Már megjelent a büdzsében a légitársaságok extraprofitadója

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 29.

Belpol

Augusztusban mínusz 236 milliárd forinttal zárt a központi költségvetés egyenlege.

Jelentősen romlottak augusztusban a központi költségvetés mutatói az előző hónaphoz képest, továbbá megjelent a légitársaságokra kiszabott extraprofitadó is – írja a Világgazdaság.

Az év nyolcadik hónapjában mínusz 236 milliárd forinttal zárt az egyenleg, ami messze nem a legrosszabb adat idén, februárban és márciusban is ennek a többszöröse volt a hiány, de ettől még számottevő a változás a júliusi 255 milliárdos szuficithez képest. Ahogy a lapnak nyilatkozó Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere is rámutatott, az áfabevételek például jelentősen elmaradnak a júliusi adatokhoz képest, a 723 milliárd forint után csak 368 milliárd érkezett be. Ez azonban illeszkedik az áfabevételek havi ingadozásába, ugyanis azok nem egyenlően folynak be az egyes hónapok között: minden harmadik hónap áfabevétele kiugróan alacsony.

A szakértő hozzátette, a teljes reformon áteső kata esetében az augusztusi adatokban még nem látszik érdemi változás, a bevételek egyenletesen alakultak eddig, az igazán izgalmas ebből a szempontból a későbbi hónapok adatai lesznek, amiből már következtetni lehet arra, hogy mennyien tudtak a kata hatálya alatt maradni.

Fischer Ádám kiemelte, a légitársaságok augusztusban először megjelenő hozzájárulásából 3 milliárd forint folyt be, tehát nem kizárt, hogy éves szinten 20-30 milliárd forintot szedjen be a légi utasoktól a kormány. Azt azért megjegyezte, hogy természetesen a nyári hónapokban többen repülnek, tehát nem valószínű, hogy minden hónapban ilyen magas bevételt generál ez az új adónem.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk