Egy rejtélyes közvélemény-kutatás utóélete Szentesen

Így „tombol” egy polgármester

Belpol

Van televíziója? Elégedett a város fejlődésével? Mit gondol, mi történne, ha a Fidesz vezetné tovább az önkormányzatot? Szentesen egyebek közt ilyen kérdésekkel kopogtattak be lakásokba közvélemény-kutatók. Később beültek egy étterembe. A független polgármester mögöttük ebédelt.

„Tombolt” a szentesi polgármester, Szabó Zoltán Ferenc március végén a könyvtárral szembeni étteremben – legalábbis a helyi sajtó ezt írta. E beszámolók szerint a 26 ezer lakosú Csongrád-Csanád megyei város önkormányzatának vezetője az ott lévő idős vendégekkel „veszekedni kezdett”, „megfenyegette őket, hogy ne merjenek még egyszer Szentesre érkezni, mert »annak súlyos következményei lesznek«”. Szabó ráadásul, miután „kikelve magából fenyegetőzött”, a Facebookon közzétett egy bejegyzést is, amelyben „próbált uszítani” a négy idős ember ellen, akik pedig „hivatalos közvélemény-kutatók”, a szentesiekről gyűjtöttek adatokat. A rendőrség addigra igazoltatta is őket, és semmilyen szabálysértést vagy bűncselekményt nem követtek el. Szentes első embere tehát „ismét nagyokat mondott, és megpróbálta manipulálni a választókat. Minden erejével békétlenséget próbál szítani, és igyekszik egymásnak fordítani az embereket”.

A Délmagyar.hu április 2-i cikkéből kiderül, hogy a történetet a cs3.hu nevű oldal írta meg. A Délmagyar.hu szó szerint vette át a „nagyotmondásról” és „egymásnak fordításról szóló” két mondatot a cs3.hu-tól, amely még azt is írta, „a gyűlöletkeltésre azonban a szentesiek egyre kevésbé fogékonyak, az egyre agresszívabb Szabó viselkedéséből pedig nem kérnek”.

Kenyérre kellett

Szentesen 1994-től 2019-es nyugdíjba vonulásáig a szocialista Szirbik Imre volt a polgármester. Utoljára 2014-ben mérette meg magát, akkor 5392 vokssal győzött. A második a Fidesz jelöltje, Bozó Zoltán lett (4885 voks), a harmadik Szabó Zoltán Ferenc, akkor még Jobbik-színekben (982 szavazat). 2019-ben a Fidesz nem Bozót, hanem Gémes Lászlót, Szegvár sikeres kormánypárti polgármesterét indította Szentesen. Az ellenzék és a civilek ernyőszervezete, a Jövőnk Szentes Egyesület közös jelöltje Szabó Zoltán Ferenc lett, akit Szirbik is támogatott. Szabó győzött 5877 szavazattal, Gémes László 4726 voksot kapott, a független, de addig fideszes önkormányzati képviselőként ismert Antal Balázs Tibor 1012-t. Az egyesület többséget szerzett a képviselő-testületben is.

Szabó júniusban ismét indul, és jelöltnek készül a 2014-ben még előtte végzett fideszes ellenfél, Bozó Zoltán is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk