Karácsony Gergely és Gulyás Gergely aláírta a megállapodást a fővárosi színházakról

 • narancs.hu
 • 2020. április 6.

Belpol

A feltételeket közös közleményben rögzítették.

Megállapodást írt alá Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely miniszter a fővárosi színházak támogatásáról és működési feltételeiről hétfőn. Minderről közös közleményt is kiadtak, melyben azt is rögzítik, a megállapodás 2024. december 31-ig szól.

A megállapodás értelmében 2020-tól kezdve a főváros egyedül, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza:

 • a Katona József Színház;
 • a Radnóti Színház;
 • az Örkény István Színház
 • és TRAFÓ működését, valamint e színházak vezetőinek kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés önállóan dönt.

A megállapodásban arra is kitérnek, hogy a „színházak művészeti szabadságának korlátozására alkalmas magatartás tanúsításától tartózkodnak, így nem adnak sem utasítást, sem nem gyakorolnak egyéb módon nyomást a színházak ügyvezetőire vagy más munkavállalóira a művészeti szabadság körébe tartozó” kérdésekben.

Ezen kívül:

 • A József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Bábszínház és a Kolibri színházak megmaradnak fővárosi fenntartású színházaknak, de működésüket egyedül a kormány biztosítja.
 • A kormány vállalja, hogy 2024 év végéig kizárólag a főpolgármester egyetértésével nevez ki vezetőt a Vígszínház élére (Karácsony Gergely néhány héttel ezelőtt  Rudolf Pétert nevezte ki erre a pozícióra bő másfél évre). Míg a főváros elfogadja, hogy a Thália Színház, az Operettszínházhoz hasonlóan állami tulajdonú és fenntartású színház lesz, úgy, hogy a Thália épületét és a színházat működtető gazdasági társaságot a kormány külön szerződésben megvásárolja Budapesttől.
 • A szabadtéri színházak tekintetében a megállapodás megerősíti, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színház önálló színház lesz, működését a kormány biztosítja, vezetőjét az emberi erőforrások minisztere nevezi ki. (Karácsony Gergely azon ötletére, hogy válasszák szét a Városmajori és a Margitszigeti Szabdtéri Színpadot Bán Theodóra korábban azt mondta, bár érti, hogy Karácsony kompromisszumos megoldásra törekedett, de szerinte az a javaslat , hogy az általa vezetett Szabad-Tér-Színház működtetését úgy választanák ketté, hogy nagyobb, margitszigeti színpadot ő, míg a városmajori színpadot a DK által támogatott Benkő Nóra igazgatná, nem tudja elfogadni. De amennyiben a két színpad cégszerűen is kettéválna, akkor vállalná a Margitszigeti Szabadtéri Színpad vezetését.)
 • A budapesti független színházak állami támogatását egy külön kuratórium osztja el, amelynek tagjait a miniszter a főpolgármester egyetértésével nevezi ki és a miniszter vállalja, hogy a kuratórium szakmai ajánlásaitól a támogatások odaítélése során nem tér el.
 • A megállapodás alapján a kormány olyan társulatok jelentős finanszírozását is vállalja, amelyek nem állami fenntartásban működnek. Ezek működésével kapcsolatban a kormányt semmilyen jogosítvány nem illeti meg.
 • Így jelentősen megnő a Budapesti Fesztiválzenekar állami támogatása: idén 1,65 milliárd forint, 2021-től 2024-ig évente 2 milliárd forint összegben támogatja az állam a zenekart, míg az önkormányzat évente 240 millió forint támogatást nyújt Fischer Iván társulatának. A budapesti Centrál Színház idén 250 millió forint támogatást kap a kormánytól, és a miniszter törekszik arra, hogy e támogatás a következő években is hasonló nagyságrendű legyen.
 • A megállapodásban az is szerepel, hogy azt súlyos szerződésszegés esetén bármelyik fél felmondhatja.

Közel kétmilliárdos terhet ró Karácsonyékra a fideszes kultúrkampf kivédése

Ennyibe kerül a Katona, az Örkény, a Radnóti és a Trafó "művészeti szabadságának megmentése". Plusz ehhez jön majd még a Szabad Tér Színház dotálása, ha majd eldől, ki és milyen formában vezeti az intézményt.

Neked ajánljuk