Karácsony a Budapest-bérlet ügyéről: "A középkorba süllyesztenék vissza Budapest közösségi közlekedését"

  • narancs.hu
  • 2023. december 21.

Belpol

Szerinte a Fidesznek nem jelöltje vagy politikai ajánlata van Budapestnek, hanem hadüzenete. 

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely budapesti főpolgármester csütörtökön, miután kormányzati források alapján az Index arról írt, hogy december 31-ével megszűnhet a BKK és az állami közlekedési cégek közötti megállapodás, amely egységes tarifát és a BKK által nyújtott magas színvonalú szolgáltatásokat biztosít az agglomerációs vonalakon. Ha megszűnik a megállapodás, akkor márciustól már nem lehetne Budapest-bérlettel utazni Budapest területén sem a HÉV-en, a sárga buszokon vagy a vonatokon, helyette minden alkalommal külön jegyet kellene váltani, vagy a Budapest-bérlet mellé vármegye- vagy országbérletet is venni. 

Karácsony azt mondta, 20 éve indult az a rendszer, hogy bárki is üzemelteti az adott közlekedési eszközt a főváros területén, a Budapest-bérlettel ezt igénybe lehet venni, és egységes a szolgáltatás. Mint fogalmazott, ha megvalósul a kiszivárgott terv, akkor 

"a középkorba süllyesztenék vissza Budapest közösségi közlekedését".

Hozzátette, ő is a sajtóból tudta meg a tervet, de a minisztérium egyeztetéseken is megerősítette a városházának. 

Karácsony elmondása szerint mindez azzal járna, hogy például a csepelieknek a HÉV-re külön bérletet kellene venni, miközben a csepeli HÉV el sem hagyja Budapestet; vagy hogy a Budapest GO applikációban az utazástervezésből kimaradna számos járat, ezeket nem lehetne használni; a közlekedés drágább, alacsonyabb színvonalú és kevésbé összehangolt lenne, miközben az adófizetők pénzéből amúgy ugyanannyiba fog kerülne a fővárosnak és az államnak. "Szakmai és politikai botorságnak" nevezte a tervet, amiről szeretné lebeszélni a közlekedési minisztérium munkatársait. 

Karácsony azt mondta, az ügy súlyához képest jelentéktelen vitás mellékkérdések vannak, amikről szeretnének megállapodni a minisztériummal, és remélik, hogy sikerül. Hozzátette, amúgy ha nem tudnak segíteni, legalább ne ártsanak, ugyanis megjegyezte, hogy a 2016-os államosítása óta semmi nem történt a HÉV fejlesztése kapcsán, csak amortizáció, ezért január 1-től eleve csökkenteni kell a HÉV-járatokat, mert olyan rossz állapotban vannak; emellett a MÁV országos válsága komolyan sújtja az agglomerációt is. Így inkább ezeket kellene megoldani ahelyett, hogy újabb problémákat hoznak létre "szakmai hozzá nem értésből vagy politikai rosszindulatból", ezért arra kérte a kormányt, hogy tegyen le erről a szándékáról. 

Karácsony azt is mondta, hogy "a Budapest-ellenes politika vonatán nincs fék", ugyanis az Érden és környékén előállt ivóvízhiány miatt a Fidesz a Fővárosi Vízműveket tette felelőssé, holott nem is az a szolgáltató, Karácsony szerint az országban csak a Fővárosi Vízművek tudja ellátni a feladatát, a vízhiány mindig más közműszolgáltatóknál merült fel, ők legfeljebb csak segítettek. 

Szólt a rákosrendezői "mini-Dubaj" tervéről is, Orbán sajtótájékoztatójára válaszként azt mondta, ha már védjük a nemzet szuverenitását, akkor talán nem arab befektetőkkel kellene megbeszélni, hogy azok mit terveznek a terüeltre, hanem közösen a fővárossal, hogy mit szeretnének oda, és utána ahhoz keresni befektetőket.

Karácsony hozzátette, úgy tűnik, az önkormányzati kampány már jócskán elindult, de a Fidesznek nem jelöltje vagy politikai ajánlata van Budapestnek, hanem hadüzenete. Azt ígérte, hogy ki fognak állni Budapest érdekeiért, és reményét fejezte ki, hogy a kormány nem akar Budapesttel háborúban állni, mert ez mindenkit érint, aki Budapesten vagy az agglomerációban lakik.   

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk