Eliosos vállalkozó is felbukkant Magyarország legnagyobb középiskolai beruházásában

Belpol

A korábbi Elios Zrt. igazgatósági tag, Hauberl Gergely vezette PBM Mélyépítő Kft. is részt vesz a Dunakeszi Diáknegyed közel 40 milliárdos beruházásában. A WHB Csoporthoz tartozó érdekeltségei az elmúlt években szép eredményt könyvelhettek el. 

Az a Hauberl Gergely László is felbukkant a Dunakeszi Diáknegyed nevű gigaberuházásban, aki 2016 után az Elios Zrt. igazgatósági tagja volt. Az általa vezetett cégek az elmúlt években több milliárdos eredményt értek el – derítette ki a Narancs.hu.

Mint ismert, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) 35 közbeszerzést vizsgáló, 2018-ban napvilágot látott jelentése csalás és szervezett bűnözés gyanúját vetette fel azon körülmények miatt, ahogyan számos önkormányzat az akkor Tiborcz Istvánhoz (Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez) köthető Elios Innovatív Zrt.-vel szerződött uniós támogatásból megvalósuló közvilágítás modernizálására. Bár az ügyészség elrendelt nyomozást az ügyben, néhány hónap alatt a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányára hivatkozva lezárta azt. 

Az OLAF azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy vonja meg a magyar államtól a körülbelül 13 milliárd forintnak megfelelő támogatást. Végül a kormány nem tudta meggyőzni az EB-t, hogy az Elios-beruházások szabályszerűek voltak, ezért a szóban forgó összeget végül a magyar állam állta. 

Tiborcz István 2015-ben vált meg az Eliosban lévő üzletrészétől a Paár Attila érdekeltségébe tartozó WHB Csoport tagja, a WHB Befektetési Kft. javára, Hauberl Gergely pedig 2016-ban igazgatósági tag lett az Eliosban (később az Elios Zrt. száz százalékban a WHB-hoz került, 2015-ben 21 közbeszerzést nyert el és 7,7 milliárdos rekordnyereséget termelt). Hauberl Gergely az Eliosba történő beszállását megelőzően az informatikai szektorban dolgozott, jelenlegi is ügyvezetője a Green Investments & Solutions Kft.-nek, amit korábban ugyancsak Tiborcz vezetett. Az Elios Zrt. 2021-ben végelszámolás alá került

Hauberl Gergely ügyvezetője volt egy bizonyos Plasma Expert Kft.-nek is, amely emberi vérplazmával kereskedik; a 24.hu arról számolt be még 2020-ban, hogy a milliárdos árbevételt termelő társaság tulajdonosa egy Egyesült Arab Emírségben bejegyzett vállalat, a Golden Bay Trading FZE, és mivel a társaság szabadkereskedelmi zónában található, ezért a nyereség után nem kell adózniuk (Hauberl csak pár hónapig vezette a céget 2016-ban, a cég jelenlegi tulajdonosa a szintén az Egyesült Arab Emírségben bejegyzett Atlantis International Holding L.L.C-F.Z.). 

Tuti gimi Dunakeszin

Még januárban számolt be róla elsőként a Narancs.hu, hogy a kormány rábólintott Dunakeszi Diáknegyed beruházásra. Sportcsarnokokkal, sportpályákkal és egy uszodával ellátott, 1500 diák oktatására alkalmas két középiskola fog épülni a Budapesttel határos településen. Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője akkor azt mondta, ekkora középiskolai beruházás még nem volt Magyarországon. 

Ez minden bizonnyal így is van; a beruházásra vonatkozó tendert a maga 37 milliárd forintos ajánlatával Paár Attila-féle WHB, valamint a Laterex Zrt. nyerte meg (Paárt Tiborcz István üzlettársaként szokták emlegetni). De elég megnézni a középiskolákról készült látványterveket, melyek leginkább az amerikai filmekben látható hiperszuper felszerelt sulikra emlékeztetnek

 
„Dunakeszi Diáknegyed” madártávlatból
Forrás: Incorso Kft.

Dióssi Csaba polgármester nemrég arról számolt be, hogy a létesítmény szinte mind a hét épülete már áll; van olyan, amelyiken hamarosan indul a tetőszerkezet-építés. 

A beruházás presztízsét mutatja, hogy egy kormányrendeletben csak a kommunikálására 300 millió forintot különítettek el (pár hónapja közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, hogy megtudjuk, mely cégekkel kötött szerződést erre a feladatra az önkormányzat; akkori tájékoztatásuk szerint addigra még nem futott be hozzájuk az összeg, de azt ígérték, később tájékoztatást adnak a partnerekről).

Kíváncsiak voltunk, hogy milyen cégek vesznek részt a beruházásban, azaz kikkel és milyen feladatok elvégzésére kötött alvállalkozói szerződést a fővállalkozó. Hogy megtudjuk, közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a projektért felelős BMSK Zrt. beruházási ügynökségnek. Így derült ki számunkra, hogy a beruházásban részt vesz a WHB Csoport tagja, a PBM Kft. (pontosan PBM Mélyépítő Kft., a hivatalos dokumentumon tüntették fel PBM Kft.-ként), aminek ügyvezetője a fentebb említett Hauberl Gergely. Megkerestük a cégcsoportot, hogy megtudjuk, egészen pontosan milyen tevékenységet folytatott a társaság; „mélyépítési és cölöpözési munkákat végeznek/tek”, tájékoztatott a WHB, de ennél többet nem árultak el (a közérdekű adatigénylésből is nagyjából ennyi derül ki). 

A WHB oldala szerint a PBM Mélyépítő Kft. 2017 óta rendszeresen dolgozik állami beruházásokon. Egyebek mellett a Magyar Zene Háza, az új Néprajzi Múzeum, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új épülete, valamint a Buda Palota projektekben is alkalmazták a társaságot. Az éves árbevétele is 2,7 - 3,5 milliárd körül mozgott. Hasonló sikeres trend mutatkozik meg a szintén a cégcsoporthoz tartozó PBE Építő Kft. tekintetében, aminek ugyancsak Hauberl az ügyvezetője. 

(Címlapképünk forrása: WHB Group Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk