Hónapok alatt sem sikerült előkerítenie a rendőrségnek az oltásregisztrációs oldal "terheléses támadásának" elkövetőit

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 13.

Belpol

Ejnye, azok a rejtélyes hekkerek!

Több hónap után sem jutott olyan nyomra a rendőrség, amely igazolná, hogy túlterheléses támadás okozta az oltásregisztrációs honlap összeomlását- számol be a Népszava

Még április 30-án, Orbán Viktor hirtelen bejelentése után nyitották meg a Pfizer oltásra való regisztrációt mindenki számára, a regisztrációs oldal azonban kis időn belül elérhetetlenné vált, így az oltásra vágyók az oltópontok előtt hosszú sorokban próbáltak vakcinához jutni. Az Operatív Törzs ekkor tényként közölte, hogy terheléses támadás miatt állt le az egészségügyi informatikai oldal, később erről Gulyás Gergely már csak annyit közölt, hogy „vizsgálat van az ügyben, nem lehet kizárni semmit.”

A Népszava a rendőrségtől próbálta megtudni, hogy áll az ügy, de sokadik érdeklődésükre is csak annyit válaszoltak, hogy az ügyben a „Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya folytat eljárást. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség bővebb tájékoztatást nem ad.”

Emlékeztetnek, hogy a kormány a járvány alatt hatszor hivatkozott ismeretlen hekkertámadásra - az kormányzati IT-rendszerek hibái helyett. A rendőrség válaszai alapján a Népszava azt feltételezi, egyes esetekben már lezárült a nyomozás, de eredmény erről sem közöltek, csupáb abbyit, hogy  „a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya folytatott vagy folytat nyomozást. A felsorolt weboldalak kapcsán kijelenthető, hogy történt támadás.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk