Juhász Imre lett az Alkotmánybíróság új elnöke

  • narancs.hu
  • 2024. június 11.

Belpol

Két éve a Fudan-népszavazás ügyében ő is különvéleményt fogalmazott meg.

Titkos szavazással Juhász Imrét választotta meg az Országgyűlés kedden az Alkotmánybíróság elnökévé – írja a hvg.hu.

A korábbi elnök Sulyok Tamás volt, akit idén februárban köztársasági elnökké választottak. Március óta a testületet Salamon László alelnök vezette mostanáig.

Juhász Imre 137 igen, 5 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett kapta meg az elnöki tisztséget. 

Az új elnök budapesti, 1963-ban született, 1986-ban diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán. 1989-ben tett jogi szakvizsgát, 2000-ben szerzett európai jogi szakjogász másoddiplomát. 1990 és 2013 között ügyvédként is dolgozott, 2013 óta alkotmánybíró.

A Fudan-egyetem ügyében kezdeményezett népszavazást elkaszáló döntéskor másokkal együtt különvéleményt fogalmazott meg.

Az alkotmánybírók többsége úgy látta, a kínai egyetemről szóló népszavazási kérdés olyan törvényt akart hatályon kívül helyezni, amely egy nemzetközi szerződés végrehajtásáról szól, ilyen ügyben pedig nem lehet népszavazást rendezni. Juhász Imre viszont úgy látta, a népszavazás által megtámadni szándékozott törvény egy olyan szerződés következménye, amelyet nem is a Kínai Népköztársasággal kötöttek, hanem magával a Fudan Egyetemmel és a Fudan Magyarország Kft.-vel. Úgy látta, az alkotmánybírósági határozat sem megfelelően hivatkozik a Kínával kötött szerződésre, „nem állapítható meg, hogy a népszavazásra feltenni kívánt kérdés nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségre vonatkozna”.

Februárban Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési frakciójának vezetője még azt valószínűsítette, hogy Trócsányi Lászlót jelölik az Alkotmánybíróság élére, ő azonban nemet mondott.

 
Az Alkotmánybíróság új elnöke, Juhász Imre leteszi esküjét az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. június 11-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk