Gyurcsány az átálló MSZP-s polgármesterekről: "pártpolitikusokat sosem hívtam"

Belpol

Most mit mondhattam volna? - teszi fel a kérdést a DK elnöke.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban hosszú interjút olvashatnak Gyurcsány Ferenccel. A DK elnöke az alábbi részletben arról beszél, hogyan értesült a két volt szocialista polgármester, Kiss László és Szaniszló Sándor csatlakozási szándékáról:

Magyar Narancs: Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és az LMP-s Ungár Péter is megfogalmazta azt a kritikát, hogy a DK más ellenzéki pártok kifosztására építi személyzeti politikáját.

Gyurcsány Ferenc: Abban az értelemben van személyzeti politikánk, hogy független, korábban a pártpolitikában nem részt vevő, hiteles közéleti személyiségeket hívunk a DK-hoz, ilyen volt Kálmán Olga vagy Dávid Ferenc. Ezekben az esetekben nekem személyesen is van dolgom, hónapokig tartó megbeszélések előzik meg a bejelentéseket. A kritikák apropója a két budapesti kerületi vezető – Kiss László III. és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester – átlépése, de pártpolitikusokat soha nem hívtam. Embereknek változnak a nézeteik, ez normális folyamat, ahogy az is természetes, hogy a kilépéseket elszenvedő pártokban ez rossz érzéseket szül. Ha az embert otthagyja a barátja, annak nem örül, és működik a kognitív disszonancia elleni harc is, nem magunkban keressük a hibát. (...)

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

MN: Szervezetileg hogy néz ki egy átlépés? A III. kerületi polgármester például a DK III. kerületi szervezeténél jelentkezett?

GYF: Online zajlik a jelentkezés, és azt hiszem, hogy a helyi elnökségek döntenek.

MN: Amikor polgármesterekről van szó, önt azért tájékoztatják?

GYF: Én tudtam róla először. Ebben a szobában reggel kilenctől egyig-kettőig tárgyalok, aztán délután négytől este nyolcig-kilencig. A művészeti és tudományos élet képviselői, üzletemberek, politikusok váltják egymást. Az elmúlt két-három hónapban az összes budapesti ellenzéki polgármesterrel beszélgettem, nagyon sok vidékivel is.

MN: Tehát először önnel beszéltek a volt MSZP-s polgármesterek, és aztán jelentkeztek hivatalosan a DK-ba?

GYF: Itt ültek nálam, a legőszintébben azt hittem, hogy Budapestről, az országról fogunk beszélni. A találkozó felénél láttam, ők lényegében azért jöttek, hogy átlépjenek a DK-ba. A maradék időben arról beszélgettünk, hogy átgondolták-e, hogy milyen a viszonyuk a helyi DK-val. Kiderült, hogy magukban ezt már elrendezték. Most mit mondhattam volna? Abban maradtunk, hogy akit kell, belül tájékoztatunk, és egy-másfél hét múlva tartunk egy sajtótájékoztatót. De egy nap alatt kiszivárgott az Indexhez.

A Magyar Narancs március 5-i lapszámában olvasható teljes beszélgetésből kiderül, mit gondol Gyurcsány a Budapest és a kormány között a színházakról köttetett megállapodásról, miért ragaszkodtak a Szabad Tér Színház igazgatói kinevezésénél saját jelöltjükhöz, és hogy miért tartja feltétlenül szükségesnek a közös ellenzéki listát. Ha előfizetne az újságra, itt megteheti.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk