Elkezdődött a napelem-szabályozás felülvizsgálata

  • narancs.hu
  • 2023. február 2.

Belpol

A sokat bírált korlátozással az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs is foglalkozik majd.

Folyamatban van annak az ágazati szabályozásnak a felülvizsgálata, amely korlátozza a háztartási méretű napelemek által termelt, de helyben fel nem használt villamos energia közcélú hálózatba betáplálását – írja a Világgazdaság.

A portál megkeresésére az Energiaügyi Minisztérium (EM) kommunikációs főosztályától kapott válasz szerint az illetékes hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával történik a vizsgálat, a témával pedig következő ülésén foglalkozik majd az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs. 

Az uniós illetékesek lépéseket várnak el a magyar kormánytól a korlátozás felszámolása érdekében, a 24.hu cikke szerint ugyanis „Magyarországnak legkésőbb 2024. december 31-ig fel kell oldania a lakossági napelemes rendszerek által termelt áram betáplálási lehetőségének tilalmát ahhoz, hogy hozzáférjen a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatási forrásaihoz.”

Az EM ugyanakkor válaszában hangsúlyozta, az említett korlátozás nem a napelem-tulajdonosok ellenében, hanem a villamosenergia-rendszer védelmében született, és a tervek szerint az érintett hálózatok megerősítéséig lesz életben. A hazai napenergia-termelés növelése pedig változatlan cél.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk