„Hogy kicsikarjanak vallomásokat” - interjú az adócsalással vádolt Czeglédy Csabával

Belpol

A volt MSZP-s önkormányzati képviselő szerint egy uniós bírósági döntés után egymilliárddal már beljebb vannak, és ha a cégével szerződő iskolaszövetkezetek elmulasztották is az adófizetést, szándékos csalás nem történt. Czeglédy és ügyvédje, Hankó Faragó Miklós beszélt az eljárás furcsaságairól és lehetséges politikai visszatéréséről is.

Narancs.hu: Miután az EU bírósága február 13-án az ön munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cége, a Human Operator Zrt. javára ítélt a magyar állammal szemben, azt írta, „ilyen, amikor nem pribékek, hanem bírák járnak el”. A magyar bíróságon pribékekkel találkozott?

Czeglédy Csaba: Nem a bíróságra gondoltam, az ügyünkben eddig nyomozók jártak el, valamint a NAV és az ügyészség. A pribék talán erős kifejezésnek tűnik, de volt alkalmam a magyar büntetőeljárást alulnézetből szemlélni, korábban ügyvédként, most terheltként. Az emberi aljasságtól a hazudozáson át a törvények két lábbal tiprásáig mindennel találkoztam. Csak egyetlen részlet: a nyomozás vezetője 2017-ben, az utolsó érdemi kihallgatásomon cinikus mosollyal ismerte el, hogy majdnem 20 ember előzetes letartóztatására azért volt szükség, mert különben a nyomozás nem vezetett volna eredményre. Azért hoztak embereket lehetetlen helyzetbe, hogy kicsikarjanak belőlük vallomásokat.

Hankó Faragó Miklós: Tudomásunk szerint a nyomozás utolsó stádiumáig egyetlen érintett sem tett érdemi beismerő vallomást. A múlt év végén sikerült megtörni valakit, aki egyezséget kötött az ügyészséggel. Ezt gyorsan további egyezségek követték, de jól látszik, hogy megkérdőjelezhető törvényességű nyomásgyakorlással tudták ezeket kicsikarni. A bíróságnak kell majd eldöntenie, elfogadja-e az egyezségeket.

Narancs.hu: Az ügyészség közleménye szerint a 21 vádlottból 9-cel kötöttek ilyen egyezséget. Ők saját magukra nézve tettek beismerő vallomást vagy Czeglédy Csabát is bemártották?

Czeglédy Csaba: Egyezséget csak úgy lehet kötni, ha valaki maga ismeri el a bűnösségét. Bízom benne, hogy legkésőbb a bíróságon kiderül, milyen egyéb, esetleg törvénytelen feltételeket szabtak az ügyészek.

Narancs.hu: Ismerik ezeket a vallomásokat?

Hankó Faragó Miklós: A vádiratot még nem kaptuk meg. A kilencből három vallomást ismerünk, az egyezségek tartalmát viszont nem. Néhány gyanúsítottnál az egyezség napján készült jegyzőkönyv, a kérdésekből itt kiderül, hogy az ügyészek arra voltak kíváncsiak, Czeglédy Csabával kapcsolatban milyen terhelő adatokat tudnak felsorolni. Persze, konkrét adatot nem találtunk, csak néhány sugalmazott mondatot. Ezek az egyezségek nem fogják megállni a helyüket a bíróságon. Egy bonyolult ügyben, ahol a vádlottak közötti kapcsolatok is lényegesek, nem lehet csak egy részükkel megállapodni.

false

 

Czeglédy Csaba: Álláspontom szerint az ügyészek át is verték a vádlottakat. Volt, akinek azt ígérték, hogy a rövidített büntetését pár hónapon belül megkezdheti, mert elkülönítik az ügyét. Holott a büntetőeljárásról szóló törvény egyértelműen fogalmaz: ha nem köt minden vádlott a bíró által is elfogadott egyezséget, akkor a bíróság egységesen, tárgyalássorozat után dönt. Ezek a vádlottak is részei lesznek a hat-nyolc éves procedúrának, amire körülbelül számítunk. Még azt sem tudjuk, melyik bíróságra kell majd járnunk. Az ügyészség a Szegedi Törvényszéken emelt vádat, de ha a vád szerint ez egy bűnszervezet, és én irányítottam Szombathelyről, akkor világos, hogy a Szombathelyi Törvényszék illetékes.

Narancs.hu: Akik egyezséget kötöttek, a Human Operator munkatársai voltak, vagy az önökkel kapcsolatban álló iskolaszövetkezeteknél dolgoztak?

Czeglédy Csaba: Ezekbe a részletekbe nem szeretnék belemenni, nagyon könnyű lenne azonosítani őket.

Narancs.hu: Visszatérve az EU-bíróság ítéletére: ez azt állapította meg, hogy a magyar állam 2015 januárjától decemberéig jogtalanul írta elő a fordított adózást a munkaerő-kölcsönzésben. Ön szerint ez alapjaiban érinti a büntetőügyet, konkrétan 821 millió forintnyi be nem fizetett áfát. Az ügyészség viszont azt állítja, bár lehet, hogy az áfát nem a Human Operatornak kellett volna befizetni, az alapprobléma az, hogy senki nem fizette be, így a láncolat alján álló iskolaszövetkezetek sem.

Czeglédy Csaba: Az ügyészség hivatalból hazudik. Hét NAV-határozat jogellenességét mondta ki a luxemburgi bíróság, pont ezeket lobogtatta az ügyész az előzetes letartóztatásomkor. Ez volt a „bizonyíték” arra, hogy Czeglédy Csaba elcsalt egy csomó áfát. Az adóbírságok ott vannak a nyomozati iratokban, részét képezik annak a 3,25 milliárd forintnak, ami a 6,2 milliárdnyi állítólag elcsalt adóból az áfa.

Czeglédy Csaba cége pert nyert a magyar állammal szemben az Európai Bíróságon

821 millió forint volt a tét. Ellentétes az uniós joggal a munkaközvetítési és munkaerő-kölcsönző szolgáltatásokra vonatkozó fordított adózást előíró magyar szabályozás idő előtti alkalmazása - így döntött az Európai Unió luxembourgi központú bírósága szerdán. Az ügy előzménye, hogy Czeglédy Csaba szombathelyi politikus Human Operator nevű cége munkaközvetítési és munkaerő-kölcsönzési tevékenységével összefüggésben más vállalkozások szolgáltatásait vette igénybe, amiért számlákat kapott tőlük.

A 821 millió forintnak 175 milliós kihatása van 2016–2017-re, összesen egymilliárd forintról beszélünk. 2015. január 1. után a fordított adózás miatt a Human Operator meg sem kapta az áfát a megbízóitól, hiszen azt maguk fizették be a költségvetésbe. Áfa nélküli számlákat állítottunk ki, nem nekünk kellett az áfát befizetni, nem is az iskolaszövetkezeteknek, hanem a multinacionális vállalatoknak, amelyekhez a munkaerőt közvetítettük. Ha akartam volna áfát csalni, akkor sem tudtam volna. Nem hiszem, hogy az ügyészség ennyire nincs tisztában az adó-jogszabályokkal.

Narancs.hu: Az sem igaz az ügyészség közleményéből, hogy önök még 2015 decembere után is egyenes áfával dolgoztak, amikorra már az EU is jóváhagyta a fordított áfát?

Czeglédy Csaba: Az ügyészség által összeállított táblázatból is látszik, hogy miután az EU engedélyezte a fordított áfát, már csak néhány ilyen tétel levonása szerepel a Human Operatornál, összesen 175 millió forint másfél év alatt. Változtattunk a könyvelési gyakorlatunkon.

Rabláncon

Rabláncon

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

 

Hankó Faragó Miklós: Magyarország 2015 decemberében kapott engedélyt az uniótól a fordított áfa alkalmazására bizonyos területeken. Evidens, hogy ezt visszamenőlegesen nem lehet alkalmazni, nálunk mégis törvény írta elő, hogy 2015 januárjától lépett hatályba, és a NAV ezt a Human Operator elleni 2017-es vizsgálatakor érvényesítette is. Amikor az az ügyfél számára kedvezőtlen, bőszen tudnak az uniós jogra hivatkozni, ebben az eljárásban ez fel sem merült.

Egy sima, egy fordított

A munkaerő-közvetítés 2015 januárjáig egyenes áfával adózott, az áfát a szolgáltatás eladója fizette meg. Nézzük meg ezt egy példán! Egy multinacionális vállalat megbízza a Human Operatort diákmunkások közvetítésével 1000 forint plusz áfa értékben. 1270 forintot utal a Human Operatornak, amely alvállalkozóként bevon egy iskolaszövetkezetet 500 forint plusz áfáért, és el is utal a szövetkezetnek 635 forintot. A szövetkezetnek 135 forintos áfafizetési kötelezettsége keletkezik, a Human Operator a 270 forintos eredeti áfából ezt levonhatja, így neki is 135 forintot kell befizetnie.

Az ügyészség szerint az áfacsalás ott érhető tetten, hogy a szövetkezet szándékosan nem fizeti be ezt a 135 forintot, a Human Operator viszont az ezen összeggel csökkentett kötelezettségének tesz eleget, a költségvetés így elesik a különbözettől, példánkban 135 forinttól.

2015 januárjától az áfatörvény a munkaerő-közvetítésben is a fordított áfát vezette be, innentől az áfát a szolgáltatás vásárlójának kell befizetnie A multinacionális vállalat ebben a rendszerben csak 1000 forintot utal a Human Operatornak, a 270 forintnyi áfát rögtön befizeti a költségvetésbe. A szövetkezet is áfa nélküli, nettó 500 forintos számlát állít ki, ami után sem neki, sem a Human Operatornak nem kell áfát fizetnie, hiszen a szolgáltatásra vonatkozó teljes összeget a multi adózta le.

Az EU bíróságának minapi ítélete azt mondta ki, hogy a kormány 2015 januárjától 2015 decemberéig jogtalanul kötelezte a cégeket a fordított áfa alkalmazására, mert erre az EU-tól csak 2015 végén kapott engedélyt. A Human Operator az engedély megérkezéséig jogsértőnek találta az új szabályozást, így kettős helyzetbe került: a megbízóinak áfa-mentes számlákat állított ki, a szövetkezetektől viszont továbbra is áfás számlákat fogadott be.

A NAV 2015 első hét hónapjára nézve ezt a gyakorlatot szabálytalannak ítélte, és adóhátralékot állapított meg a Human Operatornál. A luxemburgi bíróság döntése minden bizonnyal ezt is semmissé teszi, a Human Operator és a NAV közötti jogvitát tárgyaló Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az ítélet után közölte is: szankciót vagy büntetést nem lehet alkalmazni azért, mert a cég áfás számlákat fogadott be.

Czeglédy szerint azonban az ügyészség ezt az adóhátralékot - a Human Operator által 2015 januárja után befogadott számlák áfa-tartalmát -  is beszámította a vád szerint elcsalt összegbe. A vádhatóság friss közleményében is azt állítja, hogy ezt az áfát senki nem fizette be, Czeglédyék szerint azonban ez nem igaz, a fordított áfa logikájából következően a bevallási és fizetési kötelezettséget megbízóik teljesítették. Az iskolaszövetkezeteknek 2015-től csak a személyi jövedelemadót kellett fizetniük a diákmunkások után, így adócsalás is csak ezzel kapcsolatban merülhetne fel.

 

Narancs.hu: Az ügyészség koncepciója szerint a diákmunkásokat alkalmazó multicégek és az iskolaszövetkezetek közé azért kellett beiktatni a Human Operatort, hogy kivitelezhető legyen a csalás. Valójában miért volt erre szükség? Ha a diákokat úgyis az iskolaszövetkezetek foglalkoztatták, miért nem közvetlenül szerződtek a multikkal?

Czeglédy Csaba: Meg kell kérdezni a multinacionális cégeket, miért a professzionalizálódott gazdasági társaságokkal szerződtek. Mások a felelősségi körök, sokkal könnyebben kapunk hitelt, mint egy iskolaszövetkezet. Nálunk olyan munkatársak dolgoztak, akik tíz év tapasztalat alapján tudták, hogy például egy McDonaldsba milyen típusú diákmunkás kell. Ezzel együtt egy megbízónknak sem volt megtiltva, hogy közvetlenül iskolaszövetkezetekkel szerződjön. Egyszerűen ez a professzionalizálódási folyamat alakult ki a 90-es évek végétől, több nagy személyzeti szolgáltató cég nőtt ki az iskolaszövetkezetekből. Ezek jó része összeházasodott az 1998 és 2002 közötti kormánypárttal, és 2010 után is fennmaradt a gyümölcsöző kapcsolat. Egyetlen dolgot bántam meg: amikor 2012–2013-ban zsarolásos ajánlatot kaptam a Human Operatorra, nemet mondtam. Ha eladtuk volna a céget, nincs ez az egész.

Narancs.hu: Kitől kapta az ajánlatot?

Czeglédy Csaba: Piaci konkurenciától, egy párt által megtámogatva. Hadd ne kelljen neveket mondanom, az olvasók majd behelyettesítik. Az ingatlan- és eszközvagyonunk értékénél kisebb árat akartak fizetni, tulajdonostársaimmal egyetértve ebbe nem mentem bele. Persze, akik meg akarták szerezni a céget, azok a Human Operator összeomlásával meg is szerezték a piac így felszabadult részét. Egy 4–5 milliárdos árbevételű cégről beszélünk, amely egyik napról a másikra szűnt meg.

false

 

Fotó: MTI

 

Narancs.hu: Azt mondják, 2015-től kezdve logikailag kizárt, hogy a Human Operator áfát csalhatott volna. De ez még csak egymilliárd forint a 6,2 milliárdból. Azt tudta bizonyítani az ügyészség, hogy az önöknek dolgozó iskolaszövetkezetek a maradék 5,2 milliárdot – a 2015 előtti áfát és a személyi jövedelemadót – nem fizették be?

Czeglédy Csaba: Ebben sem jó a matek, új igazságügyi szakértő kirendelését fogjuk kérni. Még a bírósági tárgyalóterem kilincsét sem mozdítottuk meg, és máris egymilliárddal beljebb vagyunk. A feladat, hogy a tárgyalás végére bebizonyítsuk, nulla forint az elcsalt adó, nem volt szándékos adócsalás. Azt kár lenne tagadni, hogy több iskolaszövetkezet nem tudott maradéktalanul eleget tenni az adófizetési kötelezettségének. De költségvetési csalást csak szándékos magatartással lehet elkövetni, és nekem soha nem állt szándékomban adót csalni. Be fog bizonyosodni, hogy mást sem vezérelt szándékosság. Élesen el kell határolni egymástól a gazdálkodási nehézségeket, a hibás gazdasági döntéseket és a szándékos adócsalást.

Hankó Faragó Miklós: A vádiratot továbbra sem ismerjük, az is csak a legutolsó pillanatokban derült ki, hogy az ügyészség szerint Csaba már nem elkövetője, hanem felbujtója ennek a lehetséges bűncselekménynek. Nyilván jóval könnyebb az előzetes letartóztatást és annak meghosszabbítását elérni, ha valakit tettesként, és nem felbujtóként kezelnek a nyomozás alatt.

Narancs.hu: Nem kellett volna észrevennie valakinek a Human Operatornál, hogy az önöknek bedolgozó iskolaszövetkezetek közül több is rajta volt a NAV 100 millió forintot meghaladó adótartozásokat vezető listáján?

Czeglédy Csaba: Számos alvállalkozónk volt, több olyan iskolaszövetkezet is, ahol semmi problémát nem találtak. Az adóhatóság listáján egy-két iskolaszövetkezet szerepelt időlegesen. Ügyvédként többször láttam olyat, hogy egy cég indokolatlanul szerepelt a listán, mert már rendezte a tartozást vagy részletfizetési lehetőséget kapott. Önmagában a NAV listája nem mond sokat, de természetesen nagyobb odafigyelést igényel, ha valaki azt látja, hogy egy alvállalkozója szerepel ezen.

Hankó Faragó Miklós: Amikor 2017 júniusában több helyszínen is házkutatást tartottak a nyomozók, sem az iskolaszövetkezetekkel, sem a Human Operatorral szemben nem volt jogerős elmarasztaló adóhatósági határozat. 2014-ben a NAV feljelentésére indult egy nyomozás a Human Operator 2011-es tevékenységével kapcsolatban, de azt bűncselekmény hiányában megszüntették. Ebbe a büntetőeljárásba most mégis visszakerült a 2011-es év is.

Czeglédy Csaba: Hogy visszacsatoljak a korábbiakhoz: miután véglegesen nemet mondtam a cég eladására, azután rendelte el személyesen Vida Ildikó akkori NAV-elnök a Human Operator ellenőrzését a Veszprém megyei adóhatóságnál, szerintünk törvénytelenül.

Narancs.hu: Ha a Human Operator gazdálkodása rendben is volt, az ügyészség az iskolaszövetkezetekről beszél. Arról meg vannak győződve, hogy a szövetkezetek valós tevékenységet végeztek? Az ügyben érintett 8 szövetkezet közül 5 ugyanabba a bodajki iskolába volt bejegyezve, ahol nem is hallottak felőlük, azt mondják, csak egy ügyvéd íratott alá velük valamit.

Czeglédy Csaba: Az eredeti gyanúsítás 2018 tavaszáig arról szólt, hogy fiktív számlákat fogadott be a Human Operator, mert a szövetkezetek nem végeztek valós tevékenységet. Aztán a parlament döntött az iskolaszövetkezeti diákok kártalanításáról, így nehéz lett volna fenntartani, hogy az iskolaszövetkezetekben nem is dolgoztak diákok. A fiktív vonal ki is került az ügyészség narratívájából.

Narancs.hu: Persze, a diákok tényleg dolgoztak. A vád lényege inkább az, hogy a Human Operator és az iskolaszövetkezetek tevékenysége nem különült el egymástól, ezért az iskolaszövetkezetekben meg nem fizetett adóért önök is felelnek.

Czeglédy Csaba: Nem is tud elkülönülni a tevékenység, a Human Operator elvállalt egy szolgáltatást, és ebbe bevont alvállalkozókat. Nem az a cég fúrja ki az alagutat, amelyik elnyer egy autópálya-építési közbeszerzést: a világon mindenütt alvállalkozókkal dolgoznak. Mi fővállalkozóként nyilvánvalóan irányítottuk az alvállalkozóink tevékenységét. Továbbmegyek, az iskolaszövetkezeti diákok tevékenysége a megbízó multik tevékenységétől sem különült el, ők irányították a diákokat, vagy az esetenként vezetői pozícióba jutó diákok irányították a főállású munkavállalókat a diákmunkásokkal együtt. Ez nem bűncselekmény.

Narancs.hu: Az adót nem fizető szövetkezetek végeztek a Human Operatortól független tevékenységet is? Mert ha nem, az magyarázhatja az ügyészség gyanúját, hogy a vezetőik strómanok voltak.

Hankó Faragó Miklós: Induljunk ki abból, hogy összeáll 15–20 egyetemista, akik szervezetten dolgoznának a jelentős munkajogi- és adókedvezmény miatt iskolaszövetkezetben. Megalapítják a szövetkezetet, a legértelmesebbet kijelölik elnöknek. Hogy tud ő munkát szerezni? Meg kell keresnie valakit, aki össze tudja hozni mondjuk a McDonaldsszal, az LUK-val vagy bármelyik nagy céggel. Ha egyedül próbálkozik, szóba sem állnak vele.

Czeglédy Csaba: Vagy felveszik főállásba, de az meg nem jó a diáknak. Még egyszer: a Human Operator és az iskolaszövetkezetek munkája nem különült el egymástól, de nem is kellett elkülönülnie. Aki ezt bűnnek gondolja, nem ismeri a személyzeti szolgáltatást.

Narancs.hu: Czeglédy Csabát gazdasági csalással is vádolják. Ez mit takar?

Czeglédy Csaba: Legyen benne az interjúban, hogy amikor meghallom a gazdasági csalást, nevetek! Márciusban nem nevettem, mert ezzel vittek vissza előzetesbe, miután a képviselőjelöltség miatt másfél napra kiengedtek. Arról van szó, hogy a 2000-es évek közepén közreműködtünk egy veszteséges szállodaprojektben Sárváron.

Ha hoztam nagyon hülye döntést, ez az volt. A felek összevesztek, a tízévi pereskedés tárgya az volt, hogy a mínuszos üzletrészért kell-e fizetnünk 60 millió forintot vagy sem. Az a döntés született, hogy igen, kell, és még 100 milliónyi kamatot is. Ezzel meg akartuk várni a Kúria felülvizsgálati döntését – ami végül számunkra kedvezőtlen lett –, és mivel a másik cég semmilyen biztosítékot nem adott rá, hogy addig nem tűnik el a 160 millió forint, 2017 márciusa és júniusa között próbáltuk a Human Operator ellen indított végrehajtást lassítani. Erre mondja most az ügyészség, hogy szándékosan nem akartuk kifizetni a 160 millió forintot.

Ami nem igaz, felajánlottunk ingatlanfedezetet, vagy azt, hogy ügyvédi letétbe utaljuk a pénzt, csak ezt az ellenérdekelt cég nem fogadta el. Egy bankban letéti számlára félre is tettünk 50 millió forintot a pervesztés esetére.

Hankó Faragó Miklós: Gazdasági csalást a törvény szerint az követ el, aki jogtalan haszonszerzés végett színlelt gazdasági tevékenységet végez. Ez a magyar nyelv szabályai szerint is furcsa, szinte értelmezhetetlen meghatározás, arról pedig elképzelésünk sincs, hogy milyen konkrét cselekmény meríthetné ki.

Narancs.hu: Úgy gondolják, ezt az ügyet azért csapták hozzá az adócsaláshoz, mert így kikerülhették az ön mentelmi jogát 2018 márciusában?

Czeglédy Csaba: Igen, a költségvetési csalási ügyben nem tudtak volna még egyszer őrizetbe venni. Ki kellett találniuk valamit. Ez így is a jogszabályok lábbal tiprása volt, amihez a Szegedi Törvényszék sajnos asszisztált.

Narancs.hu: Ha nem viszik vissza a börtönbe másfél nap alatt, tényleg elindult volna a választáson?

Czeglédy Csaba: Zajlott egyeztetés arról, hogy az én javamra kellene visszalépnie a többi ellenzéki jelöltnek a szombathelyi egyéni választókerületben. Ha a törvényszék két hét újbóli raboskodás után kienged, az új helyzetet teremtett volna.

Narancs.hu: Mit szól a végeredményhez? A Vas 1-es választókerületben Hende Csaba több mint 19 százalékpontot vert a szocialista Nemény Andrásra.

Czeglédy Csaba: Nem csodálkozom rajta, csak ennyivel kommentálnám.

Narancs.hu: A sajtóban önt az ellenzéki győzelmet hozó 2015-ös veszprémi és tapolcai időközi választások koordinátoraként szokták emlegetni. Mi volt ezekben a szerepe?

Czeglédy Csaba: Kész Zoltán veszprémi kampányában érdemi szerepem nem volt, jogászként az egyik választójogi ügyét vittem. A szavazás napján szombathelyi aktivistákkal a mozgósításban segítettem, és a szavazóköröknél ellenőriztük, hogy nincs-e szervezett utaztatás. Ennyi. A fideszes Budai Gyula utólag egy fényképet mutogatott, amelyen állítólag Kész Zoltánnal ebédelek, na, ott éppen a testvéremmel ebédelek. Pad Ferenc tapolcai kampányában tényleg részt vettünk a szombathelyi MSZP-vel, de hangsúlyozom, hogy az MSZP, és nem a Jobbik oldalán.

Titokban sem adtam a Jobbiknak pénzt, ahogy a kormánymédia állítja. Azt akartam, hogy Pad Ferenc nyerjen, és a jobbikos Rig Lajos veszítsen. Ma sem értek egyet a Jobbikkal való kokettálással, nem voltam ennek előfutára 2015-ben.

Narancs.hu: Szombathelyen máris bejelentette az ellenzék, hogy közös polgármesterjelöltet és közös képviselőjelölteket állít az őszi önkormányzati választásra. Tervezi még a visszatérést a helyi politikába?

Czeglédy Csaba: Hadd ne kelljen kommentálnom a január végi jelöltbemutatót. Amióta itthon vagyok, rengeteg szeretettel találkozom a volt választóim részéről. Áprilisban fogunk csinálni egy közvélemény-kutatást Szombathelyen. Ebből két dolognak kell kiderülnie: hogy képes vagyok-e megnyerni ezt a körzetet, a Derkovits-városrészt – ahol születtem és ahol most is élek –, és hogy ha nyerek is egyéniben, nem rontom-e a többi jelölt vagy a közös polgármesterjelölt esélyeit.

Ha az jön ki, hogy nem én vagyok a legesélyesebb, vagy túl nagy tehertétel vagyok a baloldal számára, akkor nem fogok ártani a közösségnek. De már csak azért is szeretném megméretni magam, mert méltatlan körülmények között szűnt meg a képviselői mandátumom. A polgármester összehívott egy rendkívüli közgyűlést, amelyen megjelenhettem volna, a büntetés-végrehajtás is úgy számolt, hogy ott leszek, a Csongrád Megyei Főügyészség mégsem engedett el azzal a hazug indokkal, hogy nem volt törvényi kötelezettségem részt venni az ülésen. Egy éven keresztül nem tudtam részt venni a képviselőtestület munkájában, így új választást kellett kiírni a helyemre.

Narancs.hu: Tehát ha jól jön ki a közvélemény-kutatásból, reménykedik benne, hogy a korai jelöltbejelentés ellenére támogatni fogja az ellenzék?

Czeglédy Csaba: Ha megválasztanának az emberek októberben, az nekem és családomnak is jelentene egy pici elégtételt. Azt kérem mindenkitől, ne vegyék el tőlem ennek a lehetőségét. Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely Egyesület vezetője nyilatkozta, hogy ez még nem a végleges lista, változhat. Valószínűleg rám is gondolt.

Czeglédy és ügyvédje, Hankó Faragó Miklós

Czeglédy és ügyvédje, Hankó Faragó Miklós

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

 

Hankó Faragó Miklós: Húsz évig vettem részt a közéletben (SZDSZ-es politikus, parlamenti képviselő, államtitkár volt - a szerk.), sokakat ismerek a politikailag szemben lévő oldalról is. Többen mondták, hogy korábban nem kedvelték Csabát, nem szavaztak rá, de elfogadhatatlan, amit most művelnek vele, és szimpatikus, ahogy kiáll az igaza mellett, ezért változott a véleményük.

Czeglédy Csaba: Több helyről visszahallottuk, hogy 2017 nyarán fogadások tárgya volt az ügyészségen, meddig fogja bírni ez a szombathelyi úrifiú. A letartóztatás arra ment ki, hogy engem is megtörjenek és vallomásra bírjanak. Lett volna lehetőségem eladni a lelkemet. Az nem is nagyon érdekelt senkit a nyomozás során, hogy voltak-e elcsalt pénzek vagy sem, arra voltak kíváncsiak, hogy ezek az állítólag elcsalt pénzek milyen politikusokhoz, pártokhoz vándoroltak. 2018 májusában azzal utasította nyomozásra a Nemzeti Nyomozó Irodát a Csongrád Megyei Főügyészség, hogy adatok merültek fel pénzek pártkasszákba áramlására. Sajnos egy-két gyanúsított nekiállt ebben a témában összefüggéstelenül és könnyen cáfolható módon hazudni. A nyomozás sem talált semmit.

Narancs.hu: Ez a Kunhalmi Ágnes-es történet?

Czeglédy Csaba: Van egy ilyen vallomás is, egy Fideszhez közel álló jogász tette, aki gyanúsított volt, majd 2017 őszén ő lett az egyetlen tanú. Azt állítja, hogy bár több büntetőügyben képviseltem, nem vettem észre, ahogy egy Nyugati téri kávézóban a mellettünk lévő asztalnál ül, és kihallgatja a beszélgetésemet Kunhalmi Ágnessel, ahol állítólag kampányok finanszírozásáról értekeztünk. Ő ezt 2015–2016-ra datálta, a kormánysajtóban meg 2014 előtti információként jött ki.

Egyébként valóban beszélgettem Kunhalmi Ágnessel és még két emberrel a Nyugati téren, de szó sem volt kampányok finanszírozásáról. Ez a jóember azért tudott a találkozóról, mert utána vele volt megbeszélésem, és említettem neki, hogy a Kunhalmival való kávézás miatt kések. A többit hozzáköltötte, és ebből hozták ki a sajtóban, hogy a szocialisták 2014-es kampányát én pénzeltem. Egyértelmű volt, hogy ha én is hasonló sztorikkal állok elő, már ez a büntetőügy sem lenne.

Mit tudunk a vádról?

A Csongrád Megyei Főügyészség február 4-én különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat Czeglédy Csaba és 20 társa ellen. A vádirat szerint a „bűnszervezet” 2011 és 2017 között 3,25 milliárd forint áfát és 2,96 milliárdnyi egyéb adót – elsősorban személyi jövedelemadót – nem fizetett be a költségvetésbe.

Azt persze az ügyészség sem állítja, hogy az adót a közvetlenül Czeglédyhez köthető Human Operator Zrt. nem fizette be (a cégnek Czeglédy 28 százalékos részvényese és igazgatósági elnöke volt). A vállalatoktól, gyakran nagy multinacionális cégektől érkező munkaerő-közvetítési megbízásokat a Human Operator iskolaszövetkezetek bevonásával teljesítette, illetve az ügyészség szerint két kft.-t is beillesztett a láncolatba, amelyek csak „átszámlázást” végeztek.

Az egész ügylet után fizetendő áfa egy része, illetve a diákmunkások után fizetendő személyi jövedelemadó így nem a Human Operatornál, hanem az iskolaszövetkezeteknél jelentkezett, amelyek - legalábbis a vádban szereplők - elmulasztották befizetni a közterheket. A vád szerint Czeglédy erről nemcsak hogy tudott, de a Human Operator vezetőjeként irányította is az iskolaszövetkezetek bűnös tevékenységét.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.