Kálomista Gábor nem ment el a tárgyalásra, amelyet azért tartottak, mert szerinte megsértették a jó hírnevét

  • narancs.hu
  • 2018. december 7.

Belpol

Janisch Attila arról írt, hogy amit Kálomista csinált a Kojot című filmmel, az bűncselekmény, és a közpénz elherdálása. Per lett belőle.

Péntek reggel elindult az év egyik legérdekesebbnek ígérkező polgári peres bírósági tárgyalása. Janisch Attila filmrendező írt egy Facebook-posztot és kommentet, ami nem tetszett Kálomista Gábor producernek, aki beperelte a rendezőt.

Az ügy a Kojot című filmmel, pontosabban a film miatt kitört botránnyal kapcsolatos. Kostyál Márk alkotása (a filmről itt írtunk) ugyan megnyerte a filmkritikusok legjobb első filmnek járó díját, de Kálomista Gábor visszavonta a film nevezését a Magyar Filmhétről, majd amikor kitört a botrány, felrakták a filmet a YouTube-ra. A Kojot több száz millió forintnyi közpénzből készült, Janisch Attila egy februári Facebook-kommentben pedig azt írta, hogy a film forgalmazása tudatosan rossz, semmilyen volt, és Kálomistát hűtlen kezeléssel vádolta meg. Egy Facebook-posztban arról is írt, hogy amit Kálomista tett a Kojot című filmmel, az bűncselekmény.

Nem mutathatják be az egyik legjobb tavalyi magyar filmet

A producerek megtiltották a Kojot bemutatását a Magyar Filmhéten. A tavaly februárban bemutatott Kojot című film nem szerepelhet a február 7. és 11. között zajló negyedik Magyar Filmhéten, mert a producerek megtiltották a vetítését - adta hírül a Magyar Nemzet.

Kálomista Gábor ezután nyilvános bocsánatkérést követelt, és azt szerette volna, ha Janisch egymillió forint sérelemdíjat fizet neki. Janisch ezt nem tette meg, mire a producer elindította a polgári peres eljárást.

Kálomista egyébként nem jelent meg a Fővárosi Törvényszéken tartott perfelvételi tárgyaláson, ügyvédje azt mondta, hogy nem tudott eljönni, mert az édesanyja megbetegedett. Kálomista a bíró által felolvasott keresetében arra hivatkozott, hogy ellene semmilyen büntetőeljárás nincs folyamatban, így szerinte nem is lehet bűncselekménnyel vádolni. A poszttal ezért szerinte Janisch megsértette a jó hírnevét, a becsületét.

Kálomista azt elismerte, hogy közszereplő, de szerinte neki sem kell eltűrnie, ha ilyesmivel vádolják. A producer azt is mondta, hogy a poszt tartalma miatt neki és a családtagjainak magyarázkodnia kellett a mindennapok során. Amikor a bíró rákérdezett, hogy ez mit jelent, Kálomista ügyvédje azt mondta, hogy a producer telefonja folyamatosan csörgött Janisch Facebook-posztja után, és a másik munkahelyén, a Thália Színházban is magyarázkodnia kellett.

false

Janisch arra hivatkozott, hogy ő nem állította Kálomistáról, hogy bűnöző, és a posztja mindössze véleménynyilvánítás, ami a magyar filmes élet egyik fontos ügyével volt kapcsolatos. Ráadásul mindezt a Facebookon tette, ami éppen arra való, hogy véleményeket osszunk meg.

A rendező ügyvédje azt is említette, hogy a poszt nem volt indokolatlanul bántó, Kálomista pedig hátráltatta a film forgalmazását.

Janisch Attila a narancs.hu-nak azt mondta, hogy ő a közpénzt és Kostyál Márkot védi, nem Kálomistával áll szemben, nem akarja őt sértegetni. A rendezőt eddig soha nem perelték; Kálomistát ugyan ismeri, és szerinte alig van valami, amiben egyetértenének, de az ő célja soha nem az volt, hogy sértegesse a producert, mindössze a fiatal rendezőket próbálja védeni.

A tárgyalás februárban folytatódik, amikor a bíró egyszerre fogja meghallgatni Kálomista Gábort és Janisch Attilát.

Figyelmébe ajánljuk