Kényszerből írja alá szerződését egy mentős

  • narancs.hu
  • 2021. február 27.

Belpol

Közjegyző előtt, hivatalosan nyilatkozott arról, hogy miért nincs más választása.

„A 2021. március elsején hatályba lépő egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést kényszer hatása alatt fogom aláírni” – idéz a telex.hu egy mentőszolgálati dolgozó hivatalos nyilatkozatából, amelyet február 11-én írt alá és helyezett letétbe egy közjegyzőnél. A szolgálati jogviszonyról szóló megállapodást az orvosokhoz és ápolókhoz hasonlóan a mentőszolgálat dolgozóinak is alá kell írniuk, március elsejétől csak így folytathatják a munkát. Az új státusz az ápolók és mentősök bérén nem változtat.

A nyilatkozó nem szeretne névvel szerepelni a nyilvánosságban. Amit állít, az nem úgy értendő, hogy az Országos Mentőszolgálat erőszakkal akarná rávenni dolgozóit az aláírásra. Mint a letétbe helyezett irat indoklása fogalmaz, „az egészségügyben eltöltött több évtizedes munkámból eredő tapasztalatot, a megszerzett végzettségeimet csak az állami ellátórendszerben tudom kamatoztatni. Az általam képviselt szakma intézményi követelményei annak specialitása miatt a magánegészségügyben nem találhatók meg.” A Telex emlékeztet, hogy az új jogviszonnyal kapcsolatos bírálatokra a kormány azt válaszolta, hogy a mentősöknek 2016 és 2018 között 67 százalékos, 2018-tól pedig további 10 százalékos béremelés jutott, tavaly megkapták a koronavírus elleni védekezés miatti 500 000 forintos rendkívüli juttatást, és rájuk is vonatkozik az ápolók és más egészségügyi dolgozók 2022-ig bezáruló átfogó béremelése.

A mentős azt mondta, nyilván senki sem kényszeríti arra, hogy maradjon a szolgálatnál, de ő szereti a hivatását. Másodállásban egy kórházban dolgozik, és az új szerződés értelmében ezt engedélyeztetnie kell, és az Országos Kórházi Főigazgatóság fogja eldönteni, folytathatja-e a szakmai fejlődését is segítő munkát. Azt is szóvá tette, hogy csak heti 60 órában dolgozhat, ezzel pedig „csökkentik a munkaerőtőkéjéből fakadó bevételét”.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról ebben a cikkünkben írtunk:

 

Figyelmébe ajánljuk