Fillérekért kap ingatlant a CBA a Várban
Rémségek kicsiny boltja

Fillérekért kap ingatlant a CBA a Várban

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2017. április 20.

Belpol

Sőt ennél jóval többet megenged magának Baldauf cége: engedély nélküli födémáttörés, tűzveszélyessé tett pince – és monopolhelyzet az ország talán legpatinásabb részén. Ajánló a ma megjelenő Magyar Narancsból.

A budai Várban nem csupán Zsidai Roy, valamint a polgármester és barátai bérelhetnek messze a piaci ár alatt ingatlanokat: a kedvezmény más haveroknak is jár. A budai Vár egyetlen élelmiszerüzletét és dohányboltját a CBA Budavár Kft. működteti, amelynek két tulajdonosa a CBA-alapító és a központi CBA elnöki posztjáról 2015 végén lemondott Baldauf László, illetve Féniász Péter. 2008 márciusában nyitották meg boltjukat a Mátyás-templommal szemben lévő Tárnok utca 22–24. és 26. alatt.

Az összesen 550 négyzetméteres helyiség részben önkormányzati, részben társasházi tulajdonú. A helyiség bérleti szerződését Veres Dávid független képviselő kérte ki az önkormányzattól, és bocsátotta a Narancs rendelkezésére. A megállapodásból kiderül, hogy az üzlethelyiségből 305 négyzetméter tartozik az önkormányzathoz. Ezt a CBA jelenleg mindössze 1918 forint/négyzetméter áron bérli. Ez a bérleti díj igencsak jutányos a lapunk által megkérdezett ingatlanszakértő szerint. A Várban nincs hasonló adottságokkal rendelkező kiadó helyiség, ám a kerület kevésbé frekventált területein is ennek a többszörösét kérik el a piaci alapon üzlethelyiséget bérlőktől.

A társasházra jutó 245 négyzetméter után azonban még ennél is kevesebbet fizet a CBA Budavár, alig 900 forintot négyzetméterenként. Ez azért érdekes, mert a társasházban a legnagyobb tulajdonos az önkormányzat, a ház közös képviseletét pedig az önkormányzati tulajdonú, I. kerületi Házgondnoksági Kft. látja el. Vagyis az önkormányzat emberei tárgyalták le a CBA-val a társasházra jutó bérleti díj mértékét is, abba a kisebbségben lévő lakóknak semmi beleszólásuk nem volt. Az önkormányzati többségű társasházi közgyűlés ahhoz is hozzájárult, hogy a CBA csak 2009-től fizessen bérleti díjat, miközben azt már 2008 elejétől használták. Így az üzlet egy részéért egy évig egyáltalán nem fizetett bérleti díjat a CBA, a 2009–2011 közé eső díjat pedig utólag rendezték.

Az udvaroncok bevonulása

Egyre jobban aggódik a Vár hagyományosan jobboldali lakossága Orbánék ottani terjeszkedésétől. Az átalakulás legnagyobb nyertesei az Orbán vagy a Matolcsy családhoz közeli vállalkozók.

A CBA Budavár működtet önkiszolgáló éttermet és cukrászdát is a Várban, a Dísz téren, és övék a szintén I. kerületi, Alagút utcai CBA a hozzá tartozó étteremmel és dohánybolttal, továbbá az Andrássy úti CBA és a szintén belvárosi Pio vinotéka, étterem és dohánybolt a Ferenciek terén. A társaság a többi I. kerületi ingatlanát is feltűnően olcsón bérli az önkormányzattól. A Dísz téri étterem és cukrászda bérleti díja 1663 forint négyzetméterenként, az Alagút utcai bolté pedig mindössze 680 forint.

A CBA Budavárnak pedig elég jól megy. Bevétele 2015-ben meghaladta a 2,3 milliárd forintot, amiből 185 millió forint volt a tiszta nyereség. Baldauf és Féniász a Lázár testvérekkel együtt birtokolja a CBA Arany-Herceg Kft.-t, amely az Arany János utcai CBA-t és a hozzá tartozó gyorséttermet üzemelteti; itt a legutóbbi ismert bevétel 750 millió forint volt, amiből 67 millió maradt meg nyereségként.

A CBA ráadásul több törvénytelenséget is elkövetett a vári lakosok kárára: az engedély nélküli étteremről, a pince engedély nélküli födémjének áttöréséről és tűzveszélyessé tételéről, valamint arról, hogy ehhez hogyan asszisztál a fideszes többségű önkormányzat, az e heti Magyar Narancsban olvashat.

Figyelmébe ajánljuk