Izraeli rakétákat vesz a magyar Hiúzokhoz a kormány

  • narancs.hu
  • 2021. július 14.

Belpol

A védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos a Magyarország számára vásárolt Vaskupola radarrendszert is megnézte működés közben.

Izraeli rakétákkal turbózzák fel a Magyar Honvédség által rendelt, 700 milliárd forintba kerülő Lynx (Hiúz) gyalogsági harcjárműveket: Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos  Spike irányított páncéltörő rakéták beszerzéséről állapodott meg szerdán Izraelben a rakétákat gyártó Rafael Advanced Defense System Ltd.-vel.

A Spike LR2 típusú tankelhárító rakéták magas röppályát követve felülről támadhatják a páncélozott járműveket, ahol azok a legsebezhetőbbek, hatótávolságuk pedig 5,5 kilométer  lehetföldi kilövés esetében. A rakétatípus optikai kábellel és rádióirányítással is repülhet, és a célterület fölé érve képes arra, hogy akár több lehetséges célpont közül is válasszon.

 Izraeli utazása során Maróth Gáspár ellátogatott Elta vállalat Israel Aerospace Industries (IAI) nevű fegyvergyárába - az Elta üzeme építette ki az izrael légterét védő, híres Vaskupola védelmi rendszert, melyet Magyarország is megvásárolt. Maróth az MTI  tudósítójának elmondta, hogy az IAI szervezésében élőben, műveleti körülmények között figyelik meg a Vaskupola működését, a helyi szakértőkkel pedig pontosítják, hogy itthon milyen műszaki paraméterekre lesz szükség a magyar radarrendszer felállításához.

Magyarország csak az izraeli radarokat szerezte be, a hozzátartozó Tamir- rakétákat nem, a Vaskupola technikáját ugyanis a Magyar Honvédség a korábban megvett, norvég-amerikai NASAMS-rakétarendszerrel fogja párosítani. Utóbbi beszerzésre a Magyar Honvédség – és így az állam – 460 milliárd forintot is költhetett.

Maróth felidézte, hogy a Vaskupola elfogó képességeit az elmúlt hónapokban éles helyzetben lehetett látni – az IAI munkatársai pedig szemléltetésként megmutatták a kormánybiztosnak a Hamasz elleni hadműveletek „tanulságait” is.

 A magyar delegáció izraeli útján megnézte az IAI dróngyártását is, illetve űripari fejlesztésekről tárgyalt. "Reményeink szerint a magyar befektetők izraeli cégekkel közösen fognak belépni az űriparba a következő hónapokban. Ennek a legkomolyabb háttérfejlesztő bázisát láthattuk itt" – mondta a látogatás után Maróth.

Lapunk a kormány által közölt bejelentések, sajtóértesülések és nemzetközi értékbecslések alapján próbálta feltérképezni, mennyit költünk Magyar Honvédség arzenálját fejlesztő Zrínyi 2026 programra. Az ismert adatok szerint Maróth Gáspárék eddig közel 2140 milliárd forint értékben rendelhettek fegyverrendszereket, járműveket.  A Privátbankár úgy tudja, hogy a Honvédség számára rendelt Elta-izraeli radarrendszer több mint 35 milliárd forintba kerülhetett. 

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk