HM: a Fidesz pártalapítványának rendezvénye nem pártrendezvény
Németh Szilárd és néhány katonatiszt az évértékelőn

HM: a Fidesz pártalapítványának rendezvénye nem pártrendezvény

  • narancs.hu
  • 2020. február 18.

Belpol

Végre megszólalt a Honvédelmi Minisztérium is az Orbán Viktort egyenruhában hallgató főtisztek ügyében.

Nem pártrendezvény, hanem „kormányzati évértékelő” volt Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi beszéde – így reagált a Honvédelmi Minisztérium a Népszava arra vonatkozó kérdésére, hogy miért hallgatták végig Orbán Viktor évértékelő beszédét a magyar honvédség főtisztjei, egyenruhában.

A kérdés azért is merülhetett fel, mert a vonatkozó törvények kifejezetten megtiltják katonáknak, hogy egyenruhában részt vegyenek politikai rendezvényeken.

Orbán Viktor évértékelője márpedig pártrendezvény, hiszen azt a Fidesz pártalapítványa a  Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi, és a meghívottak is kizárólag fideszesek. A Honvédelmi Minisztérium viszont másként értelmezi a valóságot. Válaszukban ugyanis ezt írják:

„Örömmel vettük, hogy a kormányzást értékelve a Magyar Honvédség fejlesztése is kiemelt figyelmet kapott, hiszen az elmúlt években következetesen intézkedéseket hajtottunk végre Magyarország biztonsága, a Magyar Honvédség megerősítése, a magyar katonák anyagi és erkölcsi megbecsülése érdekében. Ahogy miniszterelnök úr a beszédében hangsúlyozta is: »Kérem Önöket, gondoskodjanak róla, hogy a pártrendezvényeken ne, de a kormányzati és civil találkozókon a katonák is ott lehessenek, és elfoglalhassák megbecsült helyüket a magyar társadalmi életben.«”

Figyelmébe ajánljuk