Jakab Péter kilép a Jobbikból

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 11.

Belpol

Ezzel félig teljesíti Gyöngyösi Márton elnök kívánságát, mert a képviselői mandátumát nem adja vissza. 

„Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom. Kedves Marci, az utolsó kívánságodat ennek megfelelően teljesítem. Választok. Ezennel kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján pont úgy, ahogy eddig: nyersen, karcosan, de mindig őszintén. A Jobbik feladhatja, én soha!” – írja a Facebookon közzé tett, Gyöngyösi Mártonnak címzett nyílt levelében Jakab Péter, a Jobbik korábbi elnöke.

A politikus Gyöngyösi szintén a közösségi oldalon közzé tett levelére reagált. A Jobbik jelenlegi elnöke ugyanis – reagálva arra a hírre, miszerint Jakab augusztus 20-án új pártot készül alapítani – felszólította elődjét, hogy ha ez a helyzet, lépjen ki és adja vissza a mandátumát.

Gyöngyösi arról írt, csalódott Jakabban, akit sokáig nagyon jó vezetőnek tartott, de aztán egyre kevésbé volt kíváncsi a párt tagjainak véleményére, csak egy tanácsadóra hallgatott. „Engedd meg, hogy elmondjam, hogy milyenné váltál azóta: egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett belőled, akiből a közélet mémeket gyárt”  – írta Gyöngyösi.

A jelek szerint Gyöngyösi kérését Jakab csak félig teljesíti: nem adja vissza a mandátumát.

A korábbi elnököt, levele szerint megdöbbentette a mostani elnök írása.  Jakab azt írja többek közt, hogy „azokat a vádakat, amelyeket megfogalmaztál velem szemben, a Fidesz szokta megfogalmazni. Ha az az új jobboldali politika, hogy úgy beszélsz, mint a Fidesz, az soha nem lesz az én politikám. Rögtön az elején szeretném leszögezni, nem fogok a Jobbik belügyeiről beszélni, nem az én stílusom. Csak rólad fogok beszélni, te szólítottál meg, nem a Jobbik közössége, amelynek a többsége ma is bajtársam. Te az elnökké választásod során békét hirdettél. Második találkozásunk alkalmával – az elsőről el kellett rohannod – magam is azt ajánlottam neked, dolgozzunk együtt. Ha te a nagyvárosok értelmiségi rétegét akarod megszólítani, tedd azt, én pedig igyekszek megszólítani mindenkit, aki ennek a rezsimnek a vesztese, éljen az városban vagy falun. Azt kértem, engedd, hogy szabadon végezhessem a képviselői munkám.  Te béke helyett arra kértél, mondjak le a frakcióvezetésről, és maradjak csendben. »Stratégiai csendben«, ahogy te fogalmaztál. A Fidesznek biztos, hogy ez az elvárása felém, de hogy neked is?” – érvel Jakab. 

 A párt később reagált Jakab döntésére:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk