Gulyás úgy tudja, nem volt eredményes az orosz hekkertámadás

  • narancs.hu
  • 2024. május 23.

Belpol

Bizalmas adatok senkinek a birtokába nem kerültek –  mondta a miniszter a kormányinfón, aki mindennapos dolognak nevezte a hekkertámadásokat. A Sulyok Tamást érintő vádakat alaptalan hazugságoknak nevezte. 

A háborúban az ukrán hadsereg egyre nehezebben tudja védeni az állásait, emiatt vezethettek be kényszersorozást Ukrajnában, ami Kárpátalján is zajlik, és érinti az ott élő magyarokat. „Magyarország nem ad ki senkit” – ismertette Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón a kormány helyzetértékelését és álláspontját a 24.hu tudósítása szerint.

A kormány Gulyás szerint problémának látja „az uniós Ukrajna-missziót” és azt, hogy szóba került a kötelező sorkatonaság bevezetése az Európai Unióban. Ismét terítékre került az európai baloldal, amely a kormány szerint háborúpárti nyilatkozatokat tesz, de a választáson majd „a józan észnek” kell nyernie.

Ismertette Gulyás azt is, hogy Magyarországot meg akarják bírságolni „a külső határvédelem miatt”. Mint mondta, az Európai Bíróságon ítélet is született ez ügyben, de a döntést csak négy nappal a választások után hirdetik ki, viszont ebben arra köteleznék Magyarországot, hogy napi mintegy hatmillió forintnak megfelelő eurót fizessen büntetésként. A kormány ezt nem fogadja el. 

A kormányinfón Vitályos Eszter kormányszóvivő az utóbbi két hétben megvalósult beruházásokat sorolta fel.

A kormányinfó egyik központi témája a magyar külügy rendszerét érintő orosz hekkertámadás volt, melyre elsőként a 444.hu kérdezett rá azzal, hogy Gulyás szokott-e hazudni, hiszen korábban tagadták a hekkertámadás létét. Gulyás azt válaszolta, hogy „általánosságban nem” szokott hazudni, majd arról beszélt, hogy hekkerek ha nem is mindennap, de rendszeresen intéznek támadást kormányzati honlapok, minisztériumi rendszerek és újságok ellen is, 

„a hírszerzés már csak olyan, hogy külföldi államok titkos adatait próbálják megszerezni”.

Gulyás amellett, hogy kisebbíteni igyekezett a támadás jelentőségét, azt is mondta, hogy szerinte nem igaz, hogy az orosz netes bűnözők által végrehajtott 2022-es támadás nyomán a külügy rendszerének egy része kompromittálódott volna. A legfrissebb információja az erről, hogy akkor bizalmas adatok nem kerültek illetéktelenekhezbár a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) akkori főigazgatójának kiszivárgott jelentése szerint az orosz hekkerek például a külügy komplett levelezésére is ráláttak. 

Gulyás azt hangsúlyozta, hogy a hekkertámadásokról nem szoktak hivatalosan beszámolni, egy országban sem, csak ha tényleg bizalmas adatok kerültek veszélybe. A felvetésre, hogy az NBSZ jelentése másképpen értékelte a támadást, Gulyás Gergely megismételte, nincs bizonyíték arra, hogy bizalmas adat került volna ki a Külügyminisztériumból. Az ügy következményeit firtató kérdésre Gulyás azt fejtegette, hogy a hekkertámadások ma már „a mindennapi élet részei”, ezért emiatt nem szoktak nagyköveteket berendelni, az állami hírszerzések már csak úgy működnek, hogy adatot próbálnak szerezni, Oroszországgal marad a stratégiai partnerség. 

Későbbi kérdésekre Gulyás azt hangsúlyozta, hogy korábban azért nevezték kampányhazugságnak a hekkertámadást, mert „semmilyen titkos adat nem került külföldi kézbe”. Azt is mondta, sem az EU-t, sem a NATO-t nem tájékoztatták a támadásokról, mert nem is került ki semmi bizalmas dolog, ezért nem is kellett őket tájékoztatni. Azt is megerősítette, hogy a kormánypárti képviselők nem fognak elmenni az ügyben az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésre. 

Visszatérő téma volt a kományinfón Sulyok Tamás ügye is, miután Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője szerdán azt állította, hogy a köztársasági elnök korábban ügyvédként segédkezett magyar termőföldek külföldi kézbe játszásában. Gulyás azt mondta, Sulyok Tamás Magyarország egyik legtekintélyesebb jogásza, mindig is magas erkölcsi mértékkel dolgozott, és mivel a baloldalon nagy a tolongás, Dobrev szerinte a hamis vádtól sem riad vissza a népszerűségért, Gulyás szavai szerint ebben az ügyben legfeljebb ő az, aki bűncselekményt követett el. 

Gulyás később is azt hangsúlyozta, hogy az államfő nem segített megkerülni a törvényt a zsebszerződésekkel, a konstrukció teljesen jogszerű volt, külföldi cégek vagy magánszemély nem kaphatott földet 1994 után, Sulyok Tamásnak ügyvédként köze sem volt semmihez, Dobrev állításai színvonaltalan hazugságok. Későbbi kérdésre kiderült, hogy nem a szerződések valódiságát tagadja, hanem csak az abból levont következtetéseket. 

Arra a kérdésre, hogy reális-e, hogy egy ügyvéd, aki elkészít egy ajándékszerződést meg egy kölcsönszerződést egy földdel kapcsolatban, nem tudja, mit segít elő ezekkel a szerződésekkel, Gulyás azt mondta, az államfőnek ehhez semmi köze nincs, és semmit nem segített elő, hiszen a magyar jog nem engedi meg a külföldiek földtulajdon szerzését. A konkrét és többször megismételt kérdésre azonban nem válaszolt, csak azt hangoztatta, hogy a föld nem kerülhet külföldiek kezébe és fel sem merül Sulyok Tamás erkölcsi felelőssége. 

Szóba került többször is a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet, melyből „érdemes következtetéseket levonni” – reagált egy kérdésre a miniszter, aki mielőbbi felépülést kívánt a meglőtt kormányfőnek. Kitért arra, hogy a szólásszabadság határán túlmegy az, ha valaki gyűlöletre uszít, ez megfigyelhető a kommentekben. Vitályos Eszter döbbenetesnek nevezte, hogy hazai hírportálok a Ficót ért támadás után egy ideig még engedték a kommentelést az oldalukon. 

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miért terjeszti még mindig Robert Fico merénylőjéről, hogy baloldali, miközben fordítási hibáról van szó, Gulyás azt mondta, szerinte a merénylőnek igenis volt köze egy progresszív balos közösséghez, és biztosan állítható róla, hogy háborúpárti ember és Ukrajnának fegyvereket követelt. Magyarországon a háborúpártiak baloldaliak – fejtegette a dolgot.

További témák: 

  • „Kiválóan” halad a felkészülés az uniós soros elnökségre, Bóka János uniós ügyekért felelős államtitkár részletes beszámolt erről a kormányülésen, prioritás lesz például a gazdasági versenyképesség és a védelmi politika erősítése, a közös agrárpolitika és a demográfiai kihívások. Gulyás szerint Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban egyhangú döntés született, így a csatlakozási tárgyalásokat nem fogja érinteni a magyar elnökség, majd azt mondta, bár egy féléves EU-elnökség az unió alapvető irányultságát nem tudja kimozdítani, de ezzel meg kell próbálkozni.
  • Gulyás kommentálta azt, hogy a XII. kerületben a kutyapárti Kovács Gergely fog indulni a polgármesteri posztért, mint fogalmazott: reméli, hogy az ott élők nem fognak egy drogtermesztő polgármesterjelöltet támogatni.
  • Gulyás szerint politikai döntés született a Nemzetközi Büntetőbíróságon, amikor elfogatóparancsot adtak ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen, ez szerinte elfogadhatatlan és lejáratja a bíróságot. Hozzátette, a gázai események kiváltó oka egy becstelen és aljas terrortámadás volt, egyébként pedig Magyarország nem ültette át a bíróság döntéseinek végrehajtását a magyar jogrendbe, így az izraeli kormányfő esetleges látogatásánál nem tennének eleget az elfogatóparancsnak a hazai hatóságok.
  • A Napenergia Plusz programban folyamatosan fizetik ki a pénzeket és eddig semmilyen késedelem nem volt. Vitályos Eszter szerint ebben a programban azért sem lesz olyan késés, mint a korábbi napelemes pályázatoknál, mert azok uniós forrásból valósultak meg, ez pedig magyar költségvetési forrásból. 
  • A verőcei hajótragédia részletei eddig nem utalnak arra, hogy a közlekedési szabályok járultak volna hozzá a balesethez, ezért Gulyás nem gondolja, hogy szükség lenne a vízi közlekedési szabályok változtatására.
  • Karsai Dániel ügye is szóba került, akit szerdán meglátogatott Sulyok Tamás köztársasági elnök. Gulyás szerint ez egy félórás magánbeszélgetés volt, ha az államfő bármit is ígért a halálos beteg ügyvédnek, azt neki áll hatalmában teljesíteni, nem a kormánynak, ők csak együttérzésükről tudnak nyilatkozni.
  • A jegybank és a kormány között lehetnek nézetkülönbségek, de ettől még nagyon fontos, hogy a párbeszéd biztosított legyen, és ez most így is van, a közelmúltban is egyeztetett Matolcsy György és Orbán Viktor, akik között ettől még vannak véleménykülönbségek, Gulyás szerint ilyenkor azt érdemes megnézni, van-e közös pont, ami alapján jobb véleményt tudnak megosztani egymással a felek. Matolcsy mandátuma 2025 márciusában jár le, utódjával kapcsolatban Gulyás azt mondta, erről még semmilyen információ nincs, február végére jelöl majd új jegybankelnököt Orbán Viktor.
  • Egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort rágalmazásért Gulyás úgy reagált: „Humorrovatot is nyitnunk kell a kormányinfón”.
  • A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) vendége volt a korábbi iráni elnök, a holokauszttagadó és antiszemita Mahmúd Ahmadinezsád, akivel az NKE rektora is fotózkodott. Gulyás ezzel kapcsolatban azt mondta, „megnyugtató választ adott” az NKE rektora az erre vonatkozó kérdésre, „nyugodjanak meg Önök is”, azt azonban nem mondta el, hogy mi volt ez a megnyugtató válasz. 
  • Hszi Csin-ping látogatásakor Szijjártó Péter külügyminiszter 18 tervbe vett kínai-magyar közös projektről beszélt, ezekkel kapcsolatban Gulyás most elmondta, egyelőre szándéknyilatkozatot írtak alá, még csak a projektek részleteinek kidolgozása zajlik, de jelentős kínai finanszírozással fognak megvalósulni.  

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk