Eltüntették a debreceni akkumulátorgyárról készült tanulmányt, amely szerint gigantikus lesz az üzem vízigénye

  • narancs.hu
  • 2023. február 3.

Belpol

Szórólapon állította az önkormányzat, hogy nem lesz napi 40 ezer köbméter a gyár vízigénye. A tanulmány szerint viszont ezt az értéket jóval meghaladhatja az üzem fogyasztása. 

A debreceni városvezetés szórólapon terjesztette, hogy a kínai CATL akkumulátorgyártó üzem napi 40 ezer köbméteres vízigénye hazugság, ugyanis ez a valóságban nem haladná meg a 25 ezer köbmétert. Csakhogy a kormányhivatal honlapján megjelent egy tanulmány, aminek tanúsága szerint a gyár napi vízigénye ezt az értéket bőven meghaladná. A dokumentumot a megjelenés után két nappal később eltüntették – írja a 24.hu

A tanulmány a debreceni önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. (DIF) megrendelésére készült az ipari park vízellátó és szennyvízelvezető rendszerének megépítéséhez. Egészen pontosan az olvasható benne, hogy „a déli ipari park (DIP I-II-III.) teljes ivóvízigénye a felfutást követően megrendelői adatszolgáltatás alapján ~1770 m3/h (~42 500 m3/nap), melyet egyenlőtlenségi tényezővel számolva a reális vízigény 40 000-60 000 m3/nap intervallumon belül lesz”. 

A portál megjegyzi, ez azt jelenti, hogy amikor az ipari park cégeinek 60 ezer köbméteres fogyasztási csúcsai hozzáadódnak majd a város lakossági fogyasztásához, a kettő összege már meglehetősen közel kerülhet a debreceni kutak maximális teljesítményéhez, ezért a szakértői anyag szerzői hozzá is teszik a fent idézett eredményeikhez, hogy a „vízellátás érdekében szükséges vízbeszerzési fejlesztésekkel” ők nem foglalkoztak, mert az nem képezte a tanulmány részét. A dokumentumból az is kiderül, hogy az ipari park szennyvíztermelése miatt előbb-utóbb új szennyvíztisztító-telep létrehozására is szükség lesz.

A tanulmány két nap után, szerdán tűnt el a kormányhivatal honlapjáról. A 24.hu-nak a hatóság azt válaszolta, azért távolították el a teljes „hirdetményi dokumentációt”, mert a kérelmező az előzetes vizsgálati eljárás iránti kérelmét visszavonta, így a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal az eljárást február 1-jén megszüntette.

A portál megkereste az önkormányzatot is, azt tudakolva, hogy miért állították azt a szórólapon, hogy nem lesz 40 ezer köbméter a gyár vízigénye. A városvezetés szerint a szakértő tévedett, vagy legalábbis félreérthetően írta meg a vízfogyasztási adatokat, ezért állították le a vezetéképítési engedélyeztetési eljárást. „A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal oldalára feltöltött dokumentumban a terület vízigényével kapcsolatos leírás félreérthetően fogalmazott, ezért a megrendelő önkormányzat kérte annak pontosítását” – válaszolták.

Az elmúlt hetekben több közmeghallgatást is tartottak az épülő akkumulátorgyárakkal kapcsolatban. Gödről a Narancs.hu is tudósított, ahol a Samsung SDI gyára miatt tartottak fórumot. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk