Elismerte az országos tisztifőorvos, hogy lassult az oltás a múlt héten

  • narancs.hu
  • 2021. május 10.

Belpol

De most új lendületet ígért Müller Cecília. Csütörtök és kedd között a 16-18 évesek oltása következik. 

4,3 millió ember kapta meg a védőoltás első, 2,5 millió a második adagját. Ezt Müller Cecília országos tisztifőorvos mondta az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a védettség két héten belül kialakul, de egyetlen vakcina sem tud 100 százalékos védelmet biztosítani, illetve egyeseknek az oltóanyagra nem válaszol kellőképpen a szervezete, őket ezért a közösségi immunitás védi majd meg.  

A 16-18 éves regisztráltak elkezdhetnek időpontot foglalni az oltásra, eddig az ebbe a korcsoportba eső 200 ezer fiatal közül 84 ezren regisztráltak, ők Pfizer-vakcinát kapnak majd a csütörtöktől keddig tartó kampányban.

Ha valakinek az oltása tanítási időszakra esik, akkor a hiányzását igazolják.

Azt kérte tőlük az országos tisztifőorvos, felkészülten menjenek az oltópontokra, hogy a védőoltások beadása ütemesen történjen. Tehát töltsék le és ki a hozzájáruló nyilatkozatot, amit ők és a szüleik is írjanak alá, és vigyék magukkal a TAJ-kártyájukat és a személyi igazolványukat. Ha valaki megbetegszik, akkor később is lehetősége arra, hogy az oltást pótolja. A 18 év felettieknek a Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik-vakcina áll rendelkezésre. 

Bár a beoltott lakosság aránya elére a 44 százalékot, Müller szerint

lassabban haladt az oltás a múlt héten, viszont a mostanin „új lendületet veszünk”.

 

A Janssen-vakcina is hatásosnak bizonyult, ezért az oltóbuszokon kívül 19 ezer adagot a háziorvosok számára is biztosítanak ebből az oltásból, aminek előnye, hogy csak egy dózist kell belőle beadni. Müller Cecília emlékeztetett, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten jóváhagyta a Sinopharm-vakcinát a 18 év felettiek számára. Szerinte ez a vélemény megerősítette a magyar hatóságok, szakemberek álláspontját, ugyanis az ő eddigi vizsgálataik már bizonyították, hogy biztonságos és hatásos a kínai vakcina. (A WHO ugyanakkor azt is mondta, arra nem volt elég bizonyíték, hogy felelősséggel állítsák, a 60 év felettieket is megfelelően védi a Sinopharm vakcinája. A vita az utóbbi hetekben pont erről alakult ki itthon, amit a kormány és a kabinet álláspontját képviselő orvosok minden adandó alkalommal igyekeznek cáfolni.)

A sajtótájékoztatón ezúttal ott volt Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, aki arról beszélt, csak a világháborúk és az 1956-os forradalom állította akkora kihívás elé a mentősöket, mint a koronavírus-járvány. Tájékoztatása szerint a járvány csúcspontján napi 1500 koronavírus-gyanús vagy fertőzött személyt láttak el a mentősök, összesen pedig eddig 160 000 ezer beteghez mentek ki a járvány miatt. 

A sajtótájékoztató végén két újságírói kérdést olvastak be mindössze. Ezekre a következő válaszok születtek.

  • Az operatív törzs továbbra is javasolja az AstraZeneca második oltásának az elsőtől számított 12 hétre történő felvételét, ugyanis egy tanulmány szerint így jelentősebb ellenanyag termelődik ki. Ugyanakkor lehetővé tették azt is, hogy ha valaki szeretné hamarabb, 4 hét múlva beadatni magának, mert mondjuk utazni készül vagy műtétje lesz, akkor ezt megteheti. Viszont jeleznie kell a szándékát azon az oltóponton, ahol az első dózist megkapta. 
  • A krónikus beteg 16-18 évesek is foglalhatnak időpontot az oltásra. 

Figyelmébe ajánljuk