nem csak a banki követelés alatt álló ingatlanokra igaz ez. A legkevesebb pénzért megvásárolható ingatlanok között nagy arányban vannak ilyenek, az árverésre bocsátott házak, lakások, tulajdonrészek rendszerint a piaci ár tört részéért kerülnek új tulajdonoshoz. Pár százezer forintért már lehet házat venni, egymillió forint felett pedig már bő a kínálat. (Az egyik legolcsóbb ajánlat az Ingatlan.com oldalán egy mezőgyáni, 49 négyzetméteres vályogház, ez 410 ezer forintért, négyzetméterenként kevesebb, mint 8500 forintért a miénk lehet a majd’ ezer négyzetméter telekkel együtt.) Az más kérdés, hogy milyenek ezek a házak. A hirdetésekben jellemzően alig van belső kép, az ablakokon gondosan behúzott függönyök. A legtöbb ilyen épület valójában bontásra ítélt rom valahol Borsodban Ózd és Putnok között, Békésben a román határ mentén, vagy belső Somogyban, mindentől távol.

A lakásoknál magasabb a belépő szint, 2–3 millió forint. Bár ezeknél maga a ház nem bontásra váró rom, az ennyiért kínált lakásokkal nagyon nehéz bármit is kezdeni. A közművek jellemzően ki vannak kötve, a főfalakon kívül semminek sem lehet hasznát venni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk