ORFK: Történt támadás a kormányzati weboldalakkal szemben

  • narancs.hu
  • 2021. május 10.

Belpol

De részleteket nem közöltek, az EESZT április 30-i lerobbanását még vizsgálják. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint tényleg érte támadás a kormányzati weboldalakat - közölték a Telexszel.

Legutóbb április 30-án hivatkozott terheléses támadásra az operatív törzs, amikor egy napra megnyitották az időpontfoglalás lehetőségét a Pfizer–BioNTech-vakcinára, az oldal azonban már reggel 7-re összeomlott, ezért oltáskáosz és kígyózó sorok alakultak ki az oltópontok előtt

A Telex felidézte, hogy ekkor már hatodjára hivatkoztak túlterheléses támadásra egy központi oldal bedőlésekor: ugyanez történt 2020. március 16-án, 2020. november 13-án, mindkét esetben a koronavirus.gov.hu halt le, 2021. január 26-án, amikor a kormányzati és közigazgatási ügyintézési portálok (ennek eredményeként akadozott állítólag a digitális oktatás központi eszköze, a KRÉTA-rendszer is), 2021. február 19-én, amikor az oltási regisztrációnak és a konzultációnak otthon adó oldal, a koronavírusról szóló tájékoztató oldal valamint a kormany.hu nem működött, majd 2021. március 26-án is, amikor a frissen megnyitott vakcinaregisztrációt ellenőrző oldal nem működött

A lap rákérdezett ORFK-nál, hogy történt-e ezekben az ügyekben feljelentés, és ha igen, indult-e nyomozás. Az ORFK sajtóügyelete pedig a következő választ adta: 

„Az Ön által felsorolt weboldalakkal kapcsolatban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya folytatott vagy folytat nyomozást.

A felsorolt weboldalak kapcsán kijelenthető, hogy történt támadás, a 2021. április 30-ai esettel kapcsolatban jelenleg is folyik az adatok elemzése.”

 

A feljelentéseket, a nyomozások eredményét, illetve egyéb részleteket ugyanakkor nem közöltek. 

Neked ajánljuk