Fegyelmi eljárás Rapcsák András polgármester ellen: Billa-berek

  • - pszr -
  • 1999. március 11.

Belpol

A hódmezõvásárhelyi önkormányzat képviselõ-testülete a múlt héten - "mivel tevékenysége veszélyezteti a város müködõképességét" - felfüggesztette tisztségébõl Rapcsák Andrást, a település polgármesterét. Miután a közgyûlésen szavazók igent mondtak a zárt ülés megtartására, Rapcsák - akit októberben harmadízben választottak meg az önkormányzat vezetõjévé - kivonult a terembõl. A polgármester nem volt hajlandó a vele kapcsolatos ügyek tisztázására, és azóta sem vesz tudomást a testület határozatáról. Rapcsák ellen "közpénzek magáncélú felhasználása miatt" fegyelmi eljárás kezdõdött. Az õt támogató pártok, a Fidesz és az MDF mind ez idáig nem nyilatkoztak az ügyrõl.

Fegyelmi eljárás Rapcsák András polgármester ellen

"Ma reggel (március 8., hétfõ) bementem a polgármester úr irodájába, és kértem, hogy jegyzõkönyvileg adja át a folyamatban lévõ ügyeket, ám Rapcsák András ennek nem tett eleget. Állítása szerint azért, mert az egész eljárást törvénytelennek tartja" - mondta lapunknak Novák Imre alpolgármester. Novák ezután bement a megyeszékhelyen lévõ közigazgatási hivatalba, hogy állásfoglalást kérjen arról, "joga van-e Rapcsáknak megvétózni a közgyûlés határozatát". Tariné, a hivatal vezetõje azt ígérte, sürgõsséggel fognak döntést hozni. Addig azonban sok víz folyik le a Tiszán.

A támogatók elfordultak

A zárt ülésen, amelyrõl hivatalos információ nem szivárgott ki, két ügyben akarták meghallgatni Rapcsákot. Az egyik a tavalyi születésnapi parti, melynek költségeit a polgármesteri hivatallal fizettette ki Rapcsák, a másik tisztázásra váró probléma a Nitor Szolgáltatóház Rt. ügye. A polgármester felesége által képviselt cég ugyanis 1995-ben kétmillió forintért vásárolta meg a felszámolás alatt álló Metripond Mérleggyár egyik ingatlanát, majd azt nyolcvannégymillió forintért adta tovább az oda bevásárlóközpontot tervezõ Billának. Az errõl szóló dokumentumok már eljutottak néhány napilap szerkesztõségébe.

"Három hete próbáljuk rávenni a polgármestert, hogy tisztázza magát. Még a zárt ülés napjának reggelén is bementem hozzá azzal, hogy visszavonjuk az eljárást, ha kiderül, hogy alaptalanok a vele kapcsolatban felmerült vádak", állítja Túri József alpolgármester, Rapcsák korábbi kampányfõnöke. A polgármester azonban azt szerette volna elérni, hogy az ülésen részt vehessen a városi televízió ("nem lehet demokratikusan dönteni a nyilvánosság kizárásával"), ám amikor a testület ezt elutasította, Rapcsák elhagyta az üléstermet. A csütörtöki ülésen háromtagú eseti bizottságot hoztak létre, és indítványozták, hogy a közgyûlés függessze fel a polgármestert. A javaslatot a 24 tagú testület 18 igen szavazattal elfogadta.

"Továbbra is baráti viszonyban vagyok vele, bár õ ezt mostanában velem kapcsolatban nem nagyon hangoztatja" - mondta a MaNcsnak Túri. Rapcsák korábbi és legközelebbi munkatársa szerint "egy polgármesternek emberi tisztesség dolgában is elöl kell járnia", és ha kétség merül fel bármelyik intézkedésével kapcsolatban, akkor köteles indoklást adni. "Nem igaz, hogy a polgármester nem tudja, miért indult ellene eljárás."

Rapcsák a zárt ülés után kijelentette: politikai puccs indult ellene "önös hatalmi érdekbõl, a pénz utáni mohóságból". A polgármester nyilatkozataiban azt állította, alig bírja visszatartani a város lakóit attól, hogy szimpátiatüntetéseket rendezzenek mellette, és ez az akció 500 millió forintjába fog kerülni Hódmezõvásárhelynek, mert "fölhívták a bankok és a beruházók, hogy emiatt leállítják a csatornaberuházást".

Pénz innen, pénz onnan

A polgármester a közgyûlési határozathozatal után kijelentette, az ellene irányuló akció hátterében az áll, hogy az alpolgármester Túri vállalkozásának milliós tartozása van a várossal szemben, és a napokban felszólítást kapott, hogy ezt a számlát rendezze.

"Fel sem merem tételezni, hogy ez Rapcsák András bosszúja lenne", állítja Túri, aki a számlát a március negyedikei ülés napján kapta meg, "bár február 26-ára visszadatálva". Az alpolgármester szerint a majd egymilliós tartozása négy évvel ezelõtt keletkezhetett, és meglepõ, hogy "az utóbbi napokig ez nem tûnt fel senkinek".

Novák Imre alpolgármester hétfõn délelõtt nyilatkozatot adott ki sikertelen próbálkozásáról Rapcsák Andrásnál. "A városi tévé kamerái elõtt többször kértem a polgármestert az ügyek átadására. (...) Ezt követõen a polgármesteri titkárság elõtt a VTV két riportere arról faggatott, hogy Rapcsák ellen miért indult eljárás. Erre nem voltam hajlandó válaszolni, mivel a zárt közgyûlés nem hatalmazott fel, hogy a dr. Rapcsák Andrást érintõ konkrét ügyet nyilvánosságra hozzam."

A szavazáson, melyen Rapcsákról döntöttek, a Polgári Szövetség Hódmezõvásárhelyért, a polgármester legfontosabb támogatói is ellene fordultak, ám képviselõjük állítja, "ha tisztázza magát, ugyanúgy fogják támogatni, mint tették eddig".

Kérdés azonban, hogy milyen döntést hoz az ügyben eljáró megyei közigazgatási hivatal, és kérdés emellett az is, elmozdítható-e posztjáról egy polgármester. A Népszavának nyilatkozó Takács Albert alkotmányjogász szerint egy polgármester felfüggesztését csak a bíróság mondhatja ki, addig Rapcsák hivatalban maradhat. A polgármester ügyvédje, dr. Erdélyi Miklós is törvénytelennek tartja az eljárást, szerinte összeférhetetlen az, hogy Túri József alpolgármester egy személyben a fegyelmi eljárás elõterjesztõje és annak vizsgálóbiztosa, miközben jogvitában áll a polgármesteri hivatallal.

"Volt két sikeres bál a hétvégén", meséli Túri, "ahol mindenki arról beszélt, hogy Rapcsáknak tisztáznia kell magát".

A Rapcsák Andrást felfüggesztõ 77/1999./03.04 Kgy. határozat végrehajtása egyelõre sikertelen, a polgármester a hivatal mellett azokat a dokumentumokat sem adta át, melyek tisztáznák õt. Hétfõn délután a polgármestert nem találtuk hivatalában, és nem sikerült beszélnünk médiareferensével sem. Titkárnõjük szerint annyi ledolgozott túlórájuk van, hogy ha egy kicsivel kevesebb a dolguk, igyekeznek ezeket visszanyerni.

A bál folytatódik.

- pszr -

Figyelmébe ajánljuk