Mélygarázs a Pilvax köz alatt?

Ha Petőfi Porschéval jönne

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017. március 23.

Belpol

Még Rogán Antal polgármesterkedése alatt kezdett álmodni a belvárosi önkormányzat arról, amitől az érintett lakók egy ideje egyre nyugtalanabbak. Luxushotelnek fúrhatnak mélygarázst az apró utcarész alá.

Ritkán jelenik meg a kerületi jegyző egy átlagos lakóházi közgyűlésen, ám a belvárosi Városház utca 10. szám alatti lakók tavaly novemberben azt vették észre, hogy a Belváros önkormányzatának befolyásos személyisége, Sélley Zoltán teszi náluk tiszteletét. Amint megkapta a szót, a jegyző a lényegre tért; és miközben beszélt, a lakók szeme mindjobban elkerekedett. A „Pilvax köz alatt egy körülbelül 28-29 férőhelyes parkolót szeretnének kialakítani” – tájékoztatott Sélley az elkészült lakógyűlési jegyzőkönyv szerint, amely azonban a Narancsot informáló lakók szerint a legpikánsabb részeket nem tartalmazza. De a lényeget igen: az önkormányzat – becslések szerint legalább félmilliárd forintért – mélygarázst építene a Pilvax köz alá. És ha megépül, akkor a jegyző szerint „emelkedik az ingatlanok értéke”.

A lakók azonban nem hisznek ebben, sőt, egyszerű blöffnek, parasztvakításnak gondolják ezt az érvet. Már csak azért is, mert amikor felvetődött, hogy mégis, kié lenne a parkoló, a jegyző kitérő választ adott. Az azonban világos volt, hogy nem rájuk gondoltak a parkolók leendő várományosaiként. Az önkormányzat az üzemeltetést – pályáztatás útján – egy vállalkozónak adná ki, akit nem írtak pontosabban körbe a lakógyűlésen, az azonban elhangzott, hogy az üzemeltetés iránt „szállodaipari cégek érdeklődnek”. Ez a közlés nincs benne a jegyzőkönyvben, de egy jelenlévő állítja, elhangzott; ez fontos momentum, később visszatérünk rá, miért.

Tapogatózik az alpolgármester

A lakókat akkor érte az újabb meglepetés, amikor a lakógyűlésen közölték velük, hogy a mélygarázs szellőzőrendszerét a Pilvax közbe vezetnék ki: a jegyzőkönyv szerint a „Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. képviselője ismertette a közgyűlés résztvevőit arról, hogy műszakilag mi az elképzelésük. A föld alatt található parkolóknak minden esetben szüksége van levegőztetőrendszerre, így ez is kiépítésre kerül.” Egy Városház utca 10. szám alatti lakó erre mondja azt: „Jön ki majd a bűz az ablakom alatt. Amitől nyilván még tovább emelkedik a lakásom ára. Jó vicc!” Miután a közgyűlésen a lakók jelezték az önkormányzat képviselőinek, hogy inkább nem támogatnák a projektet, a jegyző illedelmesen megköszönte a figyelmet, majd távozóban közölte: „Mindenképpen felveszik még a társasházzal a kapcsolatot, és tájékoztatják a lakóközösséget a fejleményekről.”

A jegyzői búcsú miatt máig nem nyugodtak meg a kedélyek a Városház utcában. (Érdekességként megjegyeznénk: a 10. szám alatti házban járva szembesültünk azzal, hogy itt található annak a Kosik Ügyvédi Irodának a székhelye, amely nemcsak a belvárosi önkormányzatot védi peres ügyeiben, de azt a céget is, amelyhez a főváros összes közbeszerzését kiszervezték. Az iroda névadója – írta korábban a válasz.hu – szerzett domainnevet Habony Árpádnak, de itt dolgozott Kertész Balázs, a Rogán Antal bizalmasának tartott ügyvéd is.) A mélygarázs miatt érintett másik házban úgy tudják, nem önkormányzati pénzből történne az építkezés; náluk egyébként nem a jegyző, hanem Böröcz László kerületi alpolgármester, Fidelitas-elnök tapogatózott.

Rogán óta tervezik

A Pilvax köz a belváros apró, ám annál jobban ismert része. Ez a bő 100 méternyi utcácska köti össze a Petőfi Sándor utcát a Városház utcával, és csak azért nem fut tovább, mert a Budapest első polgármesteréről elnevezett Kamermayer Károly térbe torkollik, ahol a Gerlóczy kávézó is található. (Az önkormányzat még évekkel ezelőtt szállt rá az elegáns vendéglátóhelyre, erről bővebben keretes írásunkban olvashat.) A Pilvax közben akad ír kocsma, kávézó, üzletek, CBA és egy régóta működő panzió is, gépkocsi azonban nem járhat át ezen a szakaszon. Az önkormányzat évek óta mégis úgy gondolja, jó ötlet lenne ide egy kisebb mélygarázst építeni. Egy 2013. áprilisi testületi jegyzőkönyv szerint Puskás András akkori alpolgármester így vezette fel a témát: a „parkolóhelyiségek felmérése, annak lehetőségei folynak (…) Jelenleg a Haris köz–Pilvax köz tekintetében van egy tervezési folyamat, hogy hogyan lehetne teremgarázst kialakítani ott, hány autó fér be, mennyibe kerülne. Szóba jöhetnek olyan pincék, mélypincék ezen a területen, ahol ilyen garázs kialakítására sor kerülhetne, tehát műszakilag elvileg megoldható. (…) A társasházaktól is vissza kell vásárolni ennek érdekében a pincehelyiségeket, amiket egyébként nem használnak, tehát valószínűleg szívesen eladnak.” (A tervet azért nem Rogán Antal polgármester adta elő, mert ő hivatalos okok miatt épp távol volt.)

A lakók szerint mulatságos, amit a korábbi alpolgármester mondott. Állítják, egy évekkel ezelőtti, rosszul sikerült felújítás miatt áznak a pincék, ezt a helyszínen a Narancs is megszemlélte. És valóban, dohos és nedves a pincék plafonja, a szemmel is látható fémszerkezetek rozsdásak – talán épp az ázás miatt.
A mélygarázsprojekt gyenge pontja egyébként pont a magántulajdonban lévő pincék lehetnek; ezekre, úgy tűnik, szüksége lenne az önkormányzatnak, egyelőre azonban a lakók határozottan nem támogatják az ügyet.

Akinek a legjobb lenne

Egy másik érintett ház, a Petőfi Sándor utca 7. közös képviselője is tud az elképzelésről, és az ő társasháza is elzárkózik attól, hogy évekig építkezés folyjon közvetlen környezetükben. A Pilvax köz vendéglátóit szintén rosszul érintené a mélygarázs kialakítása. Az elképzelésről szerettünk volna pontos részleteket megtudni az önkormányzattól, például azt, közpénzből terveznék-e építeni – de nem kaptunk se cáfoló, se megerősítő, egyáltalán, semmilyen felvilágosító választ lapzártánkig. Kérdés, hogy a most érzékelhető ellenállástól meghátrál-e a kerület, vagy előnyös ajánlatokkal, esetleg más eszközökkel mégis belevág az építkezésbe – amely bár bizarrnak és a megtérülését tekintve igencsak kétségesnek tűnik, annyira talán mégsem, hogy sajtóérdeklődésre elálljon tőle.

A projekt célját csak a rendelkezésre álló információk alapján tudjuk kikövetkeztetni. Ezek alapján pedig arra jutottunk, hogy a mélygarázs ideális lenne a Párizsi udvar területén épülő új luxushotelnek. A jordán és egyesült arab emírségi tulajdonosi körhöz tartozó készülő szállodát a Garancsi István tulajdonolta Market Zrt. újítja fel, de sem mélygarázst, sem parkolót nem építenek hozzá. Mindezt maga a tulajdonos, a Mellow Mood-csoport közölte a Naranccsal. Mint írták, „az érkező vendégek kocsijának elhelyezését a környéken bérelt parkolókban kívánjuk megoldani”. A Ferenciek terétől pár száz méterre van a legközelebbi parkolóház a Reáltanoda utcában (és még a forgalmas Kossuth Lajos utcán is át kell kelni), és van egy kicsit távolabb, a Szervita téren is. Ezeknél sokkal kényelmesebb megoldás lenne, ha a vendégek (vagy a vezetőség) bekanyarodhatna a szálloda előtti Petőfi Sándor utcán, ahol egy újabb jobb kanyar után legurulhatna a Pilvax köz alá épített mélygarázsba, hiszen az csupán ötven méterre lenne a hoteltól.

Máris kiemelt beruházás

Komolyabb visszhangot és tiltakozást mélygarázsprojekt eddig akkor váltott ki, ha fákat kellett kivágni. Egy évtizeddel ezelőtt a Nagymező utcában akadályozott meg mélygarázs-építkezést a felháborodás, tavaly márciusban pedig a József nádor téren vágták ki az összes fát, hogy ott több száz férőhelyes parkoló épüljön. (Ennek a térnek a szegletében vásárolta meg a nemrég elhunyt Gaith Pharaon az Orbán családhoz közel álló török oligarcha, Adnan Polat érdekeltségétől, illetve egy Tiborcz Istvánhoz több szálon köthető cégtől a József nádor téri Postabank-székházat.) Azt nem tudni, hogy tényleg azt tervezik-e, hogy a luxusszállodát kiszolgáló mélygarázs épüljön – az viszont biztos, hogy a kerület jegyzője, Sélley Zoltán lapzártánkig nem cáfolta azt, hogy a közgyűlésen elhangzott: egy szálloda érdekeltségi köréhez kerülhet a mélygarázs üzemeltetése. Az pedig csak a véletlen fura játéka lehet, hogy a Pilvax közi mélygarázst korábban még belvárosi alpolgármesterként propagáló Puskás András volt az, aki 2016-ban immár az Eximbank vezérigazgató-helyetteseként írta alá azt a szerződést, amely 6,85 milliárd forintos hitelt biztosít az arab befektetőknek a Párizsi Udvar Hotel sikeres felújításához. A belváros egyik legszebb épületét 2014 tavaszán a Rogán Antal vezette önkormányzat adta el 2,1 milliárd forintért, szűk egy éven belül pedig a kormány kiemelt beruházássá minősítette a szállodává alakítást, azaz nincs már szükség sem építészeti-műszaki tervtanácsi véleményre, sem településképi véleményezési eljárásra.

A tér másik oldalán

A Pilvax közbe tervezett mélygarázs fizikailag is érintkezne a Kamermayer térrel, ahol évek óta tart a Gerlóczy Café szekálása. A Pilvax köz keleti vége arra az apró térre fut ki, amelynek másik oldalán a 2004 óta üzemelő franciás hangulatú kávéház található. A vendéglátóegység a főváros egyik legsajátosabb terének ügyeivel és jövőjével foglalkozó civil egyesület tagja (Kamermayer Projekt Egyesület); közösen hozták létre azt az új, összesen 220 négyzetméternyi díszkő burkolatot, amely jó időben 70 négyzetméternyi felületet biztosít a Gerlóczy teraszának. A teraszra a belvárosi önkormányzat 2015 novemberétől nem ad ki területhasználati engedélyt, így az már ki sem nyithatott 2016 tavaszán. A hivatalos indoklás szerint – ahogyan azt az Egy nap a városban blog megírta – a közelben zajló Városház utcai felújítás zavarná a kávézó teraszán a vendégeket, mivel épp a Kamermayer téren rakják le a sittet (és rakták is), és itt fognak a munkagépek állni (álltak is). Érdekes, hogy eközben más belvárosi teraszoknál nem volt gond a felújítás miatt, és az is különös, vajon miért nem a kávéház vagy a vendégek döntik el, zavarja-e őket a zaj, vagy sem.

A hivatali packázás valójában 2014-ben kezdődött: az önkormányzatnak gondja volt a terasz fölött lógó égők, valamint a napellenző színével, majd a télre kialakított teraszba is belekötött azt állítva, hogy az nem szabályos – végül a bíróság mondta ki, hogy igenis szabályos. (A kávéházban azt mondják: eddig négy különböző indokot kreált az önkormányzat, ha az egyik tarthatatlanná vált, jött az újabb.) Mindezt persze nehéz nem úgy értelmezni, hogy az önkormányzat szándékosan akarja a Gerlóczyt ellehetetleníteni. Belvárosi pletykák szerint arról van szó, hogy „valaki kinézte magának a helyet”; úgy tudjuk, hogy a kormányközeli csoportoktól közvetítőkön keresztül már érkeztek gáláns megkeresések, ezekre azonban a Gerlóczy még csak nem is reagált. A kávézó máig nem kapott teraszhasználati engedélyt, sőt az elhúzódó építkezés miatt évekig bizonyosan nem fognak hozzájutni ehhez – a bevételki­esés miatt jelenleg is kártérítési per van folyamatban az önkormányzat ellen.

A kerület mindeközben épp át akarja alakítani a Kamermayer teret (ahova talán a Pilvax közi mélygarázs kijárata futna ki). Erről a folyamatról az említett egyesület próbál minél több információt megtudni, ám egy tagjuk azt mondja, „nincs könnyű dolgunk. A kerület alig árul el valamit nekünk, az itt lakóknak, de a sajtónak sincs több szerencséje. Amit tudunk, azt szinte mindig közérdekű adatigényléssel értük el”. A valaha piknikeknek otthont adó Kamermayer teret ők inkább közösségi funkciókkal és zöld felületekkel látnák el, de úgy tűnik, erre nem nyitott a kerület, amely inkább parkolókat építene. A Gerlóczyt korábban választották már az „év kávéházának” is, sőt a teraszáért 2015-ben a Fővárosi Önkormányzattól külön oklevelet is kapott. A terasz bezárása egyébként nemcsak a kávézónak rossz: a belvárosi önkormányzat évente 7-8 millió forint bevételtől esik el saját döntése miatt.

 

Figyelmébe ajánljuk