A polgármester ahol tud, segít

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Belpol

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

A labdarúgókon kívül öt néző és két rendfenntartó kislány várta a kezdő sípszót március 25-én, szombaton, az ópusztaszeri futballpályán. Az utolsó pillanatban befutott egy rendőrautó is. Úgy festett, túl van biztosítva ez a sportrendezvény, de kiderült, a rendőröket a játék érdekli. Ahogy elkezdődött a meccs és a labda a rendőrautó szélvédőjén csattant, egyikük atyai hangon kiszólt a kocsiból: „Melyik volt az?”

A két kapu mögött ugyan van magas kerítés, amely megakadályozza, hogy messzire repüljön a labda, de kétoldalt nincs. Labdaszedő sincs. Az megy az elrepült labdáért, aki a bírói ítélet szerint játékba hozhatja. Az ópusztaszeri pálya egyik oldala mellett már porták vannak, a túloldalon szép nagy legelő. Az egyik kapu mögött erdő, a szélén favécé, miszerint budi, a másik kapu mögött maga a történelem: A magyarok hét nyila nevű emlékmű. Földbe fúródott díszes tollú és hegyű nyilak, Morvay László festőművész és Fülöp Gyula építész munkája, 1996-ban avatták.

A Csongrád-Csanád megyei IV. osztály Tisza–Maros csoportjának szombati játéknapján az Ópusztaszer SE fogadta a Maroslele SE-t. A vendégek piros mezben, a hazaiak gránátvörös-kékben, mint a Barcelona. Az első félidőben a leleiek támadtak a nyilak felé, de viszonylag ritkán jutottak el a kapuig. A 20-as mezt viselő játékosuk, a 47 éves Drimba egy távoli, de rosszul irányzott lövés után azonnal emelte a kezét, elnézést kérve a többiektől. Neki ez a második mérkőzése azóta, hogy újrakezdte a futballt. Egy félidőt játszott, utána mindkét combjában érezte a meccs hatását. Biztatta a cseréjét – aki a fia 15 éves osztálytársa –, hogy ne féljen a felnőttektől.

 

Nem lehet kiesni

Drimba Tibor eredetileg gádorosi; ott fiatalkorában volt kispályás, serdülő, ifista és felnőtt csapat is. A később válogatott Pisont Istvánnal is játszott együtt, ami életre szóló élmény volt. Húsz­éves koráig futballozott az érettségizett szobafestő, aztán elvitték katonának Szegedre. Megismerkedett egy lánnyal, akit feleségül vett, harminc éve élnek együtt. Szegedről Vásárhelyre költöztek, aztán pedig, mivel a baráti társaság egy része Maroslelén lakott, ők is körülnéztek a kétezer lelkes faluban. Megtetszett nekik, házat vettek 2004-ben. Tibor rendvédelmi dolgozó volt és lelkes közösségi ember, hamar befogadták. 2019-ben négy jelölt közül függetlenként, 39,76 százalékkal megnyerte a polgármester-választást.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk