Fudan-ügy: Palkovics megbeszélésre hívta Baranyit és Karácsonyt

  • narancs.hu
  • 2021. május 10.

Belpol

Baranyi Krisztina sok jóra nem számít a minisztertől. 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter meghívta május 17-ére Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert és Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármestert, hogy tájékoztatást adjon nekik a Diákvárosról és a Fudan egyetem budapesti kampuszáról - írja az atv.hu.

Baranyi Krisztina megerősítette a meghívást és azt nyilatkozta: elmegy, jó lesz, ha megkapják a várt információkat, de “sok jóra nem számít”.

Baranyi azt mondta, azt várta volna, hogy a döntéselőkészítésbe vonják be őket, eldöntött dolgokról nehéz egyeztetni. Hiszen, mint fogalmazott, a döntések lényegében "a fejünk fölött" már megszülettek a Fudanról.

Mindenesetre, mint mondta, az egyeztetésen szeretnének tájékoztatást kapni a Fudan pontos helyszínéről, arról, hogy a Diákvárosban csak állami területen hogyan fér el.

Mint arról ugyanis korábban beszámoltunk, a kínai Fudan egyetem budpesti kampuszához a kormány végül csak állami területeket használna fel, hogy így kerülje meg a kerülettel való egyeztetést. 

baranyi azt is mondta, a legfontosabb kérdés, hogy mi lesz a Diákváros terveivel, mi a megvalósítás pontos helye és ütemezése. A pénzügyi konstrukció is érdekelné őket, és a több százmilliárdos kínai hitel részletei. Az üzleti tervről is részletes tájékoztatást szeretne, hogy “mennyit tesz be a projektbe a magyar állam pontosan, és mennyit Kína". De arról is, hogy hogyan és miből térül meg a beruházás, ki fizeti majd az egyetem üzemeltetési költségeit - mondta a ferencvárosi polgármester.

Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely népszavazást helyezett kilátásba a Fudan miatt, a kormány viszont kiemelt beruházássá kívánja nyilvánítani az építkezést, és így az is elképzelhető, hogy népszavazást sem lehet majd tartani róla.  

Magáról az egyetemről itt írtunk részletesen: 

 

 

Neked ajánljuk