Karácsony: "Itt az ideje, hogy a kormány merjen gyengének lenni"

  • narancs.hu
  • 2021. március 2.

Belpol

Szerinte a kormánynak lehetőleg még ma vissza kell vonnia az egészségügyi dolgozókra ráerőszakolt változásokat.

"A kormánynak azonnal, lehetőleg még ma vissza kell vonnia az egészségügyi dolgozókra ráerőszakolt jogállási változásokat és mindent el kell követnie, hogy a napokban felmondott orvosok és szakápolók visszatérhessenek hivatásukhoz. Most nem számít a kormány fennhéjázó kivagyisága, nem számít semmiféle politikai okoskodás, itt és most egyvalami számít: nem lehet olyan település, nem lehet olyan kórház, nem lehet olyan rendelő, ahol veszélybe kerül az egészségügyi ellátás egy rosszul előkészített, hibásan végrehajtott kormányzati intézkedés miatt!" - írja Karácsony Gergely a Facebook-oldalán.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az egészségügyi szolgálati jogviszony március elsején lép életbe, ám több intézményből jelezték, hogy a dolgozók nem írták alá a munkaszerződést, így bizonyos osztályokon veszélybe került az ellátás biztonsága. Érkeztek jelzések többek között a Szent Imre Kórházból, a Jahn Ferenc Kórházból, a tatabúnyai Szent Borbála Kórházból, a Szegedi Tudományegyetem több klinikájáról vagy az abai szakrendelőből is.

Jenei Zoltán, országos kórház-főigazgató egy keddi budapesti sajtótájékoztatón közölte, hogy "az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint". Egy gyors fejszámolással máris megvan az eredmény: ha a 110 ezer egészségügyi dolgozónak csak 5 százaléka nem írta alá az új szerződést, akkor 5500-an hiányoznak a rendszerből.

Karácsony Gergely  szerint "évtizedes, becsülettel és áldozatvállalással végzett munkát hagynak most oda ápolók és orvosok, mert számukra elfogadhatatlan szabályokat kényszerítenek rájuk, ráadásul sok esetben hibásan, késve kapták kézhez az új munkaszerződésüket, a rájuk nehezedő hatalmas terhelésben még arra sem jutott idejük, hogy végiggondolják, mit okoz számukra ez a kényszerhelyzet."

A főpolgármester hozzáteszi:

"Ez a kormány általában abban a tévhitben szenved, hogy a gyengeség jele belátni, ha valamit elszúrt. Itt az ideje, hogy a kormány merjen gyengének lenni. Mert semmiféle félreértett büszkeség nem lehet fontosabb most a biztonságos betegellátásnál. Hiszen mindenki tudja, látja, kiélezett pillanatban vagyunk. A járvány harmadik hulláma tombolásba kezdett, miközben érthető módon fogy a türelem. Most kell tehát észnél lenni. Mindannyiunknak. Hát térjen észhez a kormány is, most!"

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.