Hallgatásért cserébe ajánlottak pénzt az Index kirúgott főszerkesztőjének

  • narancs.hu
  • 2020. július 22.

Belpol

A lap munkatársai nyilatkozatban álltak ki a kirúgott főszerkesztő mellett, akit pénzzel próbáltak rávenni a közös megegyezéses távozásra.

Egy nagyobb pénzösszeget ajánlottak Dull Szabolcsnak, az Index főszerkesztőjének, hogy ha hallgat, akkor közös megegyezéssel távozhat a lap éléről – erről maga Dull beszélt az Index szerkesztőségének egy szerdai állománygyűlésen, amelyről videófelvétel is készült, amelyet a 444.hu tett közzé.

Mint arról beszámoltunk, szerdán Bodolai László, az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány elnöke egy közleményt adott ki, amelyben bejelentette Dull Szabolcs főszerkesztő menesztését. Bodolai ebben azzal indokolta a döntést, hogy "az utóbbi napok megmutatták, hogy a főszerkesztőnek nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni, ezért döntöttem a menesztéséről".

Dull maga a kikerült videó szerint azonban máshogy számolt be a történtekről a kollégáinak: azt mondta, Bodolai egy külső helyszínre hívta, hogy a cég pénzügyeiről és gazdasági helyzetéről beszéljenek, itt azonban egy ügyvéddel várta, és felmondott neki.

Dull elmondása szerint Bodolai azzal indokolta a menesztését, hogy korábban a főszerkesztő átállította az Index függetlenségét jelző barométert "veszélyben"-re, és több szolgálati közleményt is kiadott, amelyben a lap körüli helyzetről írt, de nem jelölte meg pontosan, hogy milyen külső befolyásról van szó.

"Volt egy másik papír is, hogy egy rendkívül méltányos ajánlatként ha egy pénzösszeget elfogadok és hallgatok, akkor nyilván egy közös megegyezés is lehetett volna. De ne hallgassunk!"

– fogalmazott Dull Szabolcs.

A főszerkesztő arról is beszélt, hogy bár titoktartási nyilatkozatok kötik az embereket, és korábban nem is jelölték meg, hogy milyen külső befolyás fenyegeti őket, mindenki érezte, hogy a szervezetüket támadják. "Én eddig tudtam ennek keresztbe állni" – mondta.

Arról is beszélt, hogy "az Index egy erős vár, amit szét akarnak robbantani, ez most már egészen világos". Hozzátette, menesztése nem Bodolainak "a saját találmánya". A továbbiakban arra ösztönözte az újságírókat, hogy használják a nyilvánosságot.

Az Index oldalán szerda délután ezzel együtt megjelent Dull hivatalos közleménye is, amelyben azt írta:

"Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni."

Kiáll Dull mellett a szerkesztőség

A lap munkatársai ezen kívül szerda délután egy nyilatkozatot is közzétettek, amelyben azt írták, Dull Szabolcs menesztése "elfogadhatatlan".

"Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült" – írták a lap munkatársai.

A cikkben felidézik, Bodolai arra hivatkozik, hogy a főszerkesztő kiszivárogtatott egy döntés-előkészítő anyagot, és az utóbbi napokban (Dullnak) nem volt módja kontrollálni vagy megállítani a belső folyamatokat, ugyanakkor az Index átalakítási koncepciójának kiszivárogtatása egy hónapja történt, és "azóta a szerkesztőség következetesen kiállt a főszerkesztő mellett. Az egyetlen dolog, amit Dull Szabolcs nem tudott kontrollálni, az a megszorításokkal fenyegető zsarolási folyamat volt, mellyel Bodolai László a mutató visszaállítását próbálta kikényszeríteni."

"Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni"

– írták.

Figyelmébe ajánljuk