Lesz-e az Orbán-rezsimnek nemzetközi tévécsatornája?

Műsorváltozás

Belpol

A Euronews vezetősége március elején jelentette be a csatorna átalakítását. A médiacégben 2021-ben 88 százalékos részesedést szerzett a portugál Alpac Capital, amelynek a vezérigazgatója szoros kapcsolatban áll NER-közeli üzleti körökkel. A változások ezért sokak szerint a magyar kormány közvetett térnyerését jelzik.

Március 16-án sztrájkba kezdtek a Euronews franciaországi központjának újságírói és műszaki dolgozói, miután a vezetőség tömeges létszámleépítési tervet jelentett be. A munkabeszüntetést meghirdető szakszervet szerint a lyoni székhelyű médiavállalat 349 franciaországi munkavállalója közül 197 alkalmazottat elbocsátana, a székházat pedig eladnák. Az átalakítás tervét Guillaume Dubois, a Euronews vezérigazgatója a Le Monde beszámolója szerint március elején azzal indokolta a dolgozóknak, hogy a cél a régóta veszteséges vállalat megmentése.

Ezzel párhuzamosan a vezetőség javaslatára a Euronews több mint száz új munkahely – köztük 70 újságírói állás – létesítését határozta el egy új, brüsszeli szerkesztőségben, valamint ötven újságírói pozíciót nyitnának további hat európai fővárosban (Berlinben, Rómában, Madridban, Lisszabonban, Londonban és Párizsban). A szakszervezetek közleménye szerint azonban a cég részéről nem mutatkozik hajlandóság arra, hogy az eddig Lyonban dolgozó munkavállalókat automatikusan felvegyék az említett státuszokba; az állásokra való jelentkezést külső pályázók számára is elérhetővé tették.

A médiacégben 2021 végén tulajdonosváltás volt; az új tulajdonos, az Alpac Capital portugál befektetési cég igazgatója Pedro Vargas David, aki az Orbán Viktor tanácsadójaként is ismert portugál jobboldali politikus, Mário David fia. Ez a tény már az ügylet bejelentésekor is aggodalmakat keltett, melyeket a mostani látványos struktúraváltás csak fokoz. Az adásvétel körüli aggályokat és a magyar kormány feltételezett befolyása miatti indulatokat már 2021 decemberében is igyekeztek csillapítani az érintettek, s a mostani átalakításnak kétségtelenül van legitim gazdasági oka – de mindezzel együtt is érdemes áttekinteni, mi vezetett az átszervezéshez, illetve mi utal arra, hogy a magyarországi médiapiac letarolása után a NER a nemzetközi színtéren is terjeszkedni készül.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk