Miért bocsátották el a Janikovszky Általános Iskola igazgatóját?

Harminc éve elszelelt

Belpol

Munkaügyi pert indított egy kőbányai általános iskola korábbi igazgatónője a Kelet-Pesti Tankerületi Központ ellen, mert szerinte a fenntartó jogtalanul rúgta ki őt 2021 májusában. A történetnek politikai szaga is van, de nem minden az, aminek elsőre látszik.

Most épp a dobostorta elkészítését tanulja, két éve még igazgató volt egy budapesti iskolában. A dobostorta hibátlan elkészítése is nehéz, meg az is, hogy több mint harmincévi pedagógusi múlttal kellett távozni az iskolából, ahol összesen huszonöt éven át tanított és igazgatott. Amikor erről beszélt, úgy tűnt, megbékélt a dologgal, mégis volt egy pont, amikor párás lett a szeme – aki harminc évig tanár volt, az mindig az marad. Akkor is, ha cukrásztanfolyamra jár és szakképzősöket istápol iskolai szociális segítőként. És ha valószínűleg nem nyerné el az év konfliktuskezelője címet.

Sós Zsuzsanna annak a Kőbányai Janikovszky Általános Iskolának volt az igazgatója, amelyet egyfajta bezzeg iskolaként emlegettek Budapesten. Két tanítási nyelvű iskolaként a körzetes gyerekek számára óriási lehetőséget jelentett az emelt szintű angoloktatás, és ezt persze sok nem körzetes család is szerette volna megcsípni. Aztán valami eltört; hogy miért, arról eltérőek a vélemények. A szülők szerint részben az igazgatónő miatt, az igazgatónő szerint a tankerület miatt, mert az próbálta mind nehezebbé tenni a két tanítási nyelvű modell működtetését. Mindenesetre 2017-ben, miután Sós Zsuzsanna második ciklusát kezdte igazgatóként, több nyelvtanár felmondott. Őket nagyon nehezen lehetett pótolni – a két tanítási nyelvű iskolákban a szaktárgyakat is idegen nyelven tanítják, márpedig nem túl gyakori az angol–földrajz vagy angol–történelem szakos tanár, aki a pályán is maradt.

Folyamatossá vált a feszültség a szülők és az iskola között, és ezen nyilván a Covid-járvány sem segített. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy több szülő is panasszal élt. Először az igazgatónőnek jelezték a problémáikat. Szerintük az egyik tanár egyszerűen nem tartotta meg az óráit, ha pedig igen, akkor online, noha akkor már nem volt online oktatás. A gyerekek benn voltak az iskolában, a tanár pedig otthonról dolgozott, hivatalosan azért, mert beteg volt. Többször nem is tartott órát, mert például áramszünet volt. Aztán egy szülő a tankerületi vezetőnek is elmondta a kifogásait – állítása szerint a tanár egyebek mellett délelőtt nem tanította le az óráit, délután azonban korrepetálta a gyerekeket, nyilván nem ingyen. Több szülő felháborodott, a tankerület 2021 tavaszán vizsgálatot rendelt el.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.