Ellentétes döntések az érvénytelen szavazatra buzdító civilek ügyében

Zavar a Kúrián

Belpol

Csak részben buktak el a Kúrián a népszavazáson érvénytelen szavazatra buzdító szervezetekre kirótt bírságok. A civilek Strasbourgig is készek elmenni, hogy bebizonyosodjon: az egyébként jogszerű érvénytelen szavazat mellett kampányolni sem tilos.

Hárommillió forintot fizethet a Háttér Társaság, amiért az érvénytelen szavazat mellett kampányolt a kormány gyermekvédelminek nevezett, valójában erősen sugalmazó, LMBTQ-ellenes kérdéseket tartalmazó népszavazása előtt. A civil szervezetet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) bírságolta meg, a büntetés azután vált jogerőssé, hogy a Kúria elutasította a Háttér Társaság felülvizsgálati kérelmét, és az Alkotmánybíróság sem fogadta be az ügyben benyújtott alkotmányjogi panaszt. Dombos Tamás, a Háttér ügyvivője azt mondja, valószínűleg befizetik a pénzt, mert a NAV úgyis leemelné azt a számlájukról, de majdnem biztosak benne, hogy előbb-utóbb – a strasbourgi bíróság döntése után – visszakapják a teljes összeget. Célzott adománygyűjtési felhívásukra pedig máris több százezer forintnyi támogatás érkezett.

A Kúria és az Alkotmánybíróság fenntartott egy másik NVB-határozatot is, amely – bírság kiszabása nélkül – jogellenesnek titulálta a Háttér és az Amnesty International Magyarország érvénytelen szavazatra biztató kampányát. A választási bizottság további három, hasonló tartalmú határozata ugyanakkor elbukott a bíróságon, a Kúria ezekben az ügyekben úgy találta, hogy a civilek a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukkal élve kardoskodtak az érvénytelen szavazat mellett. Demeter Áron, az Amnesty programvezetője arról tájékoztatta a Narancsot, hogy a Háttérrel közös vesztes ügyükben ők is úgy tervezik, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak. „Nemcsak a véleménynyilvánításhoz és a tisztességes eljáráshoz való jog miatt fontos ez az ügy, hanem a jogbiztonság szempontjából is. Szeretnénk, ha legalább egy nemzetközi fórum egyértelműen kimondaná, hogy lehet az érvénytelen szavazat mellett kampányolni Magyarországon.”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk