Harmincöt éves kaszinókoncessziót kapott a kormányszóvivő férje és Orbán „kötélbarátja”

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 7.

Belpol

A legnagyobb csendben ítélték oda a Las Vegas-kaszinócsalád 2056-ig tartó üzemeltetési jogait a Garancsi István és Szalay-Bobrovniczky Kristóf közös tulajdonában álló cégnek,

Nem tétlenkedik a Rogán Antal felügyelete alá tartozó Nemzeti Koncessziós Iroda. Ahogy az autópálya-üzemeltetésben vagy a hulladékgazdálkodásban, úgy a szerencsejátékban is a 35 lett a szerencseszám.

Szerencsejáték Felügyelet oldalán ugyanis az látható, hogy a legértékesebb hazai kaszinókat, a Las Vegas családot üzemeltető cég 2056-ig kapott koncessziós jogot -értesült olvasói jelzés alapján a Telex.

Mint  az oldalon látható, az egykoron Andy Vajna birtokolta, de ma már Garancsi István (a Fehérvár FC és a Market Építő Zrt. egyik tulajdonosa) 60 százalékos és Szalay-Bobrovniczky Kristóf (a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra férje) 40 százalékos végső tulajdonában álló LVC Diamond Játékkaszinó Üzemeltető Kft. által üzemeltetett Las Vegas Casino-csoport, vagyis

  • az Atlantis,
  • az Atrium Eurocenter,
  • a Corvin Sétány,
  • a Sofitel, illetve
  • a Tropicana kaszinók

egyaránt 2056. március 31-én lejáró koncessziós jogokat nyertek el. Ez elég nagy üzletnek tűnik –jegyzi meg a portál , hiszen mai tudásunk alapján ez az öt ház úgy évi 10 milliárd forint nyereséget termel.

Garancsi István a NER egyik kedvenc nagyvállalkozójának számít, s magát hegymászós szlenggel élve Orbán Viktor „kötélbarátjának” tartja. Ő az az üzletember, aki több tízmilliárdos magánrepülővel reptette ki Orbánt a Videoton meccsére.

Az pedig, hogy miért aggályos, ha a kormányszóvivő férjének résztulajdonában álló cég egy kormányzati szervtől kap sok tíz milliárd forintos nyereséget termelő üzemeltetési megbízást, talán nem kell megmagyarázni.

A hírportál szerint ugyanakkor jogilag tiszta – vagy legalábbis alaposan körülbástyázott - ügyletről van szó: a 2021-es költségvetést megalapozó törvényjavaslat ugyanis lehetővé tette, hogy a szerencsejáték-szervezés állami felügyeletéért felelős miniszter vagy központi szerv újra kioszthassa a koncessziót, ha a korábban megkötött koncessziós szerződés eredeti időtartamának fele már lejárt. Az indoklásban az szerepelt, hogy ezzel biztosítja be az állam a koncessziós díjakból érkező bevételeket hosszú távon, bár ez már akkor sem volt túlságosan meggyőző, ugyanis költségvetési szinten elhanyagolható, évi néhány tíz- vagy százmilliós tételekről van szó kaszinónként. Az LVC Diamond 2015-ben elnyert koncessziói 2024 végén jártak volna le, így beleesett abba a kategóriába, ahol már újraköthető a szerződés.

 És hogy miért nem hallhattunk eddig erről, miért egy olvasó szemfülességén múlt az újra kiadott koncessziós szerződés nyilvánosságra kerülése?  A Telex szerint ezt a költségvetési törvény egy másik passzusa magyarázza, amely szerint „a megbízható szerencsejáték-szervezővel nyilvános pályázat kiírása nélkül is megköthető a szerződés”, az ilyen szereplők ajánlattételi eljárás keretében jelentkezhetnek ismételten a koncesszióért. 

(Képünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk