Két éve esedékes időközi választást tartanak Csanádpalotán

Isti a zivatarban

Belpol

Kilenc hónapig bírta elviselni egymást Csanádpalota polgármestere és képviselő-testülete. Utóbbi feloszlatta magát, 2020. november 8-án választhattak volna ismét a palotaiak, de november 5-én a kormány minden időközi választást elhalasztott. A város majd’ két év után dönthet a képviselőkről és a polgármesterről.

Hitler-bajuszt festett Lázár János fideszes jelölt háromszáz plakátjára a csanádpalotai Debreczeni István vállalkozó, egykori katona a 2014-es országgyűlési választások idején. Szabálysértési eljárás indult ellene. Tettét elismerte, a pénzbüntetést befizette, a képviselőtől elnézést kért.

A néhány hónappal későbbi őszi önkormányzati választáson az 1969-es születésű Debreczeni István 414 szavazatot kapva alulmaradt Csanádpalotán Kovács Sándorral szemben a polgármesteri tisztségért folyó versenyben. Független jelöltként viszont bekerült a képviselő-testületbe. A polgármester, a szabad demokrata indíttatású Kovács, akit Fasanyiként ismertek és tiszteltek a helyiek, e harmadik ciklusában, 2017-ben súlyos betegségben elhunyt. Az időközi választást a Fidesz–KDNP jelöltje, Nyergesné Kovács Erzsébet nyerte, az ezüstérem Debreczenié lett. 2019-ben viszont Debreczeni győzött Nyergesné és a szintén független Tóth László előtt.

 

Kapunyitás, kapuzárás

Az új polgármester a 2800 lelkes Csongrád-Csanád megyei városkában meghirdette a nyitott ajtók politikáját, mondván, egy közpénzből működő hivatalban nem lehetnek titkok. Aztán jött a koronavírus, 2020 márciusától a kormány döntése alapján a képviselő-testületek döntési jogköre is a polgármesterek kezébe került. A legtöbb helyen a polgármester ezután is kikérte a testület véleményét, Csanádpalotán azonban nem így történt, Debre­czeni István nem háborgatta telefonon a képviselőket.

Tóth László képviselő később a magyarnarancs.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a polgármester, mihelyt kihirdették a veszélyhelyzetet, megszakította velük a kommunikációt, és utólag sem tájékoztatta őket a döntéseiről. Közben hivatali dolgozókat, vezetőket küldött el, munkaügyi perek is indultak, de erről sem kaptak hivatalos tájékoztatást Debreczenitől.

A polgármester ellenben azt mondta, hogy vele nem akar együtt dolgozni a képviselők többsége, pedig ő nyitott volt erre mindvégig. A testület 2020. júliusi feloszlatását öt képviselő kezdeményezte a hatból, négyen szavazták meg. Kiírták az időközi önkormányzati választást november 8-ra. Huszonkét képviselőjelölt és két polgármesterjelölt – Debreczeni István és Perneki László – várta azt a vasárnapot, valamennyien függetlenek. A november 5-i kormányrendelet értelmében azonban elhalasztották az összes időközi választást. Mindenki maradt a helyén, muszáj volt tovább dolgozni.

Most, miután lehetővé vált, a helyi választási bizottság május 8-ra írta ki az időközi önkormányzati választást. A törvény szerint új jelölteket nem lehetett állítani.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk