Egyeztetnek a XII. kerületben az előválasztásról az ellenzéki pártok, az MKKP nem vesz ezen részt

  • narancs.hu
  • 2024. március 18.

Belpol

Továbbra sincs egyetértés a feltételekben. 

Patthelyzet alakult ki a XII. kerületi előválasztással kapcsolatban, miután az ellenzéki pártok többsége elfogadhatatlannak tartja az előválasztás egyik, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) által támasztott feltételét, miközben a kétfarkúak képviseletében Kovács Gergely ezen már nem hajlandó változtatni. Este a pártok képviselői egy asztalhoz ülnek, de az MKKP társelnöke nem vesz részt a találkozón. Mint mondta a 24.hu-nak: 

„Abszurd lenne, ha összehívnék egy taggyűlést, hogy akkor új feltételekkel kellene nekimenni a XII. kerületi előválasztásnak. Egy ideje már tárgyaljuk ezt a verziót, amit egyébként nem is én hoztam be. Most meg kiderül, hogy ez így nem jó?”

A lap emlékeztet Hegyvidéken már a 2022-es országgyűlési választásokon kiderült, hogy verhető a Fidesz, a momentumos Hajnal Miklós győzelmével megtörte a több évtizedes fideszes hegemóniát. Ráadásul Pokorni Zoltán visszavonulásával még inkább vérszemet kaphattak az ellenzéki pártok, melyek esélye tovább nőne, ha sikerülne a kormánypárti jelölttel, Fonti Krisztinával szemben egyetlen vetélytársat állítani. A szándék erre megvolt, négyen vettek volna részt az előválasztáson: Kovács mellett Farkas Csaba, a kerület korábbi rendőrkapitánya, aki a DK támogatásával a Momentum polgármesterjelöltje, míg Kendernay János, az LMP, Visi Piroska pedig helyi civilek jelöltjeként venne részt a megméretésen.

Kovácsék elképzelése szerint egy előválasztási győzelem esetén az egyéni választókerületek kétharmadában (nyolc körzetben) és a polgármesteri posztért kizárólag az MKKP indított volna jelöltet, melyet eredetileg a Momentum talált ki. Az MKKP-nak a leglátványosabb vitája a DK-val van, ugyanis a párt szerint az előválasztás győztese nem szerezhet jogot arra, hogy egyszemélyben döntsön a képviselőjelöltek kétharmadáról. Kovács egyébként úgy nyilatkozott, hogy lehet, nem is lesz előválasztás. 

Egyébként a XII. kerületi előválasztás az MKKP történetének legnagyobb válságát eredményezte, mely során többen kiléptek a pártból, ugyanis nem volt egységes a párt abban a kérdésben, hogy az ellenzék többi pártjával egyezkedve, részt vegyenek az előválasztáson. A történtek miatt úgy volt, hogy a két társelnök lemond, de végül maradtak

A témával részletesen foglalkozott a Narancs.hu. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.