Közel kétmilliárdos terhet ró Karácsonyékra a fideszes kultúrkampf kivédése

Színház

Ennyibe kerül a Katona, az Örkény, a Radnóti és a Trafó "művészeti szabadságának megmentése". Plusz ehhez jön majd még a Szabad Tér Színház dotálása, ha majd eldől, ki és milyen formában vezeti az intézményt.

A Katona, az Örkény, a Radnóti és a Trafó „művészi szabadságukban veszélyeztetett budapesti színházak” – derült ki pár hete a főpolgármester bejelentéséből, ami természetesen a kormány által kidolgozott és a parlamentben a Fidesz által megszavazott, az állami támogatásért cserébe a humánminiszternek többletjogokat biztosító törvényre utalt.

Karácsony Gergely nem sokkal később a fővárosi közgyűlés elé terjesztette e színházak "megmentéséről" szóló előterjesztését, amit az ellenzéki pártok képviselői február végén el is fogadtak a testületben. Így ezek a színházak kizárólag önkormányzati finanszírozásúakká válnak, azaz Budapest magára vállalta a pénzügyi fenntartásukat.

A színházi szakma által élesen bírált törvény indoklásában nevek említése nélkül, de jelezve van a Katonában kirobbant, Gothár Péter rendező nevéhez kötődő zaklatási ügy – amiért a kormánypárti média a jelenlegi igazgatót, Máté Gábort teszi felelőssé –, így már a jogszabály elfogadásakor világos volt, hogy a kormány bele akar piszkálni néhány fővárosi intézmény működésébe. És pont a Katona József Színháznál rövidesen igazgatóválasztás lesz. Tehát a fővárosi közgyűlés elébe ment az ügynek a finanszírozás átalakításával – jelentős terhet véve ezzel magára.

false

 

Fotó: MTI

A szóban forgó intézmények finanszírozásának legnagyobb részét eddig az állami támogatás jelentette működési támogatás, valamint a megszüntetett tao helyett kiutalt fix összegű többlettámogatás formájában.

Információink szerint a főváros azt ígérte az intézményeknek, hogy idén a 2019-es össztámogatás lesz a bázis, vagyis az előző évi büdzsét kapják majd meg hiánytalanul. Azaz nemcsak az önkormányzati részt és az eddigi állami működési támogatást, hanem a tao-t helyettesítő támogatást is rendelkezésükre bocsátja majd Budapest. Úgy tudjuk, a részletekről egyelőre még folynak a tárgyalások. Erre a pénzre szükségük is van, mert épp a Katona jelezte múlt héten a Facebookon, hogy bajban vannak. „A produkciók költségvetését csökkentenünk kellett, ezért igazgatói utasításra a rendezők és alkotótársaik a díszletekhez és jelmezekhez csak korábbi előadásainkhoz gyártott, vagy a raktáron fellelhető díszletelemeket illetve anyagokat használhatták" – közölte az intézmény, amit nehéz másképp értelmezni, mint a fővárosnak szánt jajkiáltás.

false

Kérdés persze, hogy meddig ér az önkormányzat takarója, azaz van-e annyi pénze, hogy megvédje legalább ezt a négy intézményt a Fidesz-kormány kultúrharcos nyomulásától? Ehhez érdemes megnézni, hogyan állt össze 2019-ben a Katona, az Örkény, a Radnóti és a Trafó költségvetése (a zárójeles számok az év közbeni, projektalapú támogatások, a színházak nem részletezték adatkérésünk nyomán, hogy pontosan mire kapták – a szerk.).

A Katona József Színház

  • 383 800 000 (központi) állami támogatásban,
  • 320 000 000 tao-támogatás helyett juttatandó fix összegű többlettámogatásban,
  • 183 000 000 önkormányzati támogatásban részesült.

A színház büdzséje pedig 1 200 000 000 Ft volt.

Az Örkény Színház

  • 261 900 000 (központi) állami támogatásban,
  • 215 000 000 tao-támogatás helyett juttatandó fix összegű többlettámogatásban,
  • 187 000 000 (+ 12 500 000) önkormányzati támogatásban részesült.

A színház büdzséje pedig 956 721 000 Ft volt.

A Radnóti Színház

  • 234 900 000 (központi) állami támogatásban,
  • 110 000 000 tao-támogatás helyett juttatandó fix összegű többlettámogatásban,
  • 150 000 000 (+ 19 000 000 + 15 800 000) önkormányzati támogatásban részesült.

A színház büdzséje pedig 593 145 531 Ft volt.

A Trafó

  • 236 900 000 (központi) állami támogatásban,
  • 59 000 000 tao-támogatás helyett juttatandó fix összegű többlettámogatásban,
  • 101 000 000 (+ 17 000 000) önkormányzati támogatásban részesült.

Az intézmény tavalyi büdzséjéről nincs adat, a színház nem küldte még meg a Narancs.hu-nak a kért információt. (Ha megkapjuk, frissítjük cikkünket.)

Eszerint a négy intézmény önkormányzati támogatása 685,3 millió, míg az állami támogatás 1,821 milliárd volt. Vagyis a fővárosnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia és elő kell teremtenie közel 2 milliárd forintot pluszban, ami kiesik a színházak költségvetéséből azáltal, hogy a "művészeti szabadság" megőrzése érdekében lemondanak a kormánytól jövő pénzről. Összességében tehát 2,506 milliárdot kell Budapestnek folyósítania a négy intézménynek.

false

További plusz költséget fog jelenteni a Szabad Tér Színház 2019-es támogatásainak biztosítása, amelyet a főváros tervei szerint szintén kizárólagos finanszírozásba vesznek. Ám egyelőre nem tudni, a főváros és a kormány egyezségre jut-e, elfogadják-e a kompromisszumos megoldást, azaz  jogilag is két részre választják-e a Városmajori Szabadtéri Színpadot és a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot. Nem világos, mekkora összegű támogatást igényel majd ez a lépés a Fővárosi Önkormányzattól.

Gy. Németh Erzsébet DK-s kulturális főpolgármester-helyettes korábban úgy nyilatkozott, hogy a főváros elkötelezett minden egyes színház esetében a kiszámítható és rendezett pénzügyi háttér megteremtésében. Csak győzzék a főváros költségvetéséből előteremteni az összeget.

Figyelmébe ajánljuk