Karácsony: Lehet, hogy jó kis cikkeket írunk majd a Lokálba

  • narancs.hu
  • 2019. december 3.

Belpol

A Katona-botrányról, az Orbánnal kötött alkuról és a hétfői hóhelyzetről is beszélt a főpolgármester.

"Nem vagyok elégedett azzal, amit az FKF nyújtott hétfőn, megértem sokak felháborodását, elfogadhatatlanul sok kellemetlenséget okozott a havazás. A szűk keresztmetszet a munkaerőhiány, nem sikerült elég embert leigazolni, ezt súlyosbítja az elavult géppark. De a kibúvóknak ilyenkor nincs helyük, tudom, az ügy kezelésében elégtelent kapott a cég, ennek lesz következménye." - mondta el Karácsony Gergely főpolgármester a HVG-nek adott interjúban, amikor a hétfői, az egész fővárost megbénító hóhelyzetet firtatta a lap újságírója.

Kérdezték arról is, mit szól azokhoz a véleményekhez, amelyek szerint alkut kötött Orbánnal az atlétikai vébével kapcsolatban (ebben a cikkben írtunk Karácsony feltételeiről, melyek nem mindegyikét igyekszik a kormány teljesíteni). "Az, ha a főváros tárgyal a kormánnyal, nem alku, hanem a normális politikához való visszatérés. A legdurvább kampányidőszakban is elmondtam, a kormánnyal egyenrangú, normális partneri viszonyra kell törekedni, ennek az alapja, hogy a főváros nem egy kisöcsi, akit a nagyok néha behívnak játszani." - válaszolta. Elmondta: jövő héten ül össze a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, amikor többek között az atlétikai vb ügyét is előveszik majd. "Tőlem ne várja senki, hogy olyan harcot vívjak meg, amire nem kaptam felhatalmazást. Rajtam azt kérjék számon, hogy megküzdök-e a nélkülözhetetlen fővárosi fejlesztési forrásokért. A másik meccset – a kormány legyőzését egy politikai versenyben – az ellenzéknek közösen kell elvégeznie." - tette hozzá.

A törvénymódosításról, amely szerint az iparűzési bevételt elsősorban a közösségi közlekedésre kell költeni, azt mondta: nem elsősorban a módosítás miatt aggódik, hanem a mögöttes politikai szándék miatt, amelyből azt lehet kiolvasni, hogy a kormány kivonulna a közösségi közlekedés finanszírozásából. "Az állami támogatásra 30 éve nincs normatív szabály, mindig politikai játszma része, ezért nem jelent semmi biztosítékot, hogy a jövő évi költségvetésben ugyanannyi pénz szerepel, mint az ideiben." - magyarázta.

A főpolgármester az Erdogan-látogatás okozta botrány után azt nyilatkozta, legközelebb a BKK-nak egyeztetnie kell vele a forgalmi változásokról. Most elmondta: "Továbbra is túlzónak tartom az intézkedéseket. Annyit sikerült elérnem, hogy a budapesti rendőrfőkapitánnyal és a belügyminiszterrel egyeztetve a jövőben a rendőrség velem is jó előre átbeszéli a várható biztonsági korlátozásokat." Főpolgármesterként ilyen ügyekben nincs vétójoga, de szerinte egyértelmű jogszabály sem rendelkezik a hasonló esetekről.

A HVG a Lokál-szerződés felbontásáról is kérdezte Karácsonyt - a 444 hívta fel a figyelmet, hogy az ingyenes propagandalap keddi címlapján éppen a hóhelyzet ellen tehetetlen fővárosi vezetésen élcelődik. "Már ketyeg a 180 napos felmondási idő. Ha nem akarják hamarabb felbontani a szerződést, lehet, élünk a jogunkkal, és jó kis cikkeket írunk a lapba. Rendkívül szórakoztató tartalmak lesznek." - mondta el a főpolgármester, hozzátéve: nemcsak beleírják, hogy hazudik a lap, de "elvesszük a kiváltságaikat, amit politikai alapon kaptak, és ami se korábban, se ezután nem járhat senkinek. A  közterületen engedély alapján legnagyobb hülyeséget is osztogathatja bárki, ha van, aki elveszi."

A Katonában kirobbant botrányról elmondta: meg van győződve róla, hogy a színházban rendben zajlott a vizsgálat, az áldozat inkognitójának megőrzésével pedig egyetért. "De az agresszorét nem lehet, az egy abszurd próbálkozás volt." Hozzátette: szerinte értékelni kell, hogy a Katona maga állt elő az üggyel. "Ha azt akarjuk, hogy az ilyen típusú ügyek kapcsán legyen egy megtisztulási folyamat, akkor ne büntessük már azt, aki mégiscsak megtette az első lépést. Én ezt szeretném erősíteni azzal, hogy ha valaki kijön a napvilágra, hogy van egy ilyen ügye, nem őket hibáztatjuk azért a lépésért, amit mások soha nem tettek meg."

Figyelmébe ajánljuk