Vácról Mexikóba költözik az IBM

Jó, hogy itt voltatok

Belpol

Több mint negyedszázad után távozik Vácról az IBM leányvállalata, a lépés 450 dolgozót érint. A társaság a város egyik legjelentősebb adóbefizetője, helyi intézményeket is támogatott. Az önkormányzat sokat tett azért, hogy maradjon az IBM, míg kormánypárti képviselők korábban bírálták az együttműködést.

Az IBM Data Storage Systems Kft. megszűnik, az eddig Vácon folyó gyártást Mexikóba helyezik át. A társaság nem cáfolta a Telex értesülését, s mint a lapnak írták, a váci alkalmazottak egy része ezentúl otthonról dolgozik más IBM-egységeknek. A többi munkavállaló a jogszabályoknak megfelelő „végkielégítési csomagban” részesül – közölte a vállalat.

Az eddig Vácott gyártott háttértárolókat a továbbiakban Mexikó második legnagyobb városában, Guadalajarában állítják majd elő. Az IBM a gyártási folyamat hatékonyabbá tételével magyarázza lépését. A cég egy közleményt is kiadott, eszerint a gyár bezárásáról időben tájékoztatták az alkalmazottakat, a beszállítókat, bérbeadókat, valamint a helyi és más illetékes hatóságokat.

Évtizedes közös múlt

A vállalat 1996-ban kezdte meg működését Vácon, a Zollner Elektronik Kft.-től bérelt üzemcsarnokban nagy kapacitású háttértárolókat gyártottak a világpiacra. 2002-ben a hvg.hu arról írt, hogy Bóth János korábbi szocialista polgármester (2002–2006, 2006–2010), valamint Norbert Walpert, az IBM Data Storage Systems akkori igazgatója megállapodtak a társaság új egységének itteni letelepedéséről is. Az addigi 1100 fős létszám további 300 fővel gyarapodott, egy részük (120 fő) az akkor megszűnt székesfehérvári gyárból költözött át Vácra. A gyár a Shark nevű, főként bankoknál, biztosítótársaságoknál használt adattárolók előállítására rendezkedett be. Ezt addig is ott készítették (évi egymilliárd dollár volt az árbevétel), ám 2002-ben a korszerűsítés után növelték a termelést. A megállapodás értelmében a városnak fizetett iparűzési adó (ipa) elérte az évi 500 millió forintot, ami 5 százalékkal megdobta Vác bevételét. Ezt a pénzt egy iskolaépületre tervezte fordítani az önkormányzat, a következő évekre pedig infrastruktúra-fejlesztésről döntött, illetve a Székesfehérvárról áttelepült IBM-dolgozók otthonteremtését is segítette.

Az akkor még a kormánypárttól független VácOnline pár évvel később arról írt, hogy a legnagyobb ipát fizető vállalat, az IBM Data Storage Systems Kft. magába olvasztja az IBM Storage Products Kft.-t. A folyamat 2006 januárjában indult, a cég központját átmenetileg Szombathelyre jegyezték be, de erre kizárólag adminisztratív okból volt szükség, a társaság központja néhány hónap múlva ismét Vác lett. A cikkben felsorolták, hogy az IBM mely szervezeteknek nyújtott támogatást: a Harmónia Kórusnak, a női kézilabdacsapatnak, a Juhász Gyula Általános Iskolának, a Sirály utcai óvodának, a Jávorszky Ödön Kórháznak, valamint a Földváry Károly Általános Iskolának – utóbbinak a felújítását finanszírozta a vállalat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk