Gazdademonstrációk terve: Földön túli küzdelem

Belpol

Ezer traktort ígért a Magosz a Parlament elé. A nagy felgördülés viszont pillanatnyilag akadályokba ütközik. Például kiderült: a Kossuth tér egyelőre nem közterület.
Ezer traktort ígért a Magosz a Parlament elé. A nagy felgördülés viszont pillanatnyilag akadályokba ütközik. Például kiderült: a Kossuth tér egyelőre nem közterület.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hatáskör hiányára hivatkozott, amikor nem foglalkozott érdemben a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) traktoros tüntetésre vonatkozó bejelentésével. A rendőrség indoklása szerint a Kossuth tér jelenleg nem köz-, hanem műveleti terület, márpedig a gyülekezési jogról szóló törvény a közterületen történő csoportosulásokat szabályozza - a műveleti terület nem tartozik e törvény hatálya alá. E szerint az értelmezés szerint kizárt tehát, hogy a jelzett időpontban, november első felében ott akár traktorral, akár a nélkül tüntetni lehetne.

Ha mégis Pestre vonulnának

erőgépeikkel a demonstrálók, a belvárosban számos sebtében felszerelt tiltótábla állná az útjukat. Eddig senki nem gondolt arra, hogy ki kellene onnan tiltani a traktorokat - pontosabban a mezőgazdasági vontatókat, már ha a KRESZ nyelvét tekintjük irányadónak. (Ha már itt tartunk: ki lehetne tenni a tankkal közlekedni tilos táblát is.)

A traktor a hajdani MIÉP-kisgazda közeli Metész megmozdulásain vonult be a rendszerváltáskori tüntetésfolklórba. Tavaly télutón-tavaszelőn a Magosz is traktorokkal nyomatékosította követeléseit. A mezőgazdasági problémák megoldását szorgalmazták volna, de már akkor is érzékelhető, sőt tudható volt, hogy a fővárosba jött traktorosoknak földön túli céljaik is voltak. Egyik óhajuk szerint 2005 elején csak az akkori agrárminiszternek kellett menni (ment is), ma viszont a kormányfőnek (aki nem megy).

A Magosz kollaborálása a Fidesszel akkor is sejthető volt - ez a kapcsolat azóta intézményesült is. Igaz, másfél éve érzékelhető volt még, hogy a szervezeten belül jó néhányan rosszallják a gazdaszervezet fideszes segédcsapattá degradálását. Pedig a Magosz már a Fidesz-kormányzás végső szakaszában "közelivé" vált. Idén pedig választási szövetséget is kötött a magyar gazda és a magyar polgár, s ennek révén került áprilisban az Országgyűlésbe az elnök, az egykori MDF-es Jakab István, továbbá négy tagtársa. Ha tehát a Magosz tüntetést szervez, igen nehéz nem azonnal a Fideszre gondolni.

Az eredeti terv szerint a Magosz a Kossuth teret, a pesti alsó rakpartot szállta volna meg traktorosaival november első kétharmadában. Az utóbbi napok fejleményei, a BRFK-határozat után viszont "az is kérdéses, lesz-e egyáltalán tüntetés. Csak bejelentettük szándékunkat. Konkrét dátumot sem határoztunk meg. Ezt azonban nem úgy értettük, hogy november 2-án kezdődik a demonstráció, és 20-ig tart" - mondta (akkor még a rendőrségi álláspont ismerete nélkül) Bagi Béla, a Magosz alelnöke, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának tagja. "Preventív céllal" jelentették be a tüntetést, mert szerte az országban jó néhány gazda október 23-án "azonnal traktorra akart ülni, annyira felháborodott azon, ami Budapesten történt".

A lehetséges kezdő időpont eleve problémás volt. Boross Péter exminiszterelnök az Országgyűlésben nehezményezte is, hogy a tüntetéssel a gazdák nem várják meg az ötvenedik évfordulós megemlékezéssorozat végét. Bagi Béla azt mondja: ez így

eszükbe sem jutott

Ami viszont az ünnepeket illeti, emlékeztet arra, hogy tavaly március 13-án vonultak le a Kossuth térről, éppen az ünnepre tekintettel. "És mit üzent Gyurcsány Ferenc? Hogy a gazdák megfutamodtak. Ezt sokan nem felejtik el neki. Jellemző rá, hogy provokálja a közönséget, mert konfrontatív alkat. S noha nekünk november 4. éppoly jeles nap, mint Boross Péternek, sürgősen tennünk kellett valamit, hogy ne legyen törvénytelen, ha a gazdák mégis elindulnak Budapestre."

Azt különben sejteni lehetett, hogy a Kossuth tér november 4-ig mindenképpen műveleti terület marad. (S mint a rendőrségi határozatból kiderül, az alsó rakpart egy részét is azzá minősítették.) Az alelnök már a fogalmon is csodálkozik, mondván, ilyen meghatározás a rendőrségi törvényben "nem lelhető föl". (Ezt a kifogást először Szikinger István alkotmányjogász vetette föl egy Kossuth rádióbeli interjúban. A BRFK közbiztonsági főkapitány-helyettese korábban az MTI-nek elmondta: a "műveleti terület" a rendőrségi törvényben említett "területlezárás" kifejezésnek felel meg.)

Ezentúl külön kérvényezni kellene a traktorok fővárosi állomásoztatását is. Bizonyos körzetekben közlekedni sem lehet ilyen járművel. "Olyan sokszor nem járkál traktor Budapest belváro-sában, hogy külön tiltani volna szükséges" - mondja Bagi Béla. Az a véleménye, hogy mindez, csakúgy, mint a hirtelen született fővárosi előírás a demonstrációk technikai körülményeinek engedélyeztetési kötelezettségéről, kifejezetten a Magosz-tüntetés nehezítését célozza. (A kivetítő használatát is, amelyen egy újabb ötlet szerint megjelenítenék a múlt évben még valóságosan jelen volt traktorokat.)

Bagi Béla nem érti egyébként Demszky Gábort. A főpolgármester a Jakab István elnöknek írt levelében - amikor még úgy volt, hogy jönnek Budapestre az erőgépek - egyebek mellett a forgalom akadályoztatását említette. Az alelnök azonban a múltba tekint. Amikor másfél éve itt jártak a traktorok, "a többi közlekedő legcsekélyebb zavarása nélkül, hajnalban, illetve este mentünk át az akkori Felvonulási térről az agrárminisztérium elé". A főpolgármester a frissen felújított utakat is féltette a traktoroktól. Bagi Béla szerint ez alaptalan, mivel "egy korszerű traktor fajlagos talajnyomása kisebb, mint egy személyautóé". Azt javasolja, a főpolgármester kifogások helyett inkább "számoljon el lelkiismeretével, hogy liberális létére nem bírja elviselni a traktorok látványát".

A Magosz a fővárosi rendelet miatt az Alkotmánybírósághoz fordul, és a rendőrségi álláspontot sem fogadja el, jogorvoslatot kíván. És több megoldást lebegtet. Demszky Gábor amúgy nem bánja, hozhatnak traktort is, de csak külvárosi helyszínre. Az ám, de arrafelé sem Országház, sem minisztérium nincs (viszont a tévék oda is kimennének, az fix, és hát nyilván ez is szempont).

De miért kell traktor

a tüntetéshez? "A traktor erőgép, erőt demonstrál" - magyaráz az alelnök. Éppen ezért lát politikai okot amögött, hogy nem mehetnek a Kossuth térre. Nehezen hihető azonban, hogy a gazdák tervezett megmozdulásának nem lett volna politikai természete - bár Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója az akciót határozottan gazdasági jellegűként jellemzi. Bagi Béla is előhoz szakmai gondokat: a kormány erélytelenségét tapasztalja a kukorica intervenciós felvásárlásának uniós szigorítása dolgában, aggódik az állami földeladások szisztémája, a szerinte gyanúsan olcsón bérbe adott területek miatt, a szántóföldi termelőkért is fáj a feje és így tovább. Budai Gyula például a külföldről beáramló génkezelt termékektől félti a magyar piacot.

A Magosz legfőbb gondja azonban nyilvánvalóan Gyurcsány Ferenc személye. Jakab István - akit egyes hírforrások a Magosz egyik mérsékeltjeként jellemeznek - október 6-án, a Fidesz-összejövetelek nyitányán, a Kossuth téren úgy látta: "Kitelt a becsület." És többrendbeli megmozdulásukra utalva levonta a következtetést: "A gazdák ma nem tűrve tovább a hazugságot, nem tűrve tovább azt, hogy lehajtott fejjel kell járni, kivonultak az utakra. Egyértelművé tettük, hogy számunkra egyetlen megoldás létezik csupán: fejezzék be a hazudozást, és fejezzék be a kormányzást." Jakab a Kossuth téren másik kormányról álmodozott, szakértőiről.

Vannak persze érdeksérelmek is. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága nemrég a Nemzeti Földalap Ellenőrző Bizottságba a magánföldhasználók és tulajdonosok képviseletére három jelölt közül nem a magoszos Budai Gyulát, hanem a parasztszövetségi (azaz szocikompatibilis) Deák Ferencet választotta.

"A Parasztszövetség ma már fantomszervezet, szinte nincsenek is tagjai. Elnökük egyébként a most már részvénytársaságként működő Városföldi Állami Gazdaság egykori vezetője, aki jelenleg az abból átváltozott rt. elnök-vezérigazgatója. Nem akarják a szocialisták, hogy a Magosz belelásson a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet vezetőinek lapjaiba" - ismerteti helyzetértékelését Bagi Béla.

Herbály Imre, a parlamenti grémium szocialista alelnöke szerint nem evidencia, hogy a Magosz emberét kell választani. "A Magosz vezetői ott ülnek a parlamentben a Fidesz képviselő-csoportjában, bármikor ellenőrizhetik a földalapkezelő működését, betekinthetnek a dokumentumokba. Egyébként felajánlottuk a fideszes bizottsági tagoknak: napoljuk el ismét az ügyet, ahogyan korábban már tettük, s kérjük a magángazda-szervezeteket, beszéljék meg újra egymás közt, és csak egy jelöltet állítsanak, mi pedig a bizottságban megszavazzuk, bárki legyen az, akár magoszos is.

Azt mondták a Þdeszesek,

ne húzzuk tovább az időt, döntsünk. Pedig talán jobb lett volna nekik, ha két-három hétig még várunk. Valószínű, hogy egy csendesebb időszakban meg tudtam volna győzni a képviselőtársaimat, hogy a magoszos jelöltet válasszuk."

A szabaddemokrata Kis Zoltán rendkívül dühös. "Mindegy, mit gondolunk a Magoszról, a legtöbb magángazdát az képviseli, a Magyar Parasztszövetség azonban jóformán nem is létezik. Beszéltem Herbály Imrével is, kértem, tegyék félre az indulataikat. Ha ott vagyok, biztosan a Magosz emberére szavazok. Önkormányzati ülésen voltam, előre szóltam, hogy hivatalos elfoglaltságom miatt nem érek rá, de hiába kértem, hogy más időpontra hívják össze a mezőgazdasági bizottságot. Egyébként a közelmúltban is az én szavazatomon múlt, hogy a bizottság nem támogatta azt a javaslatot, amely a nem helyben lakó nagyvállalkozók földvásárlásának esélyét növelné. Ha átment volna, és a parlamenten is, azt mondom, dübörögjenek a traktorok. De most mire dübörögnek? A támogatásokat megkapják rendben a gazdák, az unió kukoricafelvásárlással kapcsolatos szigorításairól a minisztérium nem tehet, sőt az agrártárca fel is lépett ez ellen. Lehet finomítani a pályáztatás, árverés, versenyelőny szabályozásán, erről tárgyalunk is."

De mostanság nem a tárgyalásoknak van divatja. A Magosz egyébiránt már a bizottsági csetepaté előtt jelezte tüntetési szándékát. Sőt, már annál korábban is, biztos, ami biztos, október 31-ig az ország hetven pontjára "bejelentkezett" e célból: félpályás útlezárások, miegymás. Ez is a "megelőzés" része volt nyilván: ha "úgy" adódik, hát ne legyen törvénytelen.

Jakab István így búcsúzott a Kossuth téren a hallgatóságtól "Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok! Hajrá, gazdák!" Ismerős formula, csak éppen jobban hasonlít a Fideszére, mint a Magoszéra.

Figyelmébe ajánljuk