Karácsony: A fővárosi önkormányzat nem fog bezárni semmit

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 29.

Belpol

„Túléljük, ha beledöglünk is" – fogalmazott a főpolgármester.

A fővárosi önkormányzat nem fog bezárni semmit – jelentette ki Karácsony Gergely a Telex tudósítása szerint a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) csütörtöki konferenciáján Gödöllőn. A főpolgármester szerint, bár az elmúlt hetekben sorra döntöttek arról az önkormányzatok, hogy sportcsarnokokat, kulturális intézményeket zárnak be, Budapestnek nincs sok mozgástere, amikor arról kell döntenie, hogyan spóroljon meg energiát. A fővárosban a BKV messze a legnagyobb felhasználó, de Karácsony szerint nem állíthatják le a metrót, a villamosokat, mint ahogy Fővárosi Vízművek működését is biztosítaniuk kell. Karácsony kiemelte, az utolsó dolog, amit le lehet kapcsolni szerinte egy városban, a közvilágítás. A díszvilágítást le lehet kapcsolni, kulturális intézményeket be lehet zárni, de az Budapestnél nem jelent akkora megtakarítást, mint például Szolnokon.

A főpolgármester az állmai szerepvállalással kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Két okból nem bízok az állami mentőövben: nincs ilyen politikai szándék, nincs ilyen pénz.”

Mint megjegyezte, a magyar állam is nagyon nagy bajban van , lassan a fizetésképtelenség határán áll, így nem tud segíteni az önkormányzatoknak.

Karácsony a konferencián kiemelte, ebből a válságból egyedül a partnerség jelenthet kiutat, éppen ezért meg kell egyeznie a kormánynak az Európai Unióval, hogy kifizessék a Magyarországnak szánt forrásokat. A főpolgármester egyébként pár hete Brüsszelben járt, és az ottani beszélgetései alapján arra számít, hogy a kormánynak sikerül megállapodást kötnie a bizottsággal, és ez szerinte nagyon jó hír az önkormányzatoknak. Hozzátette: legalább ilyen fontos, hogy a kormány partnerségre törekedjen az önkormányzatokkal is

A főpolgármester előadásában arról is beszélt, szerinte a krízis még jól is jöhet, hogy felismerjük, mennyi lehetőség van a megújuló energiában, a körforgásos gazdálkodásban. A fővárosban már döntöttek arról, hogy a fővárosi közszolgáltatásokat 2030-ra teljes mértékben az általuk termelt energiákból működtesség. Azt szeretnék, hogy 2030-ra soha ne legyen olyan energiakrízis, ami a budapesti közszolgáltatások működtetését veszélyezteti.

Azt azonban, hogy addig hogyan jutnak el az önkormányzatok, Karácsony sem tudja. „Őszinte szeretnék lenni önökkel: nem tudom, 2023-at hogyan éljük túl” – fogalmazott a főpolgármester. Szerinte, ha a 2023-at túléli az önkormányzati rendszer, akkor bármit kibír, és megerősödve fordulhatnak rá a 2024-es önkormányzati választásokra. Zárásként hozzátette: „Túléljük, ha beledöglünk is.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk