Polgármesterjelölt-dömping Miskolcon

Messze még a vége

Belpol

Semmit nem ér ma már egy pár hónappal ezelőtti miskolci közvélemény-kutatás – az abban szereplő polgármesterjelöltek azóta visszaléptek, új szereplők bukkantak fel. A cikk írásakor három ellenzéki és egy fideszes polgármesterjelöltje volt a városnak. Egyelőre.

Hétfői lápzártánkra változott is a helyzet: ekkor regisztrált Fintor Zsolt duguláselhárító is. „Bejelentés! Indulok Miskolcon a 2024-es önkormányzati választáson, mint valóban független polgármester jelölt. (…) már több tízezer embert húztam ki a sz@rból és látva az elmúlt hetek, hónapok, évek eseményeit, nagy szüksége van Miskolcnak arra, hogy valaki kihúzza a szarból” írta ki közösségi oldalára Fintor, mintegy betetőzve az előző hét eseményeit.

Az átlag miskolcit az elmúlt négy évben különösebben nem rengették meg a helyi politika csatározásai. Legfeljebb a következményei: a szlömösödő városrészek lehangoló látványa, a leépített tömegközlekedés, a fürdőszobacsempével megbolondított diósgyőri vár, a hónapokig zárva tartó új Ellipsum fürdő. Aztán a múlt héten mindenki csak pislogott, mint a béka az elhíresült miskolci kocsonyában: három nap leforgása alatt ugyanis három új ellenzéki polgármesterjelölt is feltűnt a színen (plusz az echte független Fintor Zsolt).

Az addig csak bizonytalannak mondható helyzet április 3-án azzal vett fordulatot, hogy kiderült: a jelenlegi polgármester, Veres Pál nem indul újra a posztért, egészségügyi okokkal és a helyi politikai közéletben tapasztaltakkal indokolva visszalépését. „Nem tudtam megszokni a színlelt barátságot, a hazudott szövetséget, a kétszínűséget, a széthúzást, a vérre menő intrikákat, a célok, a meggyőződés és az emberség semmibe vételét, a rövid távú érdekpolitikát, a politikának beállított önérdeket. Megdöbbentő volt látni, hogy sokakat mennyire nem érdekel a racionalitás, a szakmai érvek, Miskolc és a miskolciak érdeke, hogy mennyivel fontosabbak a személyes ambíciók, a politikai bosszú, mint maga a város” – írta közösségi oldalán Veres, aki azért büszke rá, hogy annak ellenére ő a polgármester, hogy szövetségeseinek egy része nyíltan a bukását kívánta. Bízik benne, hogy olyan utódja lesz, „akinek a város a fontos, nem a hatalom, és aki az, aminek mondja magát”.

Kezdeti mozgolódások

Veres Pál 2019-ben nyolc ellenzéki párt és két civil szervezet támogatásával indult, és meggyőző fölénnyel győzött a fideszes Alakszai Zoltánnal szemben. Csakhogy a polgármester egyre nehezebben tudta összetartani az őt támogató Velünk a Város frakció egységét. (A miskolci képviselő-testületben uralkodó állapotokról lásd: Akadályozás, betartás, feszítés, Magyar Narancs, 2024. február 21.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk