Egy férfi felállt, hogy egy valódi problémáról kérdezze Németh Szilárdot, mire lehurrogták

  • Gera Márton
  • 2018. február 7.

Belpol

Az exrezsibiztos és Stefka István megbeszélte, hogy miért kell győznie a Fidesznek. A válasz: mert csak.

„A tét. Miért kell győznie a Fidesz–KDNP pártszövetségnek a tavaszi választáson? Elbírja-e a Nyugat és a hazai ellenzék a Fidesz esetleges negyedik győzelmét?” Többek között ilyen hangzatos mondatokkal invitálták az embereket Németh Szilárd és Stefka István közös beszélgetésére, amelyen mindenekelőtt azt próbálták a valószínűleg eleve fideszes hallgatóság tudtára adni, hogy csak a Fideszre számíthat ez az ország. A meghívó, úgy tűnik, sokakat meggyőzött, mert kedd este tucatnyi nyugdíjaskorú érdeklődő jelent meg a Polgárok Házában, ahol Stefka István, az ancien régime idején és manapság is jól fekvő újságíró rögtön azzal indított, hogy „Magyarország célkeresztben van, nincs más út, csak a Fidesz–KDNP”. Ettől az állítástól pedig sem a kérdező, sem a Fidesz-alelnöke nem tágított, így a nagyjából hatvanperces rendezvény tele volt féligazságokkal, csúsztatásokkal, de leginkább összeesküvés-elmélettel.

Az est sztárjai

Fotó: magyarnarancs.hu

A fideszes világkép: Nyugat-Európa=Afrika

Egy-egy ilyen rendezvénynek az a lényege, hogy senki sem kérdőjelezi meg a fideszes világképet, ezért a sztárfellépő bármilyen hülyeséget mondhat, nem lesz ellenvetés. Ez hatványozottan igaz volt erre az estére is, így Németh Szilárd közbevetés és kétkedés nélkül sorolhatta fel a kormánypropaganda legismertebb szólamait: a tudjukkik támadják az országot, a belga miniszterelnök zsarolja a V4-eket, pedig anno ők gyarmatosítottak erőszakosan Kongóban, az ellenzék nem az ország érdekeit nézi, Szél Bernadett nemzetbiztonsági kockázat, az ENSZ meg a Soros-tervet képviseli.

Stefka István láthatóan nagyon beleélte magát a szekunder fideszes szerepébe, a közönség talán még soha nem látott ilyen alákérdezést: volt egy pont, amikor kerek perec kijelentette, hogy a magyarok már nem szeretnek Nyugat-Európába járni, mert az olyan lett, mint Afrika. Majd gyorsan helyesbített, és hozzátetette, hogy Afrikával nincs semmi gond, ha valaki oda akar menni. Még ezen a ponton sem szólalt fel senki, így Stefka nyugodtan továbbmehetett, és úgy festette le Magyarországot, mint „a béke és biztonságot szigetét”, amely szerinte ugyanúgy a „béke szigete”, mint 1938 és 1944 között volt. Többet erről nem mondott, de tényleg érdekes, hogy ma egy fideszes megmondóember azt az időszakot állítja példaként a hallgatóság elé, amikor a lakosságot zsidótörvények sújtották, és amikor a korábbinál is jobban felerősödtek az antiszemita hangok.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

„Hazaellenes szembenállás”

A Németh Szilárd-féle érvelés az este alatt leginkább arra alapozott, hogy ők Magyarország érdekeit képviselik, ezért nem is lehet semmiféle kérdés azzal kapcsolatban, hogy helyes-e, amit tesznek. Ez a régóta használt axióma, miszerint a kormány egyenlő Magyarországgal, végig jelen volt. „Három nemzeti konzultáció és egy népszavazás. Pont” – utalt a Fidesz-alelnök a sokmilliárdnyi közpénzt felemésztő kormányzati propagandahúzásokra, melyek szerinte felhatalmazták a kormányt. És Németh Szilárd tényleg bármit el tudott mondani a rendezvényen, mert a közönség szinte végig helyeselt, vagy épp a fejét rázta, amikor például az ellenzék viselt dolgairól értekezett a korábbi csepeli polgármester. Simán elmondhatta például azt is, hogy talán Soros Györgyöt is mozgatják olyasvalakik, akik a „nemzetállamok ellen” vannak. De Stefka is nyugodtan mondhatta azt, hogy az ellenzék „hazaellenes szembenállást” képvisel, senki nem kérdezett vissza, hogy ez mégis mit jelent.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

Németh Szilárdék világmagyarázata szerint Magyarország minimum végveszélyben van, és azok az emberek, akik idejönnek erről beszélni, az utolsó reménységet jelentik. Éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy amikor a közönségkérdésekre került sor, senki nem kérdezett rá olyan témákra, mint az oktatás vagy az egészségügy, mindenki csak a migrációról, Sorosról, esetleg a rezsicsökkentés kulisszatitkairól érdeklődött Némethnél. Volt, aki csak simán elmondta a véleményét Szél Bernadettről, aki nem magyar érdeket képvisel, egy idősebb úr pedig „Soros vidéki hálózata” miatt aggódott, és arra volt kíváncsi, mit tesz utóbbival szemben a kormány. Őt valószínűleg megnyugtatta a Fidesz politikusa, amikor elmondta, hogy jövő héten szavaznak a „Stop Sorosról”, és sokan többféle szigorító javaslatot is a kormány figyelmébe ajánlottak az egyébként teljesen zagyva törvénycsomaggal kapcsolatban.

Nyolc év alatt nem történt semmi

A már-már lakossági fórumba torkolló estének egyetlen meglepő pontja volt: egy férfi nem a menekültekről, nem Brüsszelről, de még csak nem is Soros Györgyről szerette volna kérdezni Németh Szilárdot, hanem egy olyan, a saját életét is érintő problémáról, ami valóban hatással van a mindennapjaira. A XVII. kerületi lakos arról beszélt, hogy a repülőtér közelsége miatt egyre nehezebbek a mindennapok, zavarja őket a zaj, és hiába ígérgettek korábban megoldást a fideszes politikusok is, nyolc év alatt semmiféle változás nem történt.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

A problémát vélhetőleg tényleg lehetetlen megoldani, és talán a kormány sem tudna érdemi lépéseket tenni, elvégre repülőgépek mindig lesznek, de ez a pár másodperc tökéletesen megmutatta, mi történik akkor, ha valaki a fideszes narratívától eltérő kérdéssel áll elő, és ráadásul némi kritikát is megfogalmaz a kormánnyal szemben. A kérdező férfit Stefka igyekezett leállítani, rövidre fogni, a közönség tagjai közül többen is elégedetlenségüket fejezték ki, közbevágtak, aztán valaki meg is jegyezte, hogy „költözz el, öreg”, és többen már várták, hogy Németh visszatérjen a favorit témáira. Amikor a férfi újra visszatért a témára, Németh szánt rá ugyan néhány szót, de gyorsan ugrott is, így ismét lehetett olyan fontos kérdésekről beszélni, mint az ENSZ Soros-tervhez hasonló menekültügyi tervezete, vagy Szél Bernadett nemzetbiztonsági kockázata.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.